Diskuze ke článku: Regulace malých otopných soustav s kotli (nejen) na pevná paliva (III)

Autor článku: Ing. Vladimír Říha
Plné znění článku: Regulace malých otopných soustav s kotli (nejen) na pevná paliva (III)
Anotace článku: Příklad zapojení a řízení kotle s akumulační nádrží. Provozování a řízení oproti prvním variantám se značně liší. Zdroj tepla je provozován za trvalých, pro jeho činnost a životnost takřka ideálních podmínek, tj. stálá teplota vratné kotlové vody, stálé množství obíhající vody.

přidat ke článku nový příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Re: Umístnění 3 cest. směšovacího ventiluJindra Urbánek15.08.2011 13:28
Umístnění 3 cest. směšovacího ventiluPřemysl Hrubý26.04.2011 13:29

Předmět: Umístnění 3 cest. směšovacího ventilu
Autor: Přemysl Hrubý
Datum: 26.04.2011 13:29 odpovědět upozornit redakci

uživatel: 103513
reakce na ...
Dobrý den,

všude se při zapojení AN do systému setkávám se zapojením směšovacího ventilu až a za AN - je to tak i na uvedeném schematu. Přitom logika mě říká, že když zatopím tak chci mít v uvnitř co nejdříve teplo a ne čekat nějakou dobu než se nahřeje AN, ze které se pak následně začne nahřívat domek.

Může mě někdo prosím vysvětlit jak to vlastně je?
Sám se totiž chystám renovovat kotelnu s kotlem na dřevo se dvěma AN a po zkušenostech ostantích zvažuji zapojení 3 cest. směšovacího ventilu (SV) právě mezi malý okruh kotle a mezi AN s filozofii, že teplo z kotle půjde primárně do radiátoru a přebytek se přes SV bude ukládat v AN. Odkud se zase bude po vyhasnutí kotle vybíjet do radiátorů.

děkuji

Předmět: Re: Umístnění 3 cest. směšovacího ventilu
Autor: Jindra Urbánek
Datum: 15.08.2011 13:28 odpovědět upozornit redakci

uživatel: 101594
reakce na ...
Souhlasím s vámi, já mám vše zapojeno přesně podle tohoto schematu. Nevýhoda je právě v tom, že na teplo do domu musím počkat, až se vrch nádrže natopí. Výhoda je , že se nepřetlačuje čerpadlo kotle s čerpadlem radiátorového okruhu. Zatím jsem se nerozhodl jak tento nedotatek odstranit.

přidat ke článku nový příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.