Diskuze ke článku: Paradoxy a úskalí pasivní výstavby

Autor článku: Ing. arch. Mojmír Hudec
Plné znění článku: Paradoxy a úskalí pasivní výstavby
Anotace článku: Prudký nástup nízkoenergetické a pasivní výstavby domů přináší spoustu nových paradoxů, omylů a mýtů. Některé postřehy a zamyšlení přináší následující článek autora, který se zabývá návrhy nízkoenergetických a ekologických domů více než 20 let.

přidat ke článku nový příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Re (4): stavět se systémem se vyplatí (komu se vyplatí ???)metball iGIN05.03.2012 11:50
Re (4): Rekuperační jednotkaPavel První10.10.2006 15:54
Re (3): Rekuperační jednotkaZbyněk Humlíček10.10.2006 13:00
Re (2): Rekuperační jednotkaPavel První10.10.2006 10:01
Re (4): stavět se systémem se vyplatíPeter Švančárek02.10.2006 11:57
Re (5): stavět se systémem se vyplatí (komu se vyplatí ???)Peter Švančárek02.10.2006 11:43
Re (4): stavět se systémem se vyplatí (komu se vyplatí ???)Zbyněk Humlíček02.10.2006 09:10
Re (3): stavět se systémem se vyplatí (komu se vyplatí ???)Mara Mara29.09.2006 16:36
Re (4): stavět se systémem se vyplatíZbyněk Humlíček29.09.2006 09:57
Re (3): stavět se systémem se vyplatíKarel Dolanský27.09.2006 23:51
Re (7): stavět se systémem se vyplatíMartin Jindrák - ATREA20.09.2006 15:06
Re (6): stavět se systémem se vyplatíZbyněk Humlíček20.09.2006 14:59
Re (5): stavět se systémem se vyplatíMartin Jindrák - ATREA20.09.2006 14:42
Re (4): stavět se systémem se vyplatíZbyněk Humlíček20.09.2006 14:34
Re (3): stavět se systémem se vyplatíMartin Jindrák - ATREA20.09.2006 13:48
Re (2): stavět se systémem se vyplatíZbyněk Humlíček20.09.2006 13:00
Re: stavět se systémem se vyplatíMartin Jindrák - ATREA20.09.2006 12:38
Re: Rekuperační jednotkaZbyněk Humlíček20.09.2006 12:05
stavět se systémem se vyplatíZbyněk Humlíček20.09.2006 12:03
SouhlasKarel Srdečný12.09.2006 08:44
Re: Rekuperační jednotkaMojmír Hudec11.09.2006 12:19
Rekuperační jednotkaJiří Hanzlík11.09.2006 11:32
Re: Plastové stropní podhledy spoří teploJan Nastas05.09.2006 10:24
Plastové stropní podhledy spoří teploNIna Brittová04.09.2006 19:05

Autor: Zbyněk Humlíček
Datum: 20.09.2006 12:03 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Pro výstavbu pasivního domu se musí použít stavební systém,který je otestován/např.PASSIV HAUS INSTITUT Dr.Feista/a vykazuje hodnoty pro jeho stavbu.To samé platí pro okna a vstupní dveře.Co se týká rekuperačních jednotek,tak ve středně velkém pasivním domě bohatě stačí rekuperační jednotka bez dohřevu/účinnost by se měla POHYBOVAT OKOLO 95 PROCENT/.

Předmět: Re: stavět se systémem se vyplatí
Autor: Martin Jindrák - ATREA
Datum: 20.09.2006 12:38 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Přeji hezký den pane Humlíček.
Nyní nevystupuji za naši firmu,a ale pouze sám za sebe, jako investor a majitel objektu, který je energeticky pasivní (jak na základě výpočtu tak i na základě reálného provozu).
Nezvolil jsem a nepoužil jsem žádný stavební materiál a také žádný systém technického vybavení, který by měl od Vámi zmiňovaného institutu certifikát.
Podle Vás to tedy znamená, že tento dům pasivní není? A co skutečné výsledky provozu?. Jaký je rozdíl mezi materiálem v SRN a ČR?

