Sádrokartonová spřažená předstěna a parozábrana

Rubriky:

Reklama
AH Aleš Honsa @ales.honsa před 7 roky23.06.2017 15:24:00
Sádrokartonová spřažená předstěna a parozábrana

Dobrý den,
Budu stavět sádrokartonovou předstěnu připevněnou k původní zděné stěně stavěcími třmeny. Mam ale nejasnosti kolem způsobu instalace parozábrany.
Jedna možnost je dát parozábranu až přes namontované CD profily. To ale znamená pod každý vrut dávat šroubotěsnou pásku. Další hlavní problém ale je, že já budu potřebovat ke stěně připevňovat 3f zásuvky, přívodní kabely (vnitřkem stěny to tahat nechci, protože počítám i s případnou změnou vedení v budoucnosti - je to strojní dílna, takže vizuálně je to jedno a stačí, aby se změnilo rozestavění strojů, a budu třeba potřebovat změnit umístění zásuvek) atd.
Druhá varianta co mě napadá je dát parozábranu přímo přes tepelnou izolaci. Tj. udělat prořezy pro přetažení přes bočnice stavěcích třmenů a takto jí natáhnout. Místa kde prochází plechy stavěcích třmenů pak zalepit těsnící páskou. Přes to pak teprve namontovat CD profily. Výhoda by byla, že to je daleko méně děr v parozábraně a mezi parozábranou a deskou by byl dostatečný prostor pro hmoždinky. Zase otázka je, jak spolehlivé z hlediska těsnosti by bylo zalepení otvorů u plechů stavěcích třmenů (protože plechy mají na sobě spoustu prolisů pro zvýšení tuhosti, jsou tam připravené otvory pro šrouby, atd., takže zajistit správné přilnutí těsnící pásky k povrchu není snadné) a druhá věc je jestli pak přišroubování plechů třmenů k CD profilům nebude nějak s utěsněním kolidovat a narušovat ho tak.

Bohužel jsem tohle nikde nenašel. Když už jsem našel třeba video, jak se spřažená předstěna s tepelnou izolací staví tak tam nebyla použita parozábrana. V psaných návodech když už byla o parozábraně nějaká stručná poznámka, tak se způsobem instalace nikdo moc detailně nezabýval. Pouze někde bylo naznačeno, že se má připevnit k hotové konstrukci terčíky z obustranné lepicí pásky, tj. z toho by plynulo až po namontování profilů. Nicméně já mam dojem, jako když jsem někde viděl nebo četl i možnost té druhé varianty dát jí pod CD profily, ale už se mi to nepodařilo nikdy najít (nevím, jestli si to jen nevyvozuji z toho, že se má parozábrana dávat přímo na tepelnou izolaci).

Víte tedy prosím někdo něco ohledně instalace parozábrany?

On je celkově problém, že jsem nikde nenašel jak se má správně postupovat při montování předmětů na stěnu kde je parozábrana. Jak už jsem tu s někým jednou řešil, tak hmoždinky do sádrokartonu parozábranu s vysokou pravděpodobností propíchnou (hmoždinka má délku asi 37 nebo 38mm, takže po našroubování do desky projde dovnitř cca 25mm.

Děkuji

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.