Diskuze ke článku: Specifika čínských solárních kolektorů |
Autor článku: Ing. Ján Tomčiak Plné znění článku: Specifika čínských solárních kolektorů Anotace článku: Čína je označována za solární velmoc. Málokdo ví, že více než 3/4 celosvětově vyrobených a namontovaných slunečních kolektorů je právě v Číně. V článku se také dovídáme o výhodách i nevýhodách kolektorů vyrobených Čínou.
přidat ke článku nový příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
|
| Příspěvky |
| |
Předmět: mate nejake zkusenosti? Autor: Tomas Zakravsky Datum: 20.09.2007 11:48 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Pri brouzdani na netu jsem na tema trubicove vakuove kolektory nahodou narazil na jeste rozdelany web: www.solarnikolektory.wz.cz Uz je tam uveden kontakt a tak jsem zavolal. Bylo mi receno ze jeste neprodavaji, ale ze planuji vyrobu v CR a ze by ceny mely byt kolem 7 000,- Kc s DPH, ale ze zatim nemuzou rici vice. Vyroba se pripravuje. Mate nekdo nejake zkusenosti, lze videt nekde vzorek?
|
|
Předmět: Levne, mozna kvalitni, ale to neni vse... Autor: Jiri Kortus Datum: 12.11.2006 19:17 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Dobry den. Neda mi to, abych nereagoval na tuto diskuzi. Spousta z Vas se tady ohani cenou/kvalitou cinskych kolektoru. Verim, ze se v Cine mohou vyrabet jak nekvalitni, tak i kvalitni vyrobky, stejne jako kdekoliv jinde. Jiste jsou i cenove vyhodnejsi. Ale zapomina se tu bohuzel na jednu vec - ze pokud to je jen trochu mozne, je nejlepsi podporovat domaci vyrobce, popripade aspon ty evropske. Tim, ze budeme Cinu (a potazmo dalsi podobne zeme) podporovat v prodeji a tudiz dalsim vyvoji techto technologicky pomerne slozitych obchodnich artiklu, nic dobreho nam to do budoucna neprinese (jinymi slovy, asijsti vyrobci nas totalne prevalcuji). A toto, myslim si, je jedno z hledisek, ktere by se melo zohlednovat.
|
|
Předmět: Čínske trubicové kolektory Autor: ing. JánTomčiak Datum: 26.10.2006 08:33 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Pán Včelka, som Vám vďačný, že ste Vy ako predajca podobného typu kolektorov svojim príspevkom potvrdili závery môjho článku.
|
|
Předmět: Vyjádření Autor: Stanislav Včelka Datum: 23.10.2006 21:38 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Beztlaký solární komplet, ke kterému se zde vyjadřuje zástupce firmy Thermosolar není určen pro celosezónní provoz. Hodí se pro provoz pouze v přechodných obdobích a v létě. Elektrický ohřev, který je možné instalovat do beztlakého zásobníku není výrobcem určen k udržování obsahu zásobníku v "tekutém" stavu, nýbrž k doohřevu obsahu vody v zásobníku při nepřízni počasí v letním a přechodném období. Při prvních mrazech je nutné tento systém odstavit vypuštěním obsahu zásobníku. Voda ve vakuových trubicích může zůstat za předpokladu, že zásobník zůstane po vypuštění uzavřen. V České republice má tento solární komplet certifikován jak pro prodej, tak pro montáž (stavební technické osvědčení) firma PROFISolar (www.profisolar.com), která má vybudované zázemí náhradních dílů pro své obchodní partnery a zákazníky a je schopna garantovat záruky dané výrobcem. Firma PROFISolar tyto solární komplety nabízí pouze jako doplněk pro specifickou skupinu zákazníků (chataři apod.). Prosím zástupce firmy Thermosolar, aby své výroky v článku uvedl na pravou míru a směroval nařčení o prodeji bez dostatečných dokladů atd. na stranu Slovenské republiky a slušným obchodníkům s praktickými zkušenostmi s těmito typy kolektorů v České republice se svými nařknutími vyhnul! Mimochodem, tento solární komplet mám již druhou sezónu v provozu a je více než skvělý! Nejsem ani dovozce ani prodejce.