Předmět: Re (2): stavět se systémem se vyplatí
Datum: 20.09.2006 13:00 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Vážený pane Jindrák,
do projektování a výstavby nízkoenergetických a pasivních domů bylo v poslední době vloženo tolik folkloru,že potencionální investoři mají problém se vyznat co je pasivní a co není.Nejjednodušší cesta je přes certifikované materiály a systémy,protože tyto mají garantované hodnoty.Vím o Vašem domě,ale hodnoty které uvádíte jsou pouze průměrné.V systémovém řešení by byly ještě lepší např. pasivní okna U=0,5,
základová deska U=0,1
střecha U=0,0986
rekuperační jednotka s účinností 95 procent
Závěrem bych chtěl dodat,že při současném stavu věcí okolo pasivních a nízkoenergetických domů by investoři skutečně měli jít cestou certifikovaných systémů.Je to bezpečnější cesta a vyhnou se eventuelnímu zklamání že pasivní dům ve finále není pasivní.

Předmět: Re (3): stavět se systémem se vyplatí
Datum: 20.09.2006 13:48 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Přeji hezký den pane Humlíček.
Ve folklóru máte pravdu. V ostatním ale s Vámi nesouhlasím.
Projděte si databázi Rakouských domů - konstrukce jsou v rozsahu 0,09 - 0,12.
Okna - pozor na uvádění parametru skla (u nás 0,58) a celého okna (rám zhoršuje). Počítal jsem také možnost použití lepšího rámu oken (bohužel dražšího), o úspoře se nedá bavit (je to cca 1% plochy domu, jeho zlepšením moc nezískáte).
Podlaha - počítal jste, jakou tl. by jse musel použít a kolik by to přineslo úspor energie prostupem vzhledem k tomu, že zemina má vyšší teplotu než venkovní vzduch?
Střecha - proč zrovna Vámi uváděný parametr 0,0986 - který materál popisujete?. U nás tato "průměrná hodnota" je.
Souhlasím ale s tím, že v současné době o EPD u nás moc povědomí rozšířené není a je to velmi módní téma. Bohužel je velmi snadné tuto myšlenku zkřivit - sice v dobrém úmyslu ale s nedostatkem informací a zkušeností (viz. solární systémy v 70tých letech). I Vy sám jedno takové zkreslené tvrzení přinášíte - tvrzením, že stačí větrací jednotka (s Vámi uváděnou účinností rekuperace) - z textu alespoň me vychází, že se stará i o temperování. Tak to ale není, i v pasivním domě se topit musí - sluníčko není stále, někde v zimě není vůbec, a vnitřní zisky nestačí.
Certifikace materiálu - ta řeší pouze malou část. Větší vliv je pak v realizaci stavby. Žádný materiál ani systém není "blbuvzdorný".
Rád bych Vás pozval na konferenci PASIVNÍ DOMY 2006 v Brně, můžeme se nad společnými myšlenkami zamyslet a vysvětlit si je. Učitě mě během konference najdete.
Doporučuji i sborník, některé příspěvky budou zajímavé.......

Předmět: Re (4): stavět se systémem se vyplatí
Datum: 20.09.2006 14:34 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Vážený pane,
nechtěl bych,aby lidé kteří vstupují na tyto stránky a čtou tyto příspěvky si mysleli,že my dva si tady chceme něco dokazovat.Já chci ,aby z našich příspěvků bylo zřejmé,že pro výstavbu nízkoenergetických a pasivních domů by investoři měli používat certifikované systémové prvky.
K Vašim výhradám k pasivním oknům sděluji,že hodnota U=0,5 je v celém profilu tzn/rám+sklo/.
Rekuperační jednotka ,kterou já uvádím,je bez dohřevu jiného zdroje tepla.Vím,že ATREA tyto hodnoty nedosahuje.Pro informovanost čtenářů uvádím cenu ročního provozu této rekuperační jednotky 2,500Kč.
Děkuji za pozvání na konferenci.Loni jsem tam taky byl a to co jsem zde psal uvedl i Dr.Feist.

