Diskuze ke článku: Povolování vypouštění odpadních vod |
Autor článku: Ing. Dagmar Kopačková Plné znění článku: Povolování vypouštění odpadních vod Anotace článku: Lze povolit vypouštění odpadních vod do vod podzemních přes půdní vrstvy např. ze septiku společného pro dva i více rodinných domů, v případě domovní čistírny odpadních vod lze povolit jednu společnou až pro 50 EO, bez ohledu na počet připojených domácností.
přidat ke článku nový příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
|
| Příspěvky |
Předmět: Směšovací rovnice pro povolení ČOV Autor: Roman Namor Datum: 29.04.2010 11:24 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Stavím ČOV u RD (4 EO), odpadní vody budou vypouštěny do potoka, který je ve zprávě Lesů ČR. Přestože v normách je, že směšovací rovnici je potřeba doložit splnění imisních limitů až od znečištění od 20 EO, Lesy ČR trvají na stanovení imisních limitů. Nakonec jsem si za víc jak 2,5 tisíce objednal u ČHMU průtoky kvůli stanovení rovnice, myslel jsem, že tam budou i údaje o znečištění. Ty tam však nejsou. Ptal jsem se na odboru životního prostředí, pod který tento tok spadá, tam mi řekli, že údaje o znečištění většinou pro malé toky neexistují, takže je nikdo nemá. Kde mám tedy vzít údaj o znečištění vodního toku? Prosím o pomoc. Předem děkuji za odpověď.
|
|
 | Předmět: Re: Směšovací rovnice pro povolení ČOV Autor: Karel Plotěný Datum: 30.04.2010 08:22 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Stávající imisní hodnoty by Vám logicky měl dát správce toků, tj. Lesy ČR. Otázkou je zda zdarma. Někdy se to dělá tak, že se odebere vzorek z toku (protože správce tyto hodnoty nemá) a podle něj správce oficiálně sdělí stávající imisní hodnoty se kterými se má ve směšovací rovnici počítat. V každém případě je pro jednání o stanovení stávajících imisních hodnot partnerem pro Vás správce toků.
|
|
 | Předmět: Re (2): Směšovací rovnice pro povolení ČOV Autor: Roman Namor Datum: 30.04.2010 09:38 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Tak bohužel Lesy ČR (v tomto případě správce toku) nemá údaje o znečištění k dispozici a ani je neshromažďuje, tak se prý mám zeptat zkušenějšího projektanta. Proto jsem se zkoušel ptát zde. Ještě to zkusím na inspekci ŽP, snad pomohou, i když dost pochybuji. Příslušný odbor ŽP mi řekl, že tohle se pro malé toky většinou vůbec nedělá...
|
|
Předmět: kolik proteče kanalizační trubkou 160mm vody? Autor: andy snajdrova Datum: 27.02.2010 07:18 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Prosím o radu, kolik cca proteče kanalizační trubkou o průměru 160mm vody za minutu?Mám na pozemku jezero vody a potřebuji nějakou info? Mám už v zemi pod vozovkou připraveny 3ks - 160mm trubky do příkopa a nevim kolik odvedou vody z mého pozemku, jestli to je dostačující. m3 vody na pozemku si potom zhruba spočítám. Díky moc.
|
|
Předmět: Kanalizace Autor: Blanka Volfová Datum: 23.09.2009 21:42 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Dobrý den, jsem majitelem pozemku a nemovitosti kde je akumulační jímka zkolaudovaná a v obci s 365 obyvateli je vybudovaná kanalizace. Je mou povinností se připojit a nebo jsou nějaké možnosti se nepřipojit. Na přípojku musí být stavební povolení ? Mohu chtít po starostovi, aby mi předložil náklady na provoz kanalizace? Děkuji
|
|
Předmět: Vypouštění odpadních vod Autor: Ladislav Borovský Datum: 04.08.2009 17:23 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Dobrý den, jsem majitelem pozemku, vodního koryta, kterým protíká vodní tok ve správě Zemědělské vodohospodářské správy. Soused si usmyslel, že obnoví bývalý vodní náhon (nyní zčásti asi 30 let zasypaný), který vyúsťoval, resp. pozemek, kterého jsem majitelem nyní, byl kdysi vodním náhonem, i když nyní ne v původních hranicích, jelikož se dříve klikatil, ale pak byl regulován v době, kdy mlýn již nemlel. O jeho záměru jsem se dověděl zprostředkovaně, správce toku ani neuznal za vhodné mě k jednání přizvat. Můj dotaz tedy zní: Je počínání Správce toků v pořádku a musím já nyní strpět to, že by dotyčný bez mého vědomí, natož souhlasu, mohl odpadní vody pustit na můj pozemek, byť je onen, jak jsem již zmínil zavodněn a tok je ve vlastnictví de facto státu? Zdá se mi to nepřijatelné..., nehledě na možnost zvodnění a zatopení ostatních mých pozemků při větší vodě, které je dnes aktuální stále víc. Děkuji Vám za odpověď, radu a jestli je můj dotaz zde nepatřičný, pak se omlouvám. Děkuji a hezké dny.
