Zanesení kovové trubky 1" k čerpadlu vody - náhrada ?

PK Petr Král @petr.kral311 před 6 roky30.08.2017 14:37:00
Zanesení kovové trubky 1" k čerpadlu vody - náhrada ?

Na chatě vedu vodu k čerpadlo Grundfos SCALA 2 kovovou vodovodní trubkou 1" asi 5 metrů zakopanou v zemi 30 cm s velmi malým spádem k čerpadlu. Jde o čerpání vody z odstraněné pumpy z "narážečky". Asi 25 let vše fungovalo v pořádku. Při puštění vody nyní čerpadlo chvíli nasává vodu, což dříve nedělo. Před čerpadlem je zpětný ventil. Kontroloval jsem pružnou sací hadici mezi zpětným ventilem na konci vodovní trubky, zpětný ventil a dva kohouty (1,5" na hlavní trubce narážečky a 1" u "T" odbočení z "narážečky" a zdá se, že vše těsní. Voda je dost tvrdá, po odšroubování zpětného ventilu z konce 1" trubky jsem si všiml, že je vnitřek trubly dost zanesený usazeninami. Napadlo mě, že je možné, že je ve stěně vodovodní kovové trubky 1" prasklinka, která způsobuje pokles vody v trubce, což pak způsobuje chvilkové sání čerpadla.

Co poradíte ? Příští rok budu muset vyměnit kovovou trubku 1" něčím jiným. Bylo by lepší použít pro omezení usazování v trubce 5 m, která má jen malá sklon k čerpadlu např. plastovou trublku nebo hadici a jakou ?

Loni jsem také v chatě instaloval kvůli koupi nové myčky na nádobí a malého průtokového el. bojleru ke kuchyňské baterii filtr 3M P-145 BH, který má ale životnost jen 800 litrů (za sezonu ho musím 3x vyměnit) a malý závit hlavy filtru 3/8" omezuje průtok rozvodu trubkou 1" v chatě: myčka a kuchyňská dřezová baterie Grohe. Uvažuji proto o koupi úpravny vody ELEGANT 08 METER od fy. Culligan s připojením 3/4", případně i úpravny z řady Medallist.
http://www.culligan.cz/index.php/technol…
http://www.culligan.cz/index.php/technol…

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.