Bakalářská práce - Podlahové topení nízkoenergetický objekt

Rubriky:

Reklama
OH Ondřej Horák @ondrej.horak před 7 roky16.05.2017 16:34:00
Bakalářská práce - Podlahové topení nízkoenergetický objekt

Dobrý den,

při zpracovávání bakalářské práce jsem narazil na záležitost, kterou neumím zpracovat. Při výpočtu výkonu teplovodního podlahového vytápění jsem narazil na následující problém. A proto bych se rád obrátil na Vás s prosbou o pomoc.

Technické parametry místnosti:
Plocha: 20m2
Plocha bez nábytku a okrajové zóny: 18m2
Tepelná ztráta větráním a prostupem: 300w (17W/m2)
Teplota interiéru: 20°C

Problém nastavá v tom, že pokud budu chtít pokrýt plochu místnosti rovnoměrně podlahovým topením, tak musím pro zadanou podlahovou skladbu (m=0,75) volit teplotu pohlahy 21,5°C tak aby tepelná ztráta 300w byla pokryta s tolerancí +10% a nebyla přetápěna. Ovšem při teplotě podlahy 21,5°C vychází při rozumném teplotním spádu 35/30 rozteč hadic na neuvěřitelných 1,6m (což je samozřejmě nesmysl). Druhou možností jak dosáhnou rozumné rozteče hadic je posunou níže teplotní spád. Problém ale je, že požadovaná teplota podlahy je někde kolem 21,5°C tudíž teplotní spád pro tuto hodnotu bude vycházet na 20,1/25 tak, aby vyšla rozteč hadic na 150mm, což mi také přijde jako poměrně nesmyslné.

Chtěl bych se zeptat, jak se tento fakt řeší v praxi. I pokud se podívám na nanogramy v článku: https://vytapeni.tzb-info.cz/podlahove-v… je vidět, že požadovaný výkon 17W/m2 bude jen těžko dosažitelný při normálním teplotním spádu a navíc v těchto hodnotách už bude složité najít rozumnou cestu pro navrhnutí ostatních okruhů (V objektu jich je asi 17)

Je možné aby podlahové topení běželo na takto malém teplotním spádu?

Nebo se v praxi předimenzovává podlahové topení s tím, že většině uživatelů nevadí mít v bytě místo 20°C třeba stupňů více?

Největší pravděpodobnost ale ovšem vidím ve faktu, že jsem někde udělal botu a nemůžu na ní už dva dny přijít :)

Předem moc děkuji za odpovědi

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

10 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.