|
|
 | Předmět: Re: Vypouštění odpadních vod Autor: Jitka Barvířová Datum: 06.08.2009 08:04 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Dobrý den, scela určitě bych požadovala od souseda hydrogeologické vádření jestli je toto množství vody pozemek pojmout.
|
|
Předmět: Dotaz Autor: Andrea Pěnkavová Datum: 17.07.2009 13:19 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Dobrý den, chtěla jsem se zeptat,soused úmyslně rozkopal drenáž(ta tam byla ještě před stavbou domu, původně tam bylo pouze pole)a napojil trativod, který nám topí sklep, dostal sice od Obecního úřadu pokutu, ale on stále tvrdí, že to nehodlá odstranit. Chci se zeptat kam se mám obrátit, aby to uvedl do původního stavu a zda dle zákona si může toto vůbec dovolit.(v naší lokalitě není zatím vybudovaná kanalizace). Velice Vám děkuji za odpověď
|
|
Předmět: ČOV a kanalizace Autor: Jan Peterka Datum: 04.04.2009 12:28 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Dobrý den, dotaz pro odborníka. Jsme řada nových RD, v lokalitě bez kanalizace. Většina zřídila domovní ČOV. Můj dotaz zní: v případě dobudování kanalizace, existuje povinnost se na tuto kanalizaci připojit? Nebo můžeme dále provozovat ČOV s nádržemi na odpadní vyčištěnou vodu?
|
|
 | Předmět: Re: ČOV a kanalizace Autor: Miroslav Nový Datum: 03.06.2009 17:34 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Bohužel je to smutný,ale musíte se napojit na kanalizaci. Podle mně je to omezování a nátlak monopolu městské čistírny. Zrovna tento problém řešíme jako dodavatelé čov. Čov vás řádově stojí celý provoz cca 3000kč rok a za stočné zaplatíte 25KČ M3 .www.nk-cov.wbs.cz
|
|
 | Předmět: Re (2): ČOV a kanalizace Autor: Jan Peterka Datum: 18.07.2009 19:56 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Tak to jste mě vůbec nepotěšil. Můžu se ještě zeptat, na základě čeho (zákon, vyhláška) může být toto připojení nařízeno?
|
|
Předmět: Jímka a trativod Autor: Josef Krejcárek Datum: 22.03.2009 21:02 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Dobrý den! Na chalupě (obydleno max. 2 osobamo, 1 stálá) jsme rozdělili odpadní vodu na šedou a černou. Černá -z WC- jde do jímky a je jí pravidelně hnojena přilehlá zahrada, šedá -ze sprchy, umývadla- jde do kopané jímky, částečně zarostlé vodní vegetací (pokus o kořenovou čističku), voda je používána na zálivku zahrady a částečně se vsakuje do půdních vrstev. Z domácí chemie používáme pouze šetrnou k životnímu prostředí a ve stavu značného naředění a prostředky k osobní hygieně. Paradoxem je, že v blízkosti naší vydatné studny s pitnou vodou je -na obecním pozemku- dešťová kanalizace, do které jsou v těsné blízkosti studny vypouštěny fekálie ze sousední nemovitosti... Jaký je názor odborníka?
