Nadměrně zvýšená spotřeba vody

Reklama
AC Autacek CZ @autacek.cz před 7 roky09.06.2017 11:14:00
Nadměrně zvýšená spotřeba vody

Prosím o radu, zda odpovídá za případný únik vody mimo pronajatý byt vlastník nemovitosti (vlastníkem je obec), nebo je tato částka vždy přeúčtována nájemníkovi?

Vlastník (obec) má dlouhodobě 4/5 domu neobsazeno, nevytápěno, nezabezpečeno proti mrazu, ani jinému úniku. Nyní bylo zasláno vyúčtování za vodu 3x vyšší než v minulých letech.

Všechny byty jsou navíc vybaveny podružnými vodoměry - krom společných prostor (naměřená každoroční spotřeba kolem 90-110 m3 na byt), ale naměřený rozdíl oproti patnímu měřidlu (dalších neuvěřitelných 200m3 na byt) je stejně rozúčtována dle směrných čísel stávajícím nájemníkům.

Lze se proti tomuto postupu nějak bránit, nebo je vše dle zákona? Zjevný únik vody vidět není, do ostatních v zimě nevytápěných neobsazených bytů města volný přístup není, k hlavnímu měřiči přístup též není, k ostatním vodoměrům v nepřístupných bytech též přístup není.

S tím souvisí i navazující dotaz, bytová správa (složka obce) provádějící rozúčtování nebyla vlastníkem (tedy asi majetkovým odborem) informována o podružných vodoměrech a tak provádí vyúčtování stále (roky) dle směrných čísel, je nějaká lhůta, do kde lze toto reklamovat (obecně uváděných 30 dnů od obdržení vyúčtování mi přijde v rámci takto systémové chyby poněkud málo, stejně jako tvrzení, že jim to měl nájemník, že jsou tam podružné vodoměry, říct). Na doúčtování rozdílu mezi stavem mezi patovým a podružnými vodoměry to však stejně žádný vliv nepřinese, každopádně vypočítaná spotřeba dle směrných čísel je vyšší, než kolik pravidelně naměří bytový podružný vodoměr.

Děkuji za radu.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.