Diskuze ke článku: Dimenzování solárních soustav (II)

Autor článku: Ing. Tomáš Matuška, Ph.D.
Plné znění článku: Dimenzování solárních soustav (II)
Anotace článku: Nejefektivnější a tedy i nejčastěji vyskytující se využití solárních kolektorů slouží k pokrytí potřeb teplé vody. Jak dimenzovat solární soustavu u různých typů objektů s různorodou potřebou teplé vody? Odpověď je předmětem následujícího článku.

přidat ke článku nový příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Re (2): teplota absorbéruJiri holub23.07.2007 15:55
Re: teplota absorbéruPetr Zíka22.07.2007 21:50
teplota absorbéruKarel Srdečný20.07.2007 11:46

Autor: Karel Srdečný
Datum: 20.07.2007 