Problémové vytápění domu, čerpadlo TO

Reklama
PK Patrik Kortiš @patrik.kortis před 6 roky09.10.2017 11:18:00
Problémové vytápění domu, čerpadlo TO

Dobrý den,

obracím se na zdejší odbornou komunitu s žádostí o pomoc při hledání správného řešení hydraulické soustavy pro vytápění objektu a ohřev TUV. V objektu je instalován automatický kotel s regulační jednotkou ST-48 (výrobek polské firmy TECH), kombinovaný bojler pro ohřev TUV o objeme 150 litrů, u kotle plnící jednotka LTC200, trojcestný směšovací ventil (ruční) pro regulaci topného okruhu, čerpadlo v okruhu TUV a expanzní nádoba. Vzdálenou kotle a bojleru je cca 2 metry. Později byl do soustavy doplněn pokojový termostat, který byl připojen k regulační jednotce ST-48 na kotli. Vytápěný dům je třípodlažní, kotel s bojlerem je umístěn v 1. NP, včetně tří otopných těles, ve druhém NP je pět otopných těles a ve třetím NP dvě otopná tělesa. Schéma soustavy je na přiloženém obrázku (jsem laik, takže omluvte případné nedokonalosti).

Kotel pracuje podle podmínek ve dvou režimech: provozním a udržovacím. Do provozního režimu kotel vstupuje při poklesu teploty výstupní vody na 57 stupňů a pracuje tak dlouho, dokud se teplota nedostane na 60 stupňů (nastavená hystereze je 3 stupně). V provozním režimu je trvale zapnuto čerpadlo TO (umístěné v plnící jednotce) a čerpadlo TUV (to běží do té doby, než teplota vody v bojleru nedosáhne nastavené teploty, tj. 50 stupňů). Pokud teplota výstupní vody na kotli dosáhne 60 stupňů, kotel přechází do udržovacího režimu. V udržovacím režimu je upraven čas pro podávání paliva, množství paliva a rychlost ventilátoru. Při snížení teploty kotle na 57 stupňů kotel přechází opět do provozního režimu. Tlak vody v soustavě je udržován na cca 120 kPa (1,2 barů).

Na regulační jednotce kotle lze nastavit 4 druhy provozních režimů čerpadel (topení domu, priorita bojleru, paralelní čerpadla a letní režim). Jednotka je nastavena na režim „paralelní čerpadla“, při kterém připojená čerpadla (pro TO v plnící jednotce a TUV) běží současně, přičemž čerpadlo pro TO běží nepřetržitě (v provozním i udržovacím režimu) a čerpadlo pro TUV běží tak dlouho, dokud není na bojleru dosaženo požadované teploty.

Po instalaci pokojového termostatu kotel přechází při dosažení nastavené pokojové teploty do udržovacího stavu bez ohledu na požadovanou teplotu výstupní vody na kotli. V udržovacím režimu (vynuceném pokojovým termostatem) neběží čerpadlo TO umístěné v plnící jednotce. Pokud ovšem teplota výstupní vody na kotli klesne na 57 stupňů, pak kotel přechází do provozního režimu, dohřeje a pak se vrací do režimu udržovacího. Při poklesu pokojové teploty pod nastavenou úroveň (i s ohledem na drobnou hysterezi), pokojový termostat opět umožní kotli přechod do provozního režimu.

Již po instalaci nového automatického kotle na tuhá paliva (ještě bez pokojového termostatu) vytápění objektu nepracovalo zcela podle našich představ. Pokud se ventily otopných těles ve druhém NP otevřely, některá otopná tělesa v prvním NP přestala dostávat teplou vodu. Také v podstatě nepracovala regulace teploty vody v bojleru. I když čerpadlo pro TUV bylo vypnuto (protože teplota vody na bojleru dosáhla požadované teploty), přesto se voda v bojleru dále navyšovala až na teplotu výstupní vody z kotle, tj. na 60 stupňů.

Po doplnění pokojového termostatu se přidaly další problémy. Kotel při přechodu do udržovacího režimu (povelem z pokojového termostatu) automaticky odpojí čerpadlo TO (umístěné v plnící jednotce) a čerpadlo TUV, které může zůstat v činnosti, tlačí vodu do vratné větné topného okruhu (stoupačka TO je studená, ale zpátečka se zahřívá téměř na teplotu výstupní vody kotle). Soustava tak dle mého názoru pracuje "podivně".

Je na vině podivné funkce soustavy čerpadlo umístěné v plnící jednotce u kotle, které je řízeno jako čerpadlo TO? Nemělo by být čerpadlo TO samostatné a umístěné za trojcestným směšovacím ventilem na vstupu do TO? Dle mého názoru by čerpadlo v plnící jednotce mělo běžet stále bez ohledu na provozní režim kotle, tj. v provozním i udržovacím režimu (samozřejmě s ohledem na minimální teplotu zapnutí nastavenou na 40 stupňů). Je běžné, že čerpadlo v plnící jednotce plní i úlohu čerpadla pro TO v třípodlažním domě?

Bylo by řešením všech problémů instalace samostatného čerpadlo pro TO za třícestný ventil? Toto čerpadlo by ovládal regulátor na kotli podle signálu z pokojového termostatu, tj. čerpadlo stojí při dosažení nastavené pokojové teploty a běží při požadavku na teplo. Nebude toto čerpadlo, když bude v klidu, „protlačeno“ činností čerpadla v plnící jednotce a do topného okruhu se přesto dostane voda?

Děkuji za případné podněty.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

19 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.