Drenážka celo nebo 2/3 perforace? Neztratí se voda?

Reklama
MS Martin Srbecký @martin.srbecky před 7 roky06.04.2017 11:35:00
Drenážka celo nebo 2/3 perforace? Neztratí se voda?

Zdravím všechny,

potřebuji odvodnit pozemek. Tedy zvažuji výkop 80-100cm. Výkop vyložit geotextilií 300g, na dno šterk cca 5-8cm frakce 16-32, na to neobalenou drenažku DN100, pak až po úroveň terénu zasypat opět frakcí 16-32, vršek zavřít geotextilií, to pak přesypat okrasným kačírkem..

Je mi doporučováno, že je důležité dát dranážku s částečnou perforací 2/3, nebo někde značeno 220st. Mají ji jen na objednávku, prý ji nikdo moc nechce. Ale je prý super pro odvod vody, neb co do ni najede (dírama ve 2/3 jejího obvodu) tak to pak v plné neperforované části (1/3 obvodu, který se dá na dno) dobře odvede pryč.

Na rozdíl od běžně používané celoperforované, kde prý se zase naopak část nasbírané vody vytrácí dírami ven zpět do podložního kačírku..

Tak nevím, zda je to skutečně tak, že by se ta voda opět i vytrácela dírami ven? Nyní mi přijde, že by to tak mohlo být, a že ta 2/3 perforace je skutečně kvalitnější pro odvod?

Svádět budu ven mimo pozemek.

Dále pak věčná diskuse, zda obalovat výkop, trubku, nebo oboje geotext. Bylo mi doporučeno jen výkop.. Když se prý obalí trubka, ta se časem zanese kalem a ucpe trubku..

Prý stačí vystlat celý výkop, tedy dno+boky.. a tím, že budu mít štěrk až nahoru, tak by se to nemělo zanášet, tedy by nemusela již být trubka obalena..

Mohu poiprosit o názory, rady?

Hlavně mě vrtá hlavou, zda skutečně ta celoperforovaná neztrácí po cestě vodu..

PS: kolem rybníka se dělala v sousední obci drenáž pro odvod a tam dokonce kupovali klasické KG150 a dělali vrtačkou díry.. právě aby docílili oné 2/3 perforace a měli mnohem pevnější trubku než je drenážní. Zatím (5let) to prý funguje výborně..

Děkujiiiiiiiiiii předem!

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.