|
|
Předmět: Vakuove trubicove kolektory Autor: Emil Ocenas Datum: 28.05.2006 22:57 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Precital som si rozne pripomienky a vyjadrenia na temu kolektorov. Pan Tomciak vo svojom clanku nenapadne pod uvedenim kritiky na gravitacne kolektory /ktore je v nasich klimatickych podmienkach nezmyselne pouzivat, aj ked ich vykon je najvyssi/ naznacil ako su trubicove koletory nezaujimave. Moj nazor vzhladom na to , ze sa touto problematikou zaoberam je ale jednoznacny , akonahle chcete v nasich klimatickych podmienkach vyuzit slnecne zdroje na maximum, je pouzitie trubicovych kolektorov jednoznacne najvhodniejsie. Tych zamracenych a chladnych dni je u nas vela a preto sa ukazuje ako jednoznacna prednost pouzitie vakuovych trubic. A preco tych cinskych - no preto, ze kvalita ich vyrobkov je porovnatelna v europskymi /preco by sa inak predavali po celom svete/ a cena je porovnatelna s plochymi "vakuovymi" kolektormi. Samozrejme treba sa pozerat po plnoprietokovych kolektoroch -tie su najvykonnjsie /napr Seido2 - www.sunda.de/ alebo Heat Pipe /Seido 1 a 5 alebo Apricus www.apricus.com/. Zatial sa nevynaslo lepsie riesenie za prijatelnejsie ceny. Pri pouziti v nizkoenergetickej vystavbe s vhodnym zasobnikom je pouzitie takehoto riesenia najvyhodnejsie ako pre ohrev TUV a dodatkovy ohrev.
|
|
 | Předmět: Re: Vakuove trubicove kolektory Autor: Peter Švančárek Datum: 07.06.2006 08:16 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Apricus vypada dobre... ale to je tusim australska firma nie cinska. Inak co je cinske naozaj nemusi byt zle... ked som montoval sadrokartonove priecky mal som nejakych 4000 srobikov Made in Thai-Wan(prakticky Cina). Ziaden problem, najvyssia spokojnost... ale dokupil som este 1000... a tie boli Made in Germany :) ale usmevne to nebolo, myslel som si ze budu kvalitnejsie ale kdeze, z tej tisicky malo cca 5 srobikov zlu hlavicku(bez kriza), 10-15 ich nemalo spicky a takmer vsetky nemali dobre os(pri srobovani vaklaju). A to bola trieda A !!!
|
|
 | Předmět: Re: Vakuove trubicove kolektory Autor: Jaromír Kulhánek Datum: 20.10.2010 16:45 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101992 reakce na ... | Dobrý den, Před časem jste se zmínil o kolektorech Sunda Seido 2. Zajímaly by mě podrobnosti (účinnost,...) a prodejce. Nikde jsem zatím nic nenašel a na jejich webu toho taky moc není. Zajímají mě krom jiného kvůli možné vertikální poloze. Děkuji.
|
|
Předmět: informce Autor: tom tomas Datum: 12.05.2006 21:38 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Tady v článku jeden výrobce pomlouvá konkurenčí výrobek a ani nikde nevidím kontakt na prodejce nebo výrobce toho výrobku, abych se mohl zeptat na jeho názor a ověřit informace v tomto článku. Proto jsem tomuto článku dal 5 trestných bodů. Nemáte někdo prosím web. adresu na nějakého prodejce těchto výrobků?
|
|
 | Předmět: Re: informce Autor: Tom netom Datum: 14.05.2006 11:53 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Prečítal som si článok aj diskusiu 2-krát a nerozumiem reakcii pána TOM TOMAS-a. Že by bola problémom slovenčina ? Autor píše o výhodách i o nevýhodách celej typovej rady, nie o výrobku nejakého konkrétneho výrobcu. Je to o termoskách, v ktorých sa na dne postupne sústreďujú nečistoty, v zime občas praskajú, ale v lete zophrajú veľa vody a sú veľmi lacné ! Kto chce ten si ich kúpi, kto nechce nech si kúpi Schot alebo Termomax ! Ja mám už roky doma urobené kolektory v krabiciach z čiernej hadice, raz za 4-5 rokov hadicu vymením a jeto super na polievanie, pre bazén a sprchovanie, ale na pitie nič moc a sú ešte lacnejšie ako z Číny (xi-xi)... Ale vážne - trh rozhodne o tom, kto prežije.
|
|
 | Předmět: Re (2): informce Autor: tom tomas Datum: 15.05.2006 14:30 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Šlo mi jen o to, že jsem tyto Čínské kolektory ješe neviděl a proto jsem chtěl nějaký odkaz na stránky o techto kolektorech. Abych si mohl jen ověřit to, co je v tomto článku napsané.
