Ohrev bazenu - navrh deskoveho vymeniku

Rubriky:

Reklama
VM Vojtech Musil @vojtech.musil před 6 roky27.07.2017 07:35:00
Ohrev bazenu - navrh deskoveho vymeniku

Dobry den,

mame zapusteny bazen (cca 28m3), filtrace piskova ve vzdalenosti ~10 - 12m od bazenu, cerpadlo se samo zavodnuje a do okruhu je pripojen deskovy vymenik (Alfa Laval CB14-14) pres obtok pro ohrev bazenu (dum ma k dispozici tepelne cerpadlo o vykonu 14kW). Potrubi je vedeno v 5/4" (PVC-U Nibco) + nejaky bastl od instalatera v PPR (bohuzel), obtok je v 1/2".

Nedavno se nam porouchalo cerpadlo a ja zacal resit jeho vymenu. S tim jsem zacal resit i upravu potrubi (prevod na jednotny system do PVC-U) a vyhrivani bazenu. Bylo mi totiz sdeleno, ze vyhrivani nefunguje zcela spravne (nebo je potreba skrtit prutok) a je prilis nakladne (nejsem prvni majitel domu, prisel jsem jiz k hotovemu).

Zacal jsem tedy situaci resit a kontaktoval spolecnost Alfa Laval pro potvrzeni/vyvraceni navrhu vyhrevu pres deskovy vymenik a dostal jsem se do situaci, kdy nevim, jaky je vlastne prutok pres sekundar vymeniku.

Navrh
Volba cerpadla:
Z teorie plyne, ze by filtrace mela byt schopna prefiltrovat bazen za cca 4 hodin -> 28m3 / 4 ~ 7m3/h pri vytlaku 12m (odhadovana delka potrubi od vytlaku cerpadla k bazenu).

Uvazuji o cerpadle znacky Berlan BSP550 (http://www.bergland24.cz/cerpadla-2/berl… ), prutok 10m3/h, vytlak 11m. Predpokladam, ze pri vetsim vytlaku bude prutok klesat.

Dale jsem si potreboval overit, zdali je system skutecne schopen vyhrat bazen, urcil jsem prutok primarem, ale u sekundaru jsem se zarazil.

V prilozenem obrazku system.png jsem si nacrtnul jak by se system mohl chovat.
Q = 10 m3/h (predpokladany prutok vlivem cerpadla, mozna nizsi)
Q1 = ? prutok "hlavni vetvi"
Q2 = ? prutok obtokem do vymeniku

Sel jsem na to jednoduse. Voda se musi rozdelit mezi "hlavni vetev" a obtok. Celkovy prumer potrubi 5/4" + 3/4" = 2".
=> 5/4" / 2" = 5/8"
=> 3/4" / 2" = 3/8"

Pri prutoku 10 m3/h dostaneme:
Q1 = 10 * 5/8 = 6.25 m3/h
Q2 = 10 * 3/8 = 3.75 m3/h

Fyzika je moje slaba stranka, tak si nejsem uplne jisty, zdali je mozne takto uvazovat. Predpokladam, ze vymenik sehraje svoji roli a vlivem sve tlakove ztraty bude prutok mensi?

Prutok primarem jsem odhadnul na cca 1.3 - 1.5 m3/h. Coz by znamenalo, ze prutok primarem je ~2.8 - 2.5 krat mensi, nez sekundarem. Nikde jsem nenasel, zdali je toto problem, nebo je potreba, aby prutoky vymenikem byly srovnatelne. Teoreticky by to potvrzovalo tvrzeni, ze system "nefungoval" a prutok bylo nutne skrtit.

Omlouvam se za dlouhy pripsevek, chtel jsem poskytnout dostatek informaci, abych zabranil pripadnym dotazum, ze neco chybi (ono asi bude :-)).

Abych to na zaver shrnul:
Je problem, ze se prutok primarem a sekundarem deskoveho vymeniku lisi?
Je vypocet prutoku sekundarem spravne nebo na to nelze jit takto polopaticky? Umeli byste poradit, jak prutok spocitat?
Pripadne poradit, jak vhodne navrhnout deskovy vymenik?

Zatim se mi nechce sahat do okruhu primaru a menit cerpadlo (grundfos ups 25-40 180). Snazim se v podstate celou situaci nasimulovat, abych mel predstavu, jake jsou moznosti reseni a zdali jsou realne a financne dostupne nebo se na vyhrev mam vykaslat.

Dekuji a preji hezky zbytek dne,
Vojtech Musil

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.