Volba vhodného výkonu plynového kondenzačního kotle

Reklama
SJ Stanislav Jirkal @stanislav.jirkal před 6 roky25.09.2017 11:32:00
Volba vhodného výkonu plynového kondenzačního kotle

Zdravím všechny.


Rád bych vás poprosil o radu. Dlouho již řeším výběr vhodného plynového kondenzačního kotle. Jedná se o novostavbu patrového domu o rozměrech 12,9 x 7,4 m. Dům není ideálně orientován ke světovým stranám = dost prosklení, větší TZ. TZ dle projektu cca 8,3 kW při -15°C. Pouze podlahové teplovodní topení doplněné o dva topné žebříky na stejnou teplotu otopné vody. Po získaných informacích jsem dospěl k závěru, že bych potřeboval kotel s co nejnižším spodním výkonem kvůli cyklování. Co jsem se dočetl, spodní výkon by měl odpovídat cca 1/3 TZ nebo méně. Zároveň se ale hodí kotel s co nejvyšším výkonem kvůli rychlosti ohřevu vody v nepřímotopném zásobníku. Z hlediska topení je podle mě vhodný kotel s výkonem kolem 12-14 kW. Zásobník uvažuji pro 4 osoby (zatím jsme dva, počítáme s dětmi). Papírově se uvažuje spotřeba vody na osobu a den cca 50l, což by odpovídalo 200l zásobníku, nicméně pro 4 osoby a zdroj ohřevu plyn se podle mě nejčastěji volí zásobník 120l. Výrobců je spousta, výběr kotlů dle specifik výše už mnohem méně.

Má otázka zní. S jakým spodním výkonem bych měl vybírat vhodný kondenzační kotel, aby zbytečně necykloval?




Děkuji za Vaše rady a ochotu.



Standa

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.