Využít základy/sklep starého domu?

Reklama
LM Ladislav Míča @ladislav.mica před 6 roky16.08.2017 20:20:00
Využít základy/sklep starého domu?

Dobrý den, s manželkou kupujeme zahradu 1200m2 na které se nachází rodinný dům a dále sousední pole 2000m2, které je vedené v územním plánu jako zastavitelná oblast. Celý pozemek je orientován na jih v mírném svahu 5° (převýšení asi 1m na 12m délky). Rodinný dům byl postaven kolem roku 1938, je patrový, nemá koupelnu, jen suchý záchod, stropy jsou dřevěné/rákos, dům nemá věnec, je celopodsklepený, má kamenné základy, rozměry domu jsou 9x7 metrů, vodovod PE 9 let starý. Rekonstrukce domu nepřipadá v úvahu.
Řešíme teď dilema, která z níže uvedených variant je lepší.
1) na stávající rodinný dům se zcela vykašlat (udělat z něj garáž, sklad, dílnu atd.) a na poli=nové stavební parcele postavit malý bungalov 9x12m2
2) rodinný dům strhnout, nechat pouze kamenné základy/sklep (otázka je, zda ponechat i betonový strop sklepa), ke stávajícím základům/sklepu udělat přístavbu, tj. základové pasy s obvodem 9x5m2, ztracené bednění a následně novou desku přes celou plochu domu o rozměrech 9x12m2 a na ní vystavět nový přízemní domek.

Co nás k tomu napadá? V případě první varianty musíme počítat se složitější administrativou (vynětí z půdního fondu, projekty přípojek atd.), dále s poměrně rozsáhlými terénními úpravami, budeme muset udělat příjezdovou cestu, vodovodní přípojku, přípojku elektřiny, vsak na dešťovku, bude tam více betonáže navíc ve svahu. V případě druhé varianty ušetříme za výše uvedené, budeme řešit jen ČOVku, betonáž bude menší, získáme sklep, nicméně musíme počítat s nějakými náklady na demolici. Je ovšem otázkou, zda by naroubování nových základů na stávající nebylo mnohem finančně i technicky náročnější. Nevím, jak by se to řešilo, aby se zdi nezačaly trhat v případě, že by si nové základy sedaly. Zda nějakou dilatací... Také nevím, jak zajistit, aby stávající základy netahaly více vody, pokud se na ně přidají nové. V současné době je dům 8 let neobývaný. Ve sklepě je poměrně vlhko. Voda tam sice nestojí, ale padá omítka ze zdí i ze stropu (v obývacím pokoji je totiž na podlaze lino a sklep nedýchá.) Ve zdech nejsou žádné praskliny; základy se zdají být v pořádku až na tu vodu. Možná je to i tím, že dům stojí ve svahu a nejsou tam drenáže. Je mi jasné, že to jsou otázky spíše pro statika, který by celou věc posoudil na místě...
Přesto budeme všem moc vděční za názory a připomínky, která varianta je pro nás lepší zejména po finanční stránce. Díky.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

4 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.