expanzní nádoba a tlak v otopné soustavě

Reklama
YZ Yarin Zet @yarin.zet před 6 roky16.11.2017 14:38:00
expanzní nádoba a tlak v otopné soustavě

Dobrý den, začnu od začátku. Přestal mi topit radiator v patře, tak jsem ho chtěl odvzdušnit jen malinko vzduchu a nic - myslel jsem, že se ucpal vyšrouboval jsem ho a nebyla tam voda (možná příčina vadný automatický odvzdušňovák u boileru - kapal)
Než jsem napustil vodu tak na kotli při studené soustavě byl tlak 1,2, ale na expanzní nádobě 0,1, což mi bylo divné. Četl jsem, že na expanzní nadoba se nafoukne před zapojením (bez vody a tlaku na předem spočítanou hodnotu u mě okolo 0,8) Proto si myslím, že by tam mělo být apoň stejně jak na kotli.
Nicméně jsem ji zkusil nafouknout na 1, ale přitom mi měřak na kotli zvednul na 1,7 zase jsem ji upustil jak byla na 0,1
Naplnil jsem hadici vodou a napustil kotel na 2,0 s tím,že budu odvzdušňovat na expance bylo 1,0 (začínam si myslet, že měřák na kotli lže)
Má doměnka je taková, že když nafouknu expanzní nadobu bez tlaku a vody na předepsanou hodnotu a zapojím ji do soustavy, při napuštění vody by měla by ukazovat větší tlak, než byla nafouknuta. (když na ni tlačí voda - nebo se pletu?)
Nechápu jak je důležitý tlak v otopné soustavě, když vodu honí čerpadla.
Ano, na internetu jsou články dokonce i výrobce expanzek má vše popsané, ale bohužel jejich vypočty mi hlava nebere - mě stačí jenom trochu tomu porozumět abych mohl v klidu spát :-)
Dík všem za Váš čas a názor

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.