|
|
| |
Předmět: Reklama Termosolaru Autor: Antonin Novak Datum: 25.04.2006 11:24 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Nechapu proc se zastupce Thermosolaru zminuje vicemene jen o gravitacnich beztlakovych systemech, ty se u nas prakticky nevyuzivaji.Kolektory z Asie se bezne vyuzivaji k tlakovym systemum s nucenym obehem, svoji ucinnosti jsou srovnatelne s evropskymi typy, ne li lepsi. Thermosolar by si mel hledet hlavne svych vyrobku a ne kritizovat konkurenci, pokud to tak dela, mel by srovnavat srovnatelne, napr. svoje plosne vakuove kolektory se spickovymi vakuovymi trubicovymi kolektory ...
|
|
 | Předmět: Re: Reklama Termosolaru Autor: Alfréd Gottas Datum: 26.04.2006 15:30 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Je dobré zmieňovať sa o novinkách na trhu, nielen pokiaľ sú kvalitné ale aj naopak. Tento článok nie je ani reklamou Thermosolaru, ani hanením dobrých, kvalitných výrobkov konkurencie. Je skôr upozornením na to, čo všetko sa k nám dováža alebo začína dovážať. Tieto výrobky samozrejme nie sú skúšané v žiadnej relevantnej skúšobní ani na výkon, ani na kvalitu ani na životnosť. Uvedomte si však, že nie každý má prístup k takým mediám ako je Renewable Energie alebo Sonnen, Wind und Wärme. A človek, ktorý kúpi takéto čosi za 10 - 15.000 Kč, po prvej zime zistí, že peniaze vyhodil zbytočne. A už ho veľmi ťažko presvedčíte, že sú aj kolektory vyrobené v Česku, na Slovensku, v Nemecku ale aj v Číne, ktoré sú naozaj kvalitné a fungujú minimálne 20 - 30 rokov. Stále viac však v nasledujúcich rokoch bude masírovať záujemcov reklama o týchto lacných výrobkoch aj v našich krajinách.
|
|
 | Předmět: Re (2): Reklama Termosolaru Autor: Antonin Novak Datum: 26.04.2006 23:18 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Vazeny pane Gottas! Dal jsem si tu praci a podival jsem se na stranku www.solarenergy.ch - oficialni stranku svycarske renomovane zkusebny solarnich kolektoru (SPF). Bohuzel jsem tam nenanasel test report vyrobku z Thermosolaru. Zato jsem tam nasel hned nekolik test reportu asijskych vakuovych trubicovych kolektoru a vysledky nejsou ve srovnani s podobnymi evropskymi modely spatne. Takze neni pravda, ze tyto vyrobky nejsou zkousene, jak jste tvrdil. Co se tyce reklamy na solarni kolektory, tak nejvic do reklamy dava asi zmineny Thermosolar, reklamu na asijske kolektory tak casto videt neni. V kazdem pripade nezbyva nez souhlasit s tim, ze podobne jako v Evrope, tak i v Asii se muzeme stretnout s kvalitnimi i nekvalitnimi vyrobky. Zakaznik ma v dnesni dobe dobry pristup k technickym informacim a navic muze od prodejce pozadovat certifikat - prohlaseni o shode s prislusnou EN, CCz v CR a CSk v SR. Clanek p. Tomciaka je jiste zajimavy, ale chybi mu konkretnost - mely by se tam objevit konkretni typy asijskych kolektoru, ktere jsou nekvalitni. To ale p. Tomciak nemuze napsat, protoze by pomlouval konkurenci. Tento clanek by byl hodnotny, kdyby jej napsat nekdo jiny - nestranny. Proto znovu tvrdim, ze clanek je cilenou reklamou Thermosolaru, kde jsou zamerene uvedene chabe technicke informace o konkurencnich produktech.
|
|
 | Předmět: Re (3): Reklama Termosolaru Autor: Alfréd Gottas Datum: 28.04.2006 09:07 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Dovoľujem si Vás upozorniť na testy číslo 50 a 75 na stránke www.solarnenergy.ch, kde sú testované naše kolektory. Zrejme ste ich prehliadli, v súčasnosti testujeme už iba vo Fraunhofer inštitúte vo Freiburgu, takže novšie testy nájdete tam - sú to protokoly z rokov 2003 a 2004.
|
|
 | Předmět: Re (4): Reklama Termosolaru Autor: Antonin Novak Datum: 29.04.2006 15:27 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Pane Gottas, dekuji za Vasi reakci na muj prispevek.Z Vaseho prispevku je jasne, ze jste zprizneny s firmou Thermosolar. Clanek je Vase reklama a snaha o zavadeni zakaznika - musite se smirit s tim, ze na trhu je cela rada kvalitnich kolektoru. Az budete Vy anebo p. Tomciak zase delat nejaka srovnani, davam Vam navrh: zkuste srovnat Vas plochy vakuovy kolektor se spickovymi trubicovymi kolektory na bazi vakuovych trubic s technologii heat pipe.
