Krbová vložka se zadním příkládáním - horkovzdušný/do vody/rozvody do pokojů

Reklama
TB Tomáš Bečička @tomas.becicka190 před 7 roky19.06.2017 15:01:00
Krbová vložka se zadním příkládáním - horkovzdušný/do vody/rozvody do pokojů

Dobrý den,

v této době poptávám navrhnutí prováděcího projektu vytápění RD (obecné info: patrový domek, 114m2 zastavěná plocha + 34m2 garaz, porobetonove zdivo tl.300mm + 150mm polystyren).

Primární zdroj vytápění je volen elektrokotlem do vodního podlahového topení. V budoucnu je případný záměr připojení tepelného čerpadla na místo elektrokotle (až ceny čerpadel klesnou na smysluplnější návratnost).

Dle projektu měla být volena nejprve obyčejná krbová vložka se zadním přikládáním jako sekundární zdroj vytápění, ale tímto způsobem by nevyšel energetický štítek. V PENB už musela být zvolena krbová vložka do podlahového topení (asi nebude nikdo kontrolovat co bude skutečně instalované).

K navrhnutí přesného prováděcího projektu vytápění RD potřebuji rozhodnout, zda bych si měl nechat spočítat vytápění obyčejné krbové vložky vzduchem, do vody, nebo krbovou vložku s rozvodem vzduchu do pokojů v patře.
Sice mi přijde nejsmysluplnější provést systém s přívodem tepla do podlahového topení (když už se podlahove topeni bude dělat), ale bojím se vysokých pořizovacích nákladu a "zadělání" si problému díky složitosti systému (aku nádoba, čerpadla, pojištění proti výpadku el., spolupráce s elektrokotlem...) - jen krbova vložka se zadním příkládaním je otázka 40k u horkovzduchu proti 65k do vody.
U obyčejné krbové vložky se obavám o přetopení hl.místnosti a tím mít krbovou vložku nepraktickou/zbytečnou. Např.: Pokud bych měl místnost vytopenou elektrokotlem na stalých 21°C, tak pokud bych si chtěl po práci zatopit v krbu, tak se obavám, že místnost bude ihned přetopená.

Rozvod do pokojů nedokážu posoudit.

V této době bude probíhat výstavba komínu, ale bylo mi doporučeno si nechat udělat podrobný prováděcí projekt vytápění a nespolehat na obecnější v projektu (chápu, že už pozdě). Místo pro krbovou vložku se zadním příkládáním je již připraveno. Nepředpokládá se, že by se topilo ve vložce 1x za měsíc (proto zadní příkládání), ale zavislý na zatápění být taky nechci.

Proto bych se rád Vás odborníků zeptal, jaké řešení by jste na mém místě doporučili.

Děkuji Vám

Doplnuji: dle projektanta, který počítal PENB by měla být tepelná ztráta domu 6,2kW, měrná spotřeba tepla na vytápění 41kWh/m2rok.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

6 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.