|
|
Předmět: ČOV- trativod Autor: Aleš Pojar Datum: 16.02.2009 20:08 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jaké jsou možnosti ČOV když trvale tekoucí voda je daleko, prý funguje nějaký způsob trativodu ve kterém se vody vytékající z ČOV vsáknou do půdy. Je tento způsob možný? a v jakých vdálenostech by případně tento trativod mohl vést od studně. a jaká délka trativodu musí být? Děkuji mnohokrát za odpověď. s Pozdravem Aleš Pojar
|
|
 | Předmět: Re: ČOV- trativod Autor: Dorota Máchalová Datum: 17.02.2009 11:48 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Dobrý den , nejsem odborník ,ale tuto variantu jsme řešily jako první tzn.trativod na povolení trativodu musí být hydrogeologický průzkum což znamená kulaté razítko a asi 7.000,-kč a také se vám může stát že to nebude schváleno, jako v našem případě . Našly jsme náhradní řešení a to : vedle čističky jsme zbudovalx nádž ze které se v letních měsících bere voda na zálivku zahrady, a přes zimní sezonu je možné jednou za dva měsíce vyvést fekálním vozem. Tento vývoz však není tak draý jako u klasického výběru žumpy a to protože nepotřebujete doklad o ekologické likvidaci(prakticky vyvážíte čistou vodu.) snad vám to bude k něčemu naschledanou .
|
|
| |
 | Předmět: Re: ČOV- trativod Autor: Miroslav Nový Datum: 03.06.2009 17:46 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Za čistírnu můžete instalovat nádrž a vodu používat Vsakovací jímku musíte mít na vlastním pozemku .Vše se řeší v rámci projektu.Jsou různé druhy vsakovacích jímek. www.nk-cov.wbs.cz
|
|
Předmět: odpady na chatě Autor: Dorota Máchalová Datum: 23.01.2009 19:56 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Dobrý večer, Před 4 lety jsem pronajala chatu mladým lidem kteří nemají kde bydlet mají dvě děti a třetí se jim brzy narodí takže jich bude v domku pět(trvale bydlet). Do chaty není napojená voda a wc je suché, napojení na kanalizaci nelze vzhledem k vzdálenosti.Zbudování septiku či čov.taktéš nepadá v úvahu jelikož pozemky kolem chaty již patří jiným lidem.Mladí manželé tvrdí že se nás nový zákon o vypouštění odpadních vod netýká,ale přátelé mi tvrdí že pokud tam bydlí trvale tak by to měly řešit ...!!Prosím poraďte mi jak to vlastně je?? Nejhorší je na tom prej to, že bych veškeré pokuty údajně stejně platila já jako majitelka
|
|
Předmět: kanalizace Autor: Blanka Uxová Datum: 17.01.2009 07:31 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Dobrý den. Prosím o radu,bydlíme v bytovce kde je kanalizace vedená do septiku.Septik je připojen na kanalizaci.Bytové družstvo však chce připojení na přímo do kanalizace a septik zasypat.Tvrdí že to dle zákona musíme nechat udělat je to pravda? Děkuji za odpověd.
|
|
| |
Předmět: septik nebo čov Autor: Jakub Kareš Datum: 18.08.2008 10:44 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Dobrý den uvažuji o rekonstrukci chalupy kde je starý zděný septik napojený na obecní kanalizaci, ale kanalizece není napojena na čov. Část chalupy chci zbořit a na jejím místě postavit nový dům. Stačí když vymněním septik za nový, nebo musím mít čov? Děkuji.
|
|
 | Předmět: Re: septik nebo čov Autor: Jitka Barvířová Datum: 05.08.2009 09:23 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Dobrý den, V podstatě můžete mít i septik,ale při pořádném propočtu zjistíte že vás to ve finále vijde finančně dráž než celá čov. I na septik musíte udělat kolaudaci a veškeré papírování plus zkoušky tlakové atd. a poté nechat pravidelně vyvážet což není levná záležitost.Vůbec nejlepší by bylo zjistit jestli se v obci bude dělat kanalizace,- popravit stávající septik ať nepropouští a dočkat se zapojení obecní kan.Pokud vaše obec bude mít kanalizaci budete se muset napojit ať vás to stálo co stálo !! a to i když bude čov či septik třeba jen rok či měsíc v provozu čož jsou lidově řečeno vyhozené peníze.Pokud zřídíte čov ta vás vyjde ročně za provoz zhruba 3.000,kč Za jedno vyvezení žumpy jsme platily 5.000,kč a to je velmi individuální dle kilometrů atd.
|
|
 | Předmět: Re (2): septik nebo čov Autor: Jan Peterka Datum: 05.08.2009 17:13 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Dobrý den, v souvislosti na odpověď. Prosím na základě čeho je povinnost napojit se na obecní kanalizaci? Přijde mi zbytečné čistit vodu z čističky.
