Přípojka tlakové kanalizace - jímka v jímce?

Reklama
MD Michal Devátý @michal.devaty před 7 roky18.05.2017 18:19:00
Přípojka tlakové kanalizace - jímka v jímce?

Dobrý den,

Řeším připojení RD k tlakové kanalizaci v podmínkách, kde by obvyklé zbudování čerpací jímky bylo komplikované a nákladné.
Situace je následující: Ulice se zakopanou tlakovou kanalizací, sotva 3 metry široký pás pozemku a RD. Asi jen 30cm od základu domu se nachází 15 let stará betonová žumpa o vnitřních rozměrech 2x2,5x2 metry, odpad je z domu vyveden přímo do žumpy zhruba uprostřed její délky, v hloubce těsně pod stropním panelem jímky.
V hloubce 60 až 80cm pod zemí je tvrdá skála, do které byla před vybudováním kanalizace nákladně vytesána jáma a zabetonovaná patka žumpy kvůli výtlaku vody, jejíž hladina se nachází nad úrovní skály.

Stávající žumpu chci zachovat a vyvédst do ní nouzový přepad z čerpací jímky. Nechci schánět fekální vůz a opravu ve velkých mrazech, uprostřed Vánoc atd. když se to rozbije v nejnevhodnější dobu. Stačí mi tyto starosti vidět 1x ročně u souseda.
Rád bych se ale také vyhnul nákladnému budování samostatné jímky v tvrdé skále, tlaku vody, pod parkovacím místem a ještě k tomu kvůli úzké mezeře mezi domem a žumpou mít na odpadu ostré 90-stupňové koleno.

Vím, že čerpadlo tlakové kanalizace není možné umístit přímo do žumpy kvůli dlouhým intervalům mezi sepnutím, dlouhému stání odpadu a ukládání sedimentů na dně dále od čerpadla.
Napadlo mě alternativní řešení - umístit klasickou čerpací jímku, nejlépe betonovou kvůli možnému výtlaku případných okolních kapalin, přímo do současné žumpy pod její vstupní otvor. Současný přívod odpadu do žumpy by se prodloužil do této vnitřní jímky. U vrchního okraje by byl v jímce vyříznut otvor pro havarijní přepad do žumpy, tímto otvorem by se také nasunovala hadice fekálního vozu pro odčerpání vody přepadlé při poruše. Usazení jímky by bylo snadné, stropní panel žumpy je pouze přilepen montážní pěnou, lze ho sundat jeřábem.

Prosím zkušenější lidi o upozornění na nedostatky tohoto nápadu, které jsem nedomyslel.
Děkuji.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.