hlučnost kotle a ventil Danfoss AB-PM

Reklama
VJ Václav Jetmar @vaclav.jetmar před 7 roky22.05.2017 12:09:00
hlučnost kotle a ventil Danfoss AB-PM

Mám kondenzační plynový kotel Junkers ZSBR 16-3A, propojený pro ohřev teplé užitkové vody se stacionárním ohřívačem vody od firmy DRAŽICE OKC 100 NTR/HV. Všechny radiátory typu RADIK mám opatřeny termostatickými ventily ovládanými elektronicky řídící jednotkou RNET od firmy BMR Rychnov n/Kněžnou. Vše by fungovalo ke spokojenosti, kdyby při zapnutém topení nevznikal v radiátorech hluk, který je hlavně v noci velice nepříjemný.
Kotel má elektronické čerpadlo, které je nastaveno na nejnižší křivku. Vzhledem k tomu bydlím v řadové zástavbě, dům je částečně zateplen a vstup do radiátorů je elektronicky řízen, stává se, že některé radiátory se využívají jen výjimečně a tak je často využíván jen jeden nebo dva radiátory. Chtěl jsem hlučnost řešit tím, že výstup s kotle opatřím regulátorem diferenčního tlaku AB-PM a termostatickým prvkem QT pro regulaci teploty vratné vody od firmy Danfoss.
Firma Danfoss ve svých materiálech k použití tohoto ventilu v rodinných domech s kondenzačním kotlem mimo jiné říká:
„Velký tepelný výměník v kotli však vyžaduje čerpadlo s poměrně vysokým tlakem. Při částečném zatížení to znamená, že diferenční tlak se přenáší na termostatické ventily, což působí problémy s hlukem s přepady v soustavě a následně vede k nerovnoměrné distribuci tepla a příliš vysoké teplotě vratné vody. Montáž ventilu AB-PM před topnou smyčku zaručí stabilní diferenční tlak a automaticky vyřeší problémy s hlukem a nerovnoměrnou distribuci tepla. Snadno použitelná funkce omezení průtoku a doplnění ventilu AB-PM o  termostatický prvek QT pomůže zachovat nízkou teplotu vratné vody. Koncoví uživatelé se pak těší z vysoce hospodárné a bezhlučné topné soustavy s kondenzačním kotlem.“
Je tu však námitka topenářské firmy, která zní: kotel by tuto regulaci mohl vyhodnotit jako závadu a vypínat se. Navrhují vložit za výstup z kotle akumulační nádrž firmy Dražice NAD 100 v1 o objemu 100 l a teprve ohřátou vodu z této nádrže přes elektronické oběhové čerpadlo rozvádět do radiátorů. Toto řešení se mi zdá poněkud složité a drahé. Nádrž obsahuje více vody než je obsah vody v mých 12-ti radiátorech včetně vody v potrubí dohromady. Nemluvě o tom že potřebě topit v třeba jen v jednom nebo dvou radiátorech o objemu několika litrů budu stále ohřívat 100 l vody v akumulační nádrži. I při 50-ti litrové nádrži by to bylo podle mne neekonomické. Navíc u kotle nemám na takovou nádrž dostatek místa.
Nenašel jsem ve své okolí nikoho, kdo by měl nějaké zkušenosti praktické zkušenosti s takovýmto použitím ventilů firmy Danfoss AB-PM. Můžete mi někdo prosím poradit s řešením?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

5 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.