Příčka

Reklama
MH Michal Hartl @michal.hartl před 6 roky05.08.2017 14:36:00
Příčka

Dobrý den,
řeším nyní dilema se sklepní stěnou. Potřeboval bych do stěny ve sklepě udělat otvor 140 cm, jelikož bez něj musím obcházet dům z venku, abych se tam dostal. Je součástí garáže. Stěnu i stropy jsem prozkoumal a nevím, zda v tomto případě je nutné umístit nad otvor překlad, nebo je ho možné tam vytvořit bez obav:

V příloze je přibližný model situace v měřítku. Žlutě jsou sklepní patra. V nich se nachází jedna "příčka?" z děrovaných cihel tl. 15, červené barvy. Stropy jsou Hurdis, ocelové překlady vyznačuje šipka. V posledním horním patře je příčka z dutých cihel na výšku tl. 5cm.

Obvodový plášť je ze siporexu, v domě se ještě nachází 2 nosné stěny tl. 30cm ve všech patrech. Jsou uprostřed domu a ty podepírají stropní nosníky. Jsou vyznačeny modře. Jsou za sebou, vzdálenost 2m.

Domnívám se, že vzhledem k tomu, že pod červenou stěnou se nenachází žádná podpěrná stěna, bude se jednat o příčku mezi místnostmi. Ve stěně není ani kus železa, který by naznačoval, že by nějakým způsobem zpevňoval obvodovou stěnu. V projektové dokumentaci měly v tomto místě být 2 příčky tl. 10cm - no jak se během stavby rozhodli, tak se rozhodli.

Dům nemá problémy s praskáním, nebo průhybem stropu. V tuto chvíli stropy nesou pouze svou váhu. Dům je prázdný.

Plánuji tedy do ní vyřezat otvor, zbude z ní ještě po stranách 1.3m bočnice. Ty tam ponechám. Dát překlad, nebo nedát?

Děkuji všem moc za odpovědi.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.