Kdo spocita ztraty nezasekanych/zasekanych trubek UT?

Reklama
TW Tomas Werner @tomas.werner před 7 roky27.04.2017 21:21:00
Kdo spocita ztraty nezasekanych/zasekanych trubek UT?

Rekonstruuji velky starsi byt s etazovym topenim a plynovym kotlem. Vnejsi zdi jsou plna cihla 45cm, nezateplene (zatepleni neni mozne, je to bytovy dum). Topna voda se bude rozvadet medenymi trubkami, vedenymi horizontalne. Potrebuju se rozhodnout, jestli trubky zasekat do zdi (obalene izolaci) nebo vest nezasekane podel zdi. K tomu (jako jedno z hledisek) potrebuju zjistit ztraty v trubkach zasekanych a nezasekanych.

Potrebuju nekoho, kdo mi to spravne spocita. Je to bezna dovednost projektantu, nebo to projektanti pocitat neumi? Mam obavu, ze kdyz si na vypocet najmu projektanta, tak bud streli neco od boku nebo nacpe data do softwaru, kteremu nerozumi.

Zda se mi totiz, ze spocitat ztraty zasekane trubky neni uplne snadne. Trubka bude zasekana blizko interierove strany zdi. Takze by se mohlo zdat, ze vetsina toho, co se z trubky ztrati do zdi, se ze zdi vyzari do interieru. Jenze mezi zdi a prostredim interieru se dela vzduchova vrstvicka, ktera ma izolacni vlastnosti a zpusobuje, ze teplota zdi na interierove strane je (v zimnim obdobi) o hodne nizsi nez teplota interieru. Diky tomu se muze vetsina tepla, ktere prejde z trubky do zdi, vyzarit do exterieru misto do interieru. Nedokazu odhadnout, jak velky vliv tento efekt ma.

Diky za nazory.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

10 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.