Karma Beta Electronic

Reklama
AD Adam Deštěnský @adam.destensky před 7 roky15.05.2017 14:43:00
Karma Beta Electronic

Dobrý den

Už delší dobu uvažuji o výměně starších kamen Karma Beta 4 (Mechanic), které už mají problémy s udržením hoření (občas zhasnou - mají už 20 let !) v ložnici za nová.
Ideálně by se my hodil model "Electronic", ke kterému bych připojil programovatelný pokojový termostat a díky němu vstával ráno do tepla.

Řeším ale problém s tím, jaký výkon zvolit. Dle dostupných informací má verze "Electronic" jen I/O regulaci, tj. jede na plno, nebo vůbec - oproti verzi "Mechanic", která umí výkon spojitě, plynule regulovat.
Ze zkušenosti vím, že současné Beta 4 Mechanic, když jedou jen na mírný, až střední plamen, tak místnost snadno vytopí. Zkusmo jsem si dle kalkulátoru udělal výpočet tepelné ztráty místnosti pro venkovní teplotu -15°C (rohová místnost, nezatepleného cihlového domu, tloušťka stěn 45cm, strop pod nevytápěnou půdou) a vyšlo mi 1336W.

Mám obavy, že když bych koupil Beta 4 "Electronic", tj. stejný výkon jako mám teď, tak kamna budou kvůli svému principu činnosti (I/O regulace) dost cyklovat (často se vypínat a zapínat). Mnohem raději bych měl systém, kdy se kamna zapalí a alespoň 20 minut budou hořet v kuse.

Výpočet i dosavadní zkušenost radí koupit variantu Beta 2 s výkonem 2kW, ale nějak mi to opticky neladí a přeci jen cena není zrovna nejmenší.

Řešil někdo prosím podobný problém ? Případně ví někdo o nějakém šikovném topenáři, který má zkušenosti s instalací Karem Beta "Electronic" ?

Děkuji

P.S.
Pamatuji si, když jsme před 20 lety vybírali právě ony staré Bety, tak jsme chtěli verzi Beta 3, ale instalatér řekl něco ve smyslu, že "trojky ho**o vytopí" a celkem měl pravdu, protože s Beta 4 problém určitě nebyl - ale možná to bylo dáno právě tou plynulou regulací výkonu, které "Mechanic" umí, ale "Electronic" ne.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.