Zateplení podkroví pod plechovou střechou

Rubriky:

Reklama
VM Vladimír Melichar @vladimir.melichar před 6 roky10.09.2017 12:51:00
Zateplení podkroví pod plechovou střechou

Dobrý den. Prosím o vaše doporučení jak zateplit podkroví při plánované rekonstrukci sezónně obývaného RD. Skladba střechy je 2x plechový profilovaný plech (nová krytina je položena na původní plechovou střechu) – térový papír - prkenný záklop – dřevěný krov na trámovém stropě. U okapu a u hřebene není odvětrání střechy. Dům je v CHKO v horské oblasti s větším množstvím sněhu. V současnosti je zde obytné podkroví, které plánuji celé vybourat a po zateplení znovu vybudovat. Trojúhelníkové boční prostory po stranách podkroví a půda nejsou nyní nijak tepelně izolované. Mezi vnitřními šikminami podkroví a záklopem je přibitá slehlá 3cm silná stará skelná vata, která vytváří provětrávací prostor spojující půdu s bočními trojúhelníkovými střešními prostory a vlivem netěsností pod střechou tak dochází k žádoucímu provětrávání. Bohužel podle původního majitele na několika místech krytiny kondenzuje voda a přes prkenný záklop skapává dolů, čemuž se snažil předejít permanentně otevřeným podkrovním výlezem na půdu a pár vybouranými prkny v podbití střechy.

Nová krytina střechy byla položená před cca 10 lety, dřevěné trámoví i záklop jsou v dobrém stavu a neplánuji střechu rekonstruovat. Uvažuji o zateplení zevnitř před novými SDK nebo palubkami. Pokud bych oželel zateplení střechy (dům zateplovat neplánuji), tak chci alespoň zabránit kondenzaci na plechové krytině a zhoršování stavu krovu. Nerad bych nevhodnou skladbou současný stav s kondenzací vody ještě zhoršil.

V mnoha diskusích jsem načetl nutnost vytvoření provětrávané mezery pod střechou pomocí distančních hranolků a vytvořené kapsy z difuzní folie mezi krokvemi pro vložení izolační vaty. Předpokládám, že to mi ale nebude k ničemu, když nezajistím cirkulaci s odvodem vzduchu podél šikmé střechy a ven z objektu. Také nevím, jestli by byla dodatečná úprava hřebene s odvětráním stávající střechy možná a také kvůli velkému úhlu hřebene a množství sněhu v zimě.

Byla by kromě zmíněné úpravy s odvětráním nějaká jiná možnost, např. využití nějakého typu stříkané PUR izolace? Pokud ano, tak jakého typu a v jaké skladbě střechy, aby se netvořil kondenzát a ideálně se i zateplilo podkroví? Děkuji za jakoukoliv radu či názor.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

9 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.