|
|
 | Předmět: Re (5): Reklama Termosolaru Autor: Ing. Miloslav Mužík Datum: 09.05.2006 23:20 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Fotogalerie:
 | Vážený pane Antoníne Nováku. Předem upozorňuji, že se zabývám 15 let projekcí a instalacemi solárních systémů a z toho 12 let montuji převážně kolektory Heliostar. Předcházím tak Vašim výpadům, že hodlám dělat nějakou zavádějící reklamu pro firmu ThermoSolar. Za těch 15 let jsem si osahal dost kolektorů,(Ekosolaris, Buderus, Viessman, VacuSol,Schuco..) včetně těch trubicových. Když je budete chtít a máte zbytečně moc peněz, klidně Vám je namontuji (měl bych tak i vyšší zisk). Osobně však mne nikdo zatím nepřesvědčil o výhodnosti vákuových kolektorů. Jejich cenový rozdíl absolutně neodpovídá nárustu energetických zisků. Vliv vakua jako tepelného izolantu se projevuje v podstatě jen v zimních měsících. Pokud někdo namontuje vakuové trubicové kolektory na šikmou střechu (jak to často vídáme na propagačních materiálech), tak Vám jsou v takové zimě, jako byla letošní pouze na dvě věci....a už Vás vidím jak ve vyšším věku lezete na střechu ometat metličkou jednotlivé trubice. :o) Připojuji Vám také foto naší instalace na řadovém domě, kde dva zákazníci volili každý odlišný druh kolektorů a tak jsme mohli velmi dobře srovnávat práci plochých kolektorů Heliostar a trubicových kolektorů VacuSol. Dovolím si ještě jednu otázku do diskuse. Jakou myslíte, že má životnost vakuum v trubicích? V Heliostarech 400 V není sice vakuum tak hluboké ale za to jej mohu po několika letech (třeba při výměně nemrznoucí kapaliny) znovu obnovit. U trubic to nejde a rtuťový getr absorbuje pronikající molekuly plynu jen po určitou dobu, pak je nutná výměna celé trubice. Já vím, nedoložil jsem Vám žádná konkrétní měření. Je to jen pár názorů a každý má právo si udělat ten svůj. O tom bychom mohli diskutovat hodně dlouho. Myslím si však, že příspěvek pana Tomčiaka měl právě jen konkrétní přínos v tom, že v našich podmínkách se nedají aplikovat systémy, které jsou určeny pro oblasti v nižších zeměpisných šířkách s mírnými zimami. Přesto je u nás řada obchodních firem, které je nabízejí. Přeji Vám hezký den a užívejte si blahodárného sluníčka. Miloslav Mužík, -MMM- SOLAR.
|
|
 | Předmět: Re (6): Reklama Termosolaru Autor: Ing. Jiří Dudka Datum: 10.05.2006 03:11 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Můžete zveřejnit při svých jistě bohatých zkušenostech jak dopadlo porovnání uvedených kolektorů v reálné praxi?
|
|
 | Předmět: Re (6): Reklama Termosolaru Autor: Miloš Matůš Datum: 11.05.2006 00:36 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Pane Mužíku, můj odhad ohledně výdrže vakua ve skleněných trubicích je několik desítek let, ne-li věčně. Vede mne k tomu úvaha, že stejný princip je používán léta v žárovce, elektronkách a obrazovkách. Dokonce si troufnu tvrdit, že sklo je prodyšné tak akorát pro molekuly vodíku, takže to nebude zásadní problém vzhledem ke složení vzduchu. Getter se používá na odstranění residuálních plynů po zatavení trubice. Následně funguje jako indikátor vakua - reaguje s kyslíkem. Není to rtuť, používá se převážně baryum. Jelikož se zajímám o solární techniku jen pár měsíců, tak bych určitě přivítal nakousnuté reálné srovnání VacuSol a Heliostar 300(?). Obecné proklamace jsem již četl na stránkách různých výrobců. -MM-
|
|
 | Předmět: Re (7): Reklama Termosolaru Autor: Petr Vacek Datum: 11.05.2006 08:08 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Myslim, ze pan Muzik ve sve reakci se chova podobne jako pan Tomciak. Kdo chce, aby mu vyslo, co ma vyjit, udela pro to vsechno. Pan Tomciak nam vysvetlil uskali tzv. termosifonu, ktere se i tak v nasich podminkach nepuzivaji. Pan Muzik se zminuje o kolektoru VacuSol, ktery patri mezi starsi typy trubicovych vakuovych kolektoru. I tak by jsme radi videli nejake konkretni srovnani, ale osobne mam strach, jak to dopadne ... Pane Matus, Vas popis funkce getteru je naprosto presny a je samozrejme z barya a ne ze rtuti, jak bylo mylne panem Muzikem interpretovano. Na zaver bych chtel rict jen jedno: panove z Thermosolaru a jim zpriznenych firem, uz se budete muset smirit s tim, ze existuji i jine typy kolektoru, ktere svymi parametry jsou prinejmensim stejne dobre ne-li lepsi nez Heliostary. Takovy je vyvoj. Navic ceny techto novych kolektoru klesaji a dnes jsou uz na prijatelne hladine.
