Tepelné čerpadlo, anebo elektrokotel a krbová kamna s výměníkem?

Reklama
PM Petr Mirvald @petr.mirvald před 6 roky26.12.2017 13:44:00
Tepelné čerpadlo, anebo elektrokotel a krbová kamna s výměníkem?

Krásný den, před třemi lety jsme nechali udělat nové etážové topení s napojením na zplynovací kotel ATMOS, médium je dřevo (až 0,5 m dlouhé špalky). Kotel se nám neosvědčil z několika příčin, které v tomto případě nejsou důležité.

Rozhodli jsme se tuto věc řešit, a protože jsem v současné době již ve starobním důchodě, řešíme i moji fyzickou kondici v budoucnu. Proto jsme zavrhli jako hlavní dřevo i uhlí, a v naší obci plyn není, takže zbývá pouze elektřina.

Náš dům je přízemní chalupa k celoročnímu bydlení ve tvaru L, a je umístěna 517 m.n.m. Nevýhodou je, že je převážně postavená z kamene opuka (pískovec) což neakumuluje teplo. Chalupa má výšku místností 2,4 m, kuchyň (30 m2) a další 3 pokoje mají také každý po 30 m2. Chodby mají celkem cca 40 m2, komora na uskladnění potravin 30 m2 a dvě koupelny se záchody (nová koupelna se záchodem cca 3,5 m2, pracovní koupelna se záchodem cca 10 m2), spojovací chodba s chlívkem cca 3 m2. Každá koupelna má elektrický bojler, v kuchyni a pracovní koupelně jsou u dřezu průtokové ohřívače Delimano.

Výhoda je, že jsme do kuchyně umístili i kuchyňský sporák na dřevo a do každého pokoje kamna Petry. V pracovní koupelně se záchodem v příštím roce počítáme s lázeňskými kamny na dřevo. Toto opatření je z důvodu zabezpečení při výpadku elektřiny, popřípadě z důvodu blackoutu.
U nás hodně fouká vítr, tak zvažuji do budoucna svépomocnou větrnou elektrárnu (Savoniův rotor) pokud najdu zapáleného znalého kutila.

Řešíme dilema, zda pořídit tepelné čerpadlo (vzduch/voda; zdá se mně to předražené a ?životnost?; a jestli se nemýlím, tak v době velké zimy topí v tepelném čerpadle elektrokotel), anebo elektrokotel a popř. k němu krbová kamna s výměníkem taktéž napojená na etážové topení (topím buď elektrokotlem, či úsporně v krbových kamnech; pořizovací cena, oproti tepelnému čerpadlu je o hodně nižší).

Dotaz pro praktika: tepelné čerpadlo, anebo elektrokotel + krbová kamna s výměníkem?

Předem děkuji za odpověď.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

31 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.