Předmět: Re (5): stavět se systémem se vyplatí
Datum: 20.09.2006 14:42 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Přeji naposledy hezký den.
Přesně jak píšete, nechci se s Vámi přít,proto jsem Vás na konferenci pozval a setkání navrhl. Je to celý soubor problémů, vzájemně provázaných.
Těším se na setkání, probereme parametry skel, jejich hodnot U ve vazbě na g, pasivní solární zisky objektu, účinnosti rekuperace a jejich přínosy (i ve vazbe na ZVT) apod.
Dr. Feista si nesmírně vážím a velmi respektuji jeho práci, ale ne se všemi závěry souhlasím, některé naše zkušenosti vypovídají i něco jiného. Ostatně, i slavní fyzici a jejich teorie jsou pravidelně přezkoumávány.
V Brně nashledanou.

Předmět: Re (6): stavět se systémem se vyplatí
Datum: 20.09.2006 14:59 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Zajímalo by mě s kterými závěry dr.Feista nesouhlasíte.
Možná by bylo zajímavé,kdyby jste uvedl kolik stál ten Váš vzorový dům,kolik má m3,a jaká je spotřeba energie na vytápění domu celoroční.
Děkuji

P.S.Lidé chtějí znát v čem jsou výhodné pasivní domy.

Předmět: Re (7): stavět se systémem se vyplatí
Datum: 20.09.2006 15:06 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Nesouhlasím např. s tím, že by se EPD vytápěl pouze větrací jednotkou s dohřevem (hlavně ve vazbě na vlhkost - viz. 1. část příspěvku dle odkazu v další části).

Náklady a spotřeba 2005:
Viz příspěvek na tomto portálu:
Zkušenosti s provozem pasivního domu - dřevostavby v České republice –II
Provozní náklady za rok 2005

http://www.tzb-info.cz/3201-energeticky-pasivni-dum-rychnov-u-jablonce-i – 1. díl
http://www.tzb-info.cz/3216-energeticky-pasivni-dum-rychnov-u-jablonce-ii – 2. díl

V druhé části je tabulka.

Cena domu a porovnání s "běžným domem" - viz. příspěvek p. Bárty, Pasivní domy 2006.

Předmět: Re (3): stavět se systémem se vyplatí
Autor: Karel Dolanský
Datum: 27.09.2006 23:51 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Připadáte mi jako odborník z TV Nova, který radi přenechat výměnu pojistky odborné firmě a při výměně použít pouze značkovou pojistku, křížený s ekonomem kvalit soudruha Paroubka. Ono ani tak nejde o to jak moc certifikovaný či jinak značkový dům (materiál) bude, ani o to jak velkého tepelného odporu dosáhnete u toho kterého prvku domu jako o to jaký bude výsledný poměr výkon/cena a především ekonomická návratnost daného konstrukčního prvku. Pokud myslite, že na velikkosti záleží a budeme se trumfovat, klidně Vám navrhnu podlahu s R20, problém je, že peníze vložené do izolace se Vám na usporách nikdy nevrátí. Stejně tak i rekuperační jednotky, není problém navrhnout rekuperátor s 95% učinností, otázkou je zda se více náklady na těch pár ušetřených wattů někdy vrátí nebo zda je neprotopíme na větším příkonu ventilátorů.
Chci tím říci, že izolace, úspory za každou cenu jsou stejně zhoubné jako myšlenka dychajících zdí.

Datum: 29.09.2006 09:57 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Pane Dolanský,
na rozdíl od Vás vím o čem to je a o kolika penězích.Tlápete nesmysly.Tento systém,který mám na mysli včetně pasivních oken a rekuperační jednotky s účinností 95 procent nepotřebuje další dohřev.Celá stavba domu na klíč nevyjde o více jak 10 procent více než klasická stavba z cihel.Pro Vaši informaci ve středně velkém domě protopíte 2.500,-Kč za rok při současných cenách.V cihlovém domě protopíte za rok 20000 až 60000Kč.

