Parozábrana

Rubriky:

Reklama
AH Aleš Honsa @ales.honsa před 7 roky23.04.2017 04:23:00
Parozábrana

Dobrý den,
momentálně řeším jakou zvolit parozábranu s ohledem na eliminaci tepelných ztrát tepelným zářením. Konkrétně jestli jen levnou variantu kdy se jedná prakticky o igelitovou fólii, nebo nějakou lepší s reflexivní vrstvou pro odraz tepelného záření.

Specifikace stavby jsou následující:
Stěna 1: Sádrokartonová příčka jednoduché opláštění z profilu 100mm, uvnitř minerální vata. Odděluje vytápěné prostory od nevytápěných. Nicméně v těch nevytápěných i při mrazech, co teď v zimě i v Praze byly, se teplota držela kolem 0stC.
Stěna 2: Obvodová stěna. Z druhé strany je nějaká garáž, takže o rozdílu teplot předpokládám to samé jako u stěny 1. Stěna bude z důvodů zvýšení tepelné izolace obložena minerální vatou a přes to sádrokarton.
Stěna 3: Obvodová stěna do ulice. Zateplení stejné jako u stěny 2.
Stěna 4: Obvodová stěna do dvora (venkovní prostor) s 2 velkými vraty. Jedny se budou zadělávat úplně, druhé rozebíratelně aby je bylo možné v případě potřeby použít. Zadělání bude takové, aby to tepelně izolovalo, momentálně ještě nemam vymyšlené konkrétní řešení. Přes trvalé zadělání a na zdivo mezi vraty přijde zateplení jako u stěn 2 a 3.
Strop: Železobetonové desky (nejspíše duté). Bude se rovněž zateplovat.
Rozměry stěn 1 - 3 jsou cca 3x6 m a stěna 4 je 3x7 m. Materiál stěn je nejspíše cihla. Plocha stropu je cca 40m2.
Jedná se o dílenské prostory (kovoobráběcí stroje jako frézka, vrtačka, soustruh, atd.). Dílnu budu vytápět jen na +10stC. To je teplota, kterou tam budu minimálně udržovat, jednak aby nezamrzla chladící emulze ve strojích a pak taky aby se tam dalo nějak rozumně dělat. Případná vyšší teplota bude už jen dána, že prostě venku bude tepleji anebo hromaděním odpadního tepla ze strojů.

Já jsem nejprve koupil nejlevnější parozábranu, co byla za nějakých 9,-/m2 (Gutta Guttafol WB varianta 110g). Pak jsem ale začal přemýšlet, jestli by nakonec nebylo přeci jen lepší tam dát nějakou lepší parozábranu, co izoluje i tepelné záření. Konkrétně třeba Gutta Guttafol DS Alu (cena cca 20,-/m2) nebo dokonce Tart Sunflex Roof-In Plus (ta už bohužel stojí kolem 40,-/m2). Zvláště mě zaujala ta druhá, protože dle popisu nahrazuje až 5cm dodatečné izolace.

Dokážete někdo prosím posoudit, jestli se s ohledem na možnou dosažitelnou dodatečnou úsporu vzhledem k topnému režimu v dílně (třeba v těchto dnech bych už nejspíše netopil - dnes jsem tam měl akorát kolem 10st, stejně tak předchozí dny) vyplatí investovat do drahé fólie, nebo jestli bude dodatečná úspora tak malá, že bude postačující zůstat u té levné?
Jedna věc jsou parametry uváděné v prospektech s onou neblaze známou formulací "až", druhá věc je, jaká by byla dosažená realita. Bohužel nemam představu, jaká bude v reálu celková tepelná ztráta dílny. Akorát u dělící příčky jsem dospěl na základě znalosti součinitele prostupu tepla požité sádrokartonové konstrukce a dveří k hodnotě max. 100W. U ostatních stěn a stropu těžko říct, ale vzhledem k tomu, že je tam ještě navíc zdivo tak by to mohlo být lepší. To je tedy odhad s levnou parozábranou bez reflexivní vrstvy.
Další věc je, že si dovedu představit instalaci parozábrany s reflexivní vrstvou u stěn 2 - 3 a stropu tak, abych dodržel požadovanou mezeru mezi fólií a sádrokartonovou deskou. U dělící příčky už by to bylo komplikovanější, protože bych na CW profily přes fólii musel nejspíše dát nějaké lišty, abych zajistil mezeru.

Jak to tedy prosím vidíte – zůstat u levné varianty, nebo použít tu za 20,-/m3 s reflexivní vrstvou, nebo dokonce tu za 40,-/m2?

Děkuji

S pozdravem
Ing. Aleš Honsa

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.