věčný plamínek u plynového kotle

Rubriky:

Reklama
JV Jan Vykrent @jan.vykrent před 6 roky06.11.2017 08:51:00
věčný plamínek u plynového kotle

Dobrý den,

zdědil jsem patrový rodinný dům z počátku 90. let, který je vytápěn maďarským plynovým kotlem ÉTI-T25 (29 kW, r.v. 1991).
Po nynějším uvedení tohoto kotle do zimního provozu (kotel spíná, otopná soustava pracuje) jsem si všimnul, že hořák (věčný plamínek) hoří ve "stand-by režimu" celkem třemi samostatnými plamínky (viz foto). Zakončení přívodní trubičky k tomuto plamínkovému hořáku má "placatý" charakter evidentně se třemi úzkými otvory (vlevo, vzadu a vpravo, když se na něj dívám skrz malý otvor se záklopkou). Pravý plamínek "olizuje" konec tenké měděné trubičky, která vede paralelně s trubičkou přívodu plynu k hořáku do nějakého asi řídicího členu, umístěného na vnějším plášti tělesa kotle, kde každá z těchto trubiček ústí jinam. Tímto členem prochází i hlavní trubka pro hořáky kotle.
Chci se zeptat, zda je běžné, aby plamínkový hořák u kotlů měl celkem tři plamínky? Třeba taková plynová karma má jen jeden plamínek. Předpokládám, že více "věčných" plamínků se projevuje i vyšší spotřebou plynu, než kdyby byl jen jeden.

S pozdravem
Jan Vykrent

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

6 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.