Autor: Peter Švančárek
Datum: 02.10.2006 11:57 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Co sa tyka tej rekuperacnej jednotky: pre zvacsenie ucinnosti na 95% treba zvacsit plochu vymennika a spomalit prudenie. To moze sposobit aj taky efekt ako zmensenie spotreby ventilatorov(v zavislosti pretoze sa moze zmensit tlakova strata na rekuperacnom vymenniku).
Chcete este viac zmensit spotreby ventilatorov? Treba zvacsit priemery rozvodnych potrubi.

Předmět: Re (3): stavět se systémem se vyplatí (komu se vyplatí ???)
Autor: Mara Mara
Datum: 29.09.2006 16:36 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
4 Zbyněk Humlíček 20.09.2006 13:00

Zdravím pane inženýre, opět se něco musí? Na tyto Vaše obchodnické "pindy" už musím zareagovat.

Ano povedlo se Vám, abych se podíval na stránky firmy (a všiml jsem si "certifikačního" loga darmstadtského passivhaus institutu) , za kterou zde pravděpodobně tak snaživě kopete ( http://www.abc.cz/Firmy/pgFDetail.aspx?Id=141788 ) ( http://forum.tzb-info.cz/2758-diskuze-ke-clanku-konference-pasivni-domy-2005-v-brne ). Jste to Vy? Pokud ano, zkuste zvolit méně stupidní obchodní taktiku a také mi zkuste vysvětlit, proč je pro pasivní domy nejlepší (a musí se použít) právě Vámi používaný (a "certifikovaný") stěnový nosný systém s vnitřní i vnější izolací (neboli tzv. "dobře utajený beton") - nějak mi uniká smysl tohoto (i když certifikovaného :-D ) snažení - viz. pateticky znouzectnostní "Tajemství" na Vašem webu:

"Tajemství izolace vnítřních prostor
Díky vnitřní a vnější izolaci nosného stěnového jádra Neoporem už nemůže být tělesná teplota odváděna z prostoru. Proto jsou k zahřátí pasivního domu zapotřebí už jen nepatrné náklady na energii."

Proč tam tu betonovou stěnu děláte, když ji nedokážete využít, je vlastně na obtíž a musíte ji zevnitř zbytečně tepelně izolovat? Protože se tvárnice (ztracenky) s tou "dírou" pro beton vyrábí? Právě zde shledávám ten pravý obchodnický "folklór". Chápu samozřejmě subjektivní snahy firem, které se zabývají výrobou EPS, o nalezení co největšího odbytiště pro své zpracované granule a chápu také subjektivní snahy "poslézních" provizních uvaděčů těchto výrobků na trh.

Pokud má někdo problém s toho, že si pan Martin Jindrák dovolil nepoužít certifikovaného systému (kde také, i když necertifikovaně :-\ , nemůže být tělesná teplota odváděna z prostoru :-D ) pro výstavbu svého pasivní domu (někdo by si opravdu mohl myslet, že se to nesmí), tak vězte, že PASSIVE HOUSE CAMPUS OF MORTY MORTY & MARA MARA už na zmíněný systém certifikát před chvíli vydal - panu Martinu Jindrákovi jsem ho předal okamžitě telepaticky :-P .

Prohlašuji zde svobodně (a provizně nezainteresovaný na jakémkoliv výrobku) a s plnou odpovědností autorizované osoby dle zákona č.360/1992 Sb. (doufám, že nejsem certifikovaný :-\ ), že investoři epRDů v žádném případě nic nemusí, můžou se svobodně rozhodnout, zda použijí stavební systém jim šitý na míru, nebo zda se nechají obchodníky zblbnout obecnou certifikací pro obecný pasivní dům s obecnou formou a hmotou na obecném místě. Samotná certifikace komponentů Vám nic nezaručí - to byste museli dodávat hotový výrobek plnící funkci stavby. Certifikace komponentů je sice z obchodního hlediska pěkná, ale jediné, co by mělo investora zajímat je certifikace pasivního domu jako celku. Dále opravdu nemusí investoři od obchodníků nakupovat předražené výplně otvorů s Uw=0,5, stačí když se zbaví zbytečných ( i když certifikovaných) rámů v 80% prosklení a zbytek frame "otvíraček" si mohou dovolit z "necertifikovaných standardů" Uw=0,7 :-P (první plusový výsledek je ten, že investor ušetří za nesmyslnou investici, druhý plusový výsledek je ten, že obchodníci opět půjdou raději prodávat ponožky).