|
|
 | Předmět: Re (3): septik nebo čov Autor: Jitka Barvířová Datum: 06.08.2009 07:53 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Dobrý den, je to hloupost víme to všichni leč naši zákonodárci tak rozhodlx.Při připojování na kanalizaci se čov. vyřadí z provozu - napojí se odpady přímo z domu. Spousta lidí potom čov.prodává.
|
|
Předmět: ČOV.Pro družstevní bytovku o šesti bytech. Autor: LADISLAV MENDA Datum: 07.07.2008 20:18 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Máme pro bytovku zřízenu žumpu.Tato měla udělaný trativod,který neodpovídá dnešním normám proto musel býtuzavřen.Do žumpy prosakuje voda a tudíž je pořád plná.Rozhodli jsme se proto namísto nákladné opravy,vybudovatČOV.Podali jsme situto žádost. Žádáme o stanovisko odboru životního prostředí MěÚ Benešov u Prahy k stavbě(akci):Instalace ČOV.Typ Bio Cleaner BC15 pro družstevní bytovku o šesti bytech čp.38 Dařbož,v obci Řehenice Č.parcele 359/12.Pro odvod vyčištěných odpadních vod navrhujeme vsakovací těleso,pokud bude v souladu se závěrem znaleckého posudku oprávněného hydrogeologa. Množství odpadních vod odhadujeme takto:17x150L.=2550L.Využití bytů cca,60%=1530L/den. Poněkolika urgencích jsme za dva měsíce obdrželi toto stanovisko. Vodoprávního úřadu dle zákona č.254/2001 Sb .,o vodách: stavba ČOV. je vodní dílo.Zároveň investor je povinen žádat o povolení nakládání s vodami-vypouštění odpadních vod- vtomto případě se jedná o vypouštění přečištěných odp.vod do vod podzemních.Tento způsob likvidace lze povolit jen vyjímečně z jednotlivých rodinných domů a staveb k individuální rekreaci na základě posouzení jejich vlivu na jakost podzemních vod.Ve vašem případě se jedná o bytový dům,tzn.že nesplňuje výše uvedené-§38 odst 4 zákona č.254/2001 Sb.,o vodách ve znění pozdějších předpisů. Dále z textové části územního plánu obce Řehenice vyplívá, že odkanalizování předmětného území bude do žump na vyvážení a odpadní vody z těchto žump budou likvidovány odvozem na nejbližší ČOV.v případě že budete trvat na svém záměru,musí nejdříve dojít ke změně územního plánu obce.V součastné době nelze stavbu ČOV.v dané lokalitě povolit. Prosím poraďte nám co dělat.V obci několik rod.domů ČOV.má.Platíme za vývoz 12000 Kč měsíčně a s vývozem je problém.
|
|
| |
| |
Předmět: obce do padesáti obyvatel Autor: HANA HATÁKOVÁ Datum: 07.11.2007 13:45 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Slyšela jsem, že malé obce do 50 obyvatel nemusí mít povolení na vypoštění odpadních vod. Je to pravda? Bydlíme v obci, kde je 30 obyvatel a máme septik s trativodem do vlastní zahrady.
|
|
 | Předmět: Re: obce do padesáti obyvatel Autor: Jitka Barvířová Datum: 06.08.2009 07:57 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Dobrý den, není to pravda! povolení na vypouštění odpadních vod musí mít každý.
|
|
Předmět: Prosim poradte mi Autor: Jana Bílková Datum: 02.10.2007 10:47 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Dobrý den, Ráda bych tímto způsobem optala na problém s povolením ČOV. Mám menší domek v obci, kde není vybudovaná klasická kanalizace, ale jen dešťová. V domě byl do nedávna suchý záchod a nyní dům rekonstruuji a potřebuji vyřešit problém s odpadem. Rozhodla jsem se po dohodě se starostou obce vybudovat ČOV s přepadem do této kanalizace. Dokonce jsem sehnala typ čistírny jež dokáže přečistit vodu na kvalitu pstruhové vody. Volala jsem na Odbor životního prostředí a tam mi bylo poprvé sděleno, že takový likvidace odpadu nepovolují, jiný zmocněnec téhož ústavu mi ale potvrdil, že za splnění určitých podmínek to lze. Kde je tedy pravda a jaké "nástrahy" na mne při povolení takové stavby mohou čekat? Moc děkuji za odpověď
|
|
| |
|