|
|
| |
Předmět: Heat Pipe Autor: Peter Švančárek Datum: 24.04.2006 08:13 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Predpokladam ze aj ked budu tie Heat Pipe typy drahsie, stale budu o dost lacnejsie ako tie co sa vyrabaju tuna...
|
|
Předmět: Technická úroveň výrobců Autor: Karel Jedlička Datum: 21.04.2006 08:07 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Nekoupil bych si a ani nikomu nedoporučuji italské fan-coily natož něco ze stejné branže z Číny. Odtamtud byly dříve nejlepší masové vepřové konzervy a ping-pongový míčky.
|
|
 | Předmět: Re: Technická úroveň výrobců Autor: Jiri Holub Datum: 21.04.2006 10:02 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Člověk si dneska může vybírat, né podle země původu, dneska to je jedno, ale podle kvality. Když se cena začne přibližovat nule tak se začnou výrobci hádat, protože jakoby dumpingové ceny se nikomu nelíbí. Myslím, že toto se na ekonomických školách neučí, kdy cena je nižší než v 90% světa výrobních a přitom s dostatečným ziskem na trvale udržitelný rozvoj v té zemi v které se to vyrábí. Sám mám zkušenost se špatnými výrobky z Japonska, Itálie, USA i Německa, Číny, ale i dobrými výrobky z Thajska, Itálie, USA, Německa a Číny. Já se držím jednoduchým zákonem: Zákonem zachování hmotnosti, přičemž pokud to sou výrobky z jihu tak taky je potřeba dávat pozor na dráty. Doufám, že začne platit norma ISO 10 001 a špatné vyrobky se budou z trhu odstraňovat a vrátíme se zpět ke kvalitě.
|
|
 | Předmět: Re: Technická úroveň výrobců Autor: Aleš Aleš Datum: 21.04.2006 18:39 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Svět se vyvíjí , Evropa už není to co bývala v 80. letech technologický náskok nad zeměni jako je Čína se stále zmenšuje . Např. TFT displeje se už v Evropě nikde nevyrábějí. atd. Cena ? no jistě , že je levnější protože jen v Evropě platíme 50% daně , abychom živily naše rozežrané sociální státy.
|
|
 | Předmět: Re: Technická úroveň výrobců Autor: Jan Nastas Datum: 24.04.2006 07:22 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | neříkejte mi, že ten počítač u kterého sedíte byl vyroben někde jinde než v číně. Pokud nebyl, tak je alespoň z čínských součástek.
|
|
 | Předmět: Re: Technická úroveň výrobců Autor: Jan Nastas Datum: 24.04.2006 07:23 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | neříkejte mi, že ten počítač u kterého sedíte byl vyroben někde jinde než v číně. Pokud nebyl, tak je alespoň z čínských součástek.
|
|
| |
 | Předmět: Re (3): Technická úroveň výrobců Autor: Petr Vacek Datum: 12.05.2006 09:57 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Pane Jedlicka, ja myslim ze v Cine jsou spatni vyrobci strojnich technologii ale urcite je tam dost vyrobcu, kteri nabizeji spickove strojarske vyrobky. Vim o cem mluvim, casto tam jezdim. Vsechno se vyviji a nenamlouvejme si ze ta nase Evropa je a bude technologickym pupkem sveta. To plati i pro strojarske vyrobky, vyrobky tepelne techniky,... Co se tyce nekterych italskych "vyrobcu", mnozi z nich jsou sprazeny prave s lacinymi cinskymi dodavateli, kteri neposkytuji vyrobky vysoke kvality. Pomahaji tak vytvaret falesny obraz o stavu cinske techniky.
|
|
|