Pokud některý z investorů chce z nějakých (mně stále nepochopitelných) důvodů použít na výstavbu svého energeticky pasivního příbytku "dobře utajeného betonu" (aby "nemohla být tělesná teplota odváděna z prostoru" :-D ), může klidně použít necertifikovaný systém založený na obyčejném EPS a Neopor ztraceném bednění jakéhokoliv tuzemského výrobce + rozdíl požadovaného "Účka" u EPS doženete přidáním další vrstvy EPS (a přidáním na vnitřní straně dosáhnete té úplně největší "neodváděnosti" tělesné teploty z prostoru :-D ).

Je možné, že zákon o absorpci záření (Beer + Lambert) a zákony o tepelném vyzařování těles (Kirchhoff, Stefan + Boltzmann) začínají platit u Neoporu až v okamžiku certifikace??? :-D . Co si o tom ostatní myslíte?

PS1: co je to "středně velký pasivní dům"?
PS2: kolik stojí Vaše rekuperační jednotka s účinností 95% pro malý pasivní dům, pro středně velký pasivní pasivní dům, pro velký pasivní dům a v neposlední řadě pro úplně ten největší pasivní dům?

Předmět: Re (4): stavět se systémem se vyplatí (komu se vyplatí ???)
Datum: 02.10.2006 09:10 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Vážený pane,
už dlouho jsem se nepobavil tak dobře,jak při čtení Vašeho příspěvku.
Systém je to první co preferuji při stavbě pasivního domu.
Certifikace ji pouze podporuje,protože je na trhu několik možností,jak stavět pasivní dům.Já jen upozorňoval potencionální investory,aby si dali pozor,že pasivní dům pro který se rozhodli by nemusel být pasivní.
Vaše vytrhování některých komponentů ze systému ukazuje,že nejste zrovna příznivcem systémových řešení.Pasivní domy si to rozhodně zaslouží.

Předmět: Re (5): stavět se systémem se vyplatí (komu se vyplatí ???)
Autor: Peter Švančárek
Datum: 02.10.2006 11:43 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Ciastocne aj mate pravdu a ciastocne nemate, zalezi na tom ako sa na to pozriete. Absolutne suhlasim s Mara-Mara- "Systemove riesenia" su sice pekna vec ale aj nesystemove riesenia mozu umoznit rovnaky efekt. Za mensie ceny. Ale potrebujete mat vedomosti a zratat si to. Musite vediet co robite. Myslite si ze prve PD boli stavane so "systemom"?

Předmět: Re (4): stavět se systémem se vyplatí (komu se vyplatí ???)
Autor: metball iGIN
Datum: 05.03.2012 11:50 odpovědět upozornit redakci

uživatel: 104998
reakce na ...
Mara Mara napsal rozumně:
"... absorpci záření (Beer + Lambert) a zákony o tepelném vyzařování těles (Kirchhoff, Stefan + Boltzmann) ... "

Thumbs Up "Double Máří" :-)
do vybrané společnosti navrhuji přidat i páně Wiena.
Třebas by pak lid obecný lépe chápal Slunce, žárovky, kouzelné IR topení nebo prosté poctivé kachláče ...
http://en.wikipedia.org/wiki/Wien%27s_displacement_law

Pak mám jednu prkotinku: lidské tělo potřebuje chladit.
Ovšem chladit přesně dle Wericha - "Přiměřeně, přiměřeně!"
Hlavu nejvíc, periférie pak nejméně.
Je to důsledek toho, že "asimilujeme".
Lidově a vypípaně?
Že že...., se.... a dejcháme.

Leč základní důvod tohoto zcela zbytného příspěvku
je podstatně záludnější.
Uběhla více jak pětiletka,
není čas na revizi vizí?

Schola Brutus

Předmět: Souhlas
Autor: Karel Srdečný
Datum: 12.09.2006 08:44 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
S článkem nelze než souhlasit, i já mohu ze své praxe potvrdit, že diletantů mezi projektanty a stavebními firmami je dost na to, aby ideu pasivního domu zdiskreditovali.
Příkladem může být i zateplování paneláků, kde se ještě stále setkávám s tvrzením typu "když to zateplíte, tak vám celý byt zplesniví" nebo záměrné matení stavebníků že "zdivo musí dýchat".
Mohu potvrdit i zájem "zelených" a málo movitých lidí o "ekologické" domy, bohužel platí to, že projektanti, kteří neumějí pasivní dům projektovat se jim snaží takový dům rozmluvit a prodat jim konvenční projekt.
Zmatení je veliké, nezřídka se setkávám s dotazy typu "stavím nízkoenergetický až pasivní dům, myslíte že má smysl dávat do podlahy 10 cm polystyrenu? Není to moc?"

Předmět: Rekuperační jednotka
Autor: Jiří Hanzlík
Datum: 11.09.2006 11:32 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
V článku je příklad jednoduché rekuperační jednotky (viz obrázek). O jakou značku jednotky se jedná?

Předmět: Re: Rekuperační jednotka
Autor: Mojmír Hudec
Datum: 11.09.2006 12:19 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Na obrázku je jednotka R200 dánské firmy EkoVent. viz www.ecovent.dk Je možno použít i rekuperační jednotku české firmy Atrea - Duplex 220 nebo dalších výrobců.

Předmět: Re: Rekuperační jednotka
Datum: 20.09.2006 12:05 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Doporučuji značku Lufta

Předmět: Re (2): Rekuperační jednotka
Autor: Pavel První
Datum: 10.10.2006 10:01 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Pane Humlíčku, vy tady provádíte normální obchodnickou masáž a plácáte! certifikáty by měly smysl, pokud by měly obsah. dělám v oblasti certifikací ISO a vím, jak to vypadá v reálu. certifikovaná firma s ISOama plná skřín dílo zhotovuje necertifikovaným slovákem či ukrajincem.
chci si vás dovolit upozornit, že svými příspěvky porušujete certifikované podmínky "pravidla diskusí" a provádíte tady nejubožejší komerční reklamu na nějaký produkt, jako jsem viděl. možná se mýlím, ale svými primitivními příspěvky trochu ukazujete svoji úroveň. reklamní servery jsou jinde nebo napište kompletní článek a dokažte, proč a v čem je certifikovaný systém lepší!

Předmět: Re (3): Rekuperační jednotka
Datum: 10.10.2006 13:00 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Vážený pane,
jsem dalek toho,abych někoho urážel.
Je dobře,že uvádíte svůj příklad z certifikace ISO,ale já zde hovořil o certifikaci PASSIV HAUS INSTITUTU Dr.FEISTA.Tento garantuje hodnoty materiálu používaného při stavbě pasivních domů.Tzn.že materiály certifikované tímto institutem odpovídají hodnotám,které se vyžadují při stavbě pasivních domů.
Můj příspěvek má být pouze návodem pro investory o co se mají zajímat při výběru materiálu na stavbu pasivního domu.Nic víc nic míň.

Předmět: Re (4): Rekuperační jednotka
Autor: Pavel První
Datum: 10.10.2006 15:54 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
a myslíte si že zeď 15 cm betonu na pěnoskle s izolací 35 cm VKZS s EPS negarantuje vlastnosti tohoto prvku?
a hlavně! garantuje váše certifikace to, že bude stavba správně naprojektována, že bude správně postavena? ne! a to tom mluvím! zkuste napsat článek a pak můžeme diskutovat, to co jste tu napsal jsou prázdné marketingové výstřely do tmy, někdy i lehce demagogické!
děkuji za Vaši slušnou diskusi, ale ta diskuse již nemá žádný obsah!

Předmět: Plastové stropní podhledy spoří teplo
Autor: NIna Brittová
Datum: 04.09.2006 19:05 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
tento příspěvek byl redakcí odstraněn

Předmět: Re: Plastové stropní podhledy spoří teplo
Autor: Jan Nastas
Datum: 05.09.2006 10:24 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Paní sedíte mimo mísu!

přidat ke článku nový příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.