Odtah z místnosti nahoře

Rubriky:

Reklama
PR Pavel Rábek @pavel.rabek před 7 roky06.03.2017 12:39:00
Odtah z místnosti nahoře

Dobrý den,

nějaký čas bydlím v domě, kde je VZT s rekuperací a přívodem kanálky v podlaze. Odtah je řešen klasicky spárou pod dveřmi (nejsou prahy).
Stále více (na základě pozorování) si ale myslím, že to není ideální řešení.

Nevím jestli dochází přímo ke zkratu (kdy čerstvý vzduch jde nejkratší cestou z kanálku u země přímo ke spáře pod dveřmi), ale určitě není vyvětráno jak bych si představoval. Nejhorší je situace, kdy do teplého interiéru přivádím studený vzduch. Naopak pokud do místnosti proudí teplejší vzduch zvenku, nebo jej v jednotce přihřeji, místnost se mi zdá vyvětranější (což je logické vzhledem k tomu že teplejší čerstvý vzduch stoupá vzhůru, takže nastává lepší promísení vzduchu a chladnější vydýchaný jde zřejmě prioritněji pryč pod dveřmi). Pokud chci dosáhnout lepšího vyvětrání v situaci, kdy do místnosti vháním studenější vzduch, musím nastavit jednotku na maximální výkon (aby se vzduch proudem pořádně promísil), což také není zrovna komfortní, mít v domě průvan...

Napadlo mě, že bych odtah udělal v horní části dveří. Vzhledem k tomu, že máme pěkné masivní dubové dveře, rád bych se vyvaroval různým mřížkám atd. Stěny jsou z betonu, takže otvor nade dveřmi je také pasé. Přikládám nákres mého zamýšleného řešení - v podstatě bych oddělal gumové těsnění v horní části futer a zhobloval bych horní část dveří (která stejně není vidět), tak aby se vytvořila lomená škvíra o tloušťce cca 5-6mm. Myslíte, že tato škvíra bude stačit na odvod vzduchu ?
A ještě další otázka - jak zadělat spáru pode dveřmi? Chtěl bych se vyhnout prahům, myslíte, že by stačilo dát nějaký hustý kartáček?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

14 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.