Tepelné čerpadlo nebo plyn?

Reklama
MV Martin Váňa @martin.vana829 před 7 roky13.03.2017 21:46:00
Tepelné čerpadlo nebo plyn?

Zdravím,
koupil jsem RD okál (120 m2 zastavěné plochy - cca
250 m2 vytápěné plochy), který jsem nechal zateplit a nyní by měl mít tepelné ztráty cca 9.5kW včetně doporučeného větrání, které se mi zdá přehnané (dle toho bych měl vyměnit polovinu vzduchu v celém domě za hodinu). Topím teď plynem a nemám nikde podlahové vytápění, ale přemýšlím, že bych ho dal do obýváku a kuchyně (nebylo by v celém domě).
Rád bych využil kotlíkové dotace a koupil nový zdroj vytápění a rozhoduji se mezi plynovým kondenzačním kotlem a tepelným čerpadlem (vzduch-voda). Původně jsem byl rozhodnutý pro čerpadlo kdy jsem měl na to vyřízený i kotlíkové dotace, ale bohužel jsem nevěděl jednu podstatnou věc a to, že TČ mi musí taky schválit hygiena a vzhledem k tomu, že bydlím u lesa, tak se obávám, že hygiena by dala přednost srnkám v lese a tak z toho sešlo.

Podle toho co jsem pročetl na netu, tak se prý vyplatí TČ, ale vzhledem k tomu, že přípojku plynu mám vyřešenou, tak si nejsem úplně jist jestli se pořízení TČ vyplatí. Už jen kvůli úřadu, který by mi to měl schválit (navíc snad až potom co bych si TČ pořídil - co když to potom neschválí?)

Co byste mi doporučili?

Děkuji za vaše názory

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

5 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.