vyšší tepelná pohoda - podlaha

Reklama
KM Kytka Miloš @kytka.milos před 7 roky20.07.2017 16:58:00
vyšší tepelná pohoda - podlaha

Dobrý den,
předěláváme dvoupodlažní barák (+podkroví) z roku 1962. S podlahou v podkroví jsme si již poradili - 2x osb desky křížem - bude to vytápěný prostor, ale jen na uložení věcí a příležitostné přespání, tedy žádné příčky.
1) V prvním poschodí jsou v jedné místnosti na škváře a trámkách (polštáře) prkna o tloušťce asi 2,2 cm, v druhé místnosti je do ve větší části stejné, v okrajové části místnosti (vždy 1,6 metru od vnější stěny) je betonový potěr, který je výš než polštáře. Chystáme se odstranit stará prkna a nahradit něčím "plošným" - nyní se prkna místy prohýbají s to nejen v podélném, ale jsou zkroucená i v příčném směru. Pokud dám na chodbu (na původní teraso) dlažbu nebo něco podobného, budu mít v jednotlivých místnostech na výšku k dispozici 3-4 cm. Vzdálenost polštářů je +/- 80 cm.
Co prosím doporučujete použít? Jakou skladbu? A jak vyrovnat výšky v té místnosti, kde je i část s betonem? Udělat např. dvě vrstvy osb křížem s tím, že v místě betonu dát jen nějaký 0,5 cm xps a na to už jen jednu vrstvu osb, která bude součástí vrchní vrstvy ve zbytku (uprostřed) místnosti? Horní vrstvu určitě nechceme koberec - uvažujeme o pvc nebo vinyl.
2) V přízemí je betonová podlaha, v jedné místnosti je podsklepeno, v ostatních je na zásypu. Ve dvou místnostech máme více než 40 let parkety nalepené v asfaltu, ale díry pocitu zimy od nohou je na nich posledních 25 let koberec. Výška parket něco přes 2 cm. Pokud na chodbu dlažba, tak čistá výška nad povrchem betonu zase 3-4 cm (když zruším prachy, tak ty 4 cm. Chtěl bych zrušit parkety (mnoho známých mě od toho odrazuje) a nějak zvýšit tepelnou pohodu od nohou. Uvažoval jsem xps a na to nějakou roznášecí desku - xps 2 cm je bez drážky, s drážkou je až 3 cm. Nevím, jestli by se to např. pod nábytkem nepromáčklo, ale zase se to nemá promáčknout kam. Většinou jsem našel ale jen skladby podlah pro nové domy, tedy po xps následoval beton ...
Jakou by jste prosím doporučili skladbu podlahy? Jedná se o pokoj (nyní parkety), ložnici (nyní parkety), kuchyň (nyní lisované pilinové desky o stejné výšce jako parkety). Jako finální povrch nechceme koberce - uvažujeme o pvc nebo vinylu - v kuchyni samozřejmě něco, co chvíli vydrží. Výhodou odstranění parket by možná bylo, že bych se dostal ke "kanálku" v podlaze, kde je asi přes místnost vedeno potrubí původního topení, které chci nyní předělat.

A ještě je asi důležité zmínit, že dům budeme používat dočasně jen jako chalupu (je to po rodičích), takže teplota v zimě bude dost kolísat - během naší nepřítomnosti jen hlídat, aby v domě přímo nemrzlo, pak jednou za 14 dní před víkendem vytopíme na 22 C.

Omlouvám se za dlouhý popis. Moc děkuji, Miloš

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.