Proč preferovat koupi zářivkového svítidla se zářivkou T5 1x28W před T8 1x36W?

Reklama
PF Petr Fabík @petr.fabik před 7 roky23.02.2017 14:36:00
Proč preferovat koupi zářivkového svítidla se zářivkou T5 1x28W před T8 1x36W?

Jsem laik a zvažuji nákup nového žářivkového svítidla do domácnosti, jako náhradu za staré s klasickou tlumivkou a kondenzátorem z 90. let - slabě vrní, vrnělo a asi vždycky tento typ vrnět bude. (máme jich doma více.) Zúžil jsem výběr mezi klasickými zářivkovými svítidly (ledkové ne-nejsou všesměrové) s elektronickými předřadníky, svítidlo "SM 128 OP T5" (T5 1x28W) a "SM 136 OP E" (T8 1x36W).
Obecně se uvádí, že T5 zářivky jsou účinnější než T8. V technických parametrech ke svítidlům je však uveden údaj "příkon systému (W)..." a tato hodnota je u svítidla T5 ve výši 31W (ne jenom 28W, jak bych čekal) a u T8 36W. A při srovnání tohoto údaje pak už není úspora tak vysoká. Jen 14% [31W vs. 36W] (oproti mnou očekávaných 22% [28W vs. 36W] ). Když vypočítám lumeny/W (jsou v příloze žlutě), tak to vychází u obou variant skoro nastejno, ale záleží na okolní teplotě. Když nebudu zohledňovat pořizovací cenu svítidel, tak které svítidlo bych měl nebo neměl pořídit a proč? Proč to u svítidla s T5 vychází nezajímavě?

Lze údaj v příloze "příkon systému (W)..." považovat za údaj o očekávané spotřebě svítidla?
Ve sloupci "světelný tok" v příloze pod hvězdičkou výrobce uvádí "celkový světelný tok SVÍTIDLA". Je to skutečně celého svítidla nebo jen trubice? např. těch 2900 lm nemá ani samotná zářivka T5 Osram, protože má např. jen 2600 lm.

Technické údaje přikládám v příloze.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

5 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.