ohrožení základů drenáží

Rubriky:

Reklama
MS Magda Slavíková @magda.slavikova před 6 roky08.08.2017 13:00:00
ohrožení základů drenáží

Dobrý den,
mohl by mi, prosím, někdo poradit, jak položit a vést drenážní trubku? Rodinný domek je z poloviny podsklepený, tato část má sklepní zeď do hloubky 145 cm od chodníku + základy. Nepodsklepená část má základy, nevím přesně, asi do 100 cm, a k této části byla kdysi do hloubky asi 115 cm vybetonována přizdívka asi 30 cm široká a v ní je polovina drenážní trubky zabetonována. Drenáž prováděla před 5ti lety stavební firma, která trubku uložila po celé délce domu do stejné hloubky 115 cm a výsledek je, že sklep i nepodsklepená část je, kromě mrazivého počasí, podmáčená.
Nyní potřebuji provést novou drenáž, protože se do sklepa stahuje ze svahu voda. Problém je v tom, že začátek drenáže bude pod úrovní 145 centimetrové zdi a aby měla spád k části základů a betonové stěně hluboké jen asi 100 cm, dostala by se půl metru pod ně. Bude možné položit trubku do té hloubky do jílu těsně vedle betonové přizdívky, tzn. asi 30cm od vlastního základu? Lze to nějak vyřešit, aby to neohrožovalo základy? Dál ani jinudy nelze drenáž vést, prostor mezi domem a plotem s betonovou podezdívkou je 90cm, vč. té přizdívky 30cm, tzn. že pro vlastní výkop zbývá jen 60 cm a vzdálit se od základů lze jen velmi málo, opačným směrem je zastavěno až k hranici plotu. Podezdívka u plotu tvoří zároveň jakousi ochranu proti stékající povrchové vodě a oporu zeminy ze svahu, který je asi o 40cm výš nad chodníkem. Základy jsou z materiálu připomínající směs vápna a písku a místy jsou v tom kameny. U první hlubší části by se trubka vedla těsně podle zdi, u druhé nepodsklepené je nutné nejméně o šířku přizdívky uhnout. Připadá mi to neřešitelné, ale ještě doufám, že mi tu někdo poradí. Děkuji předem za každou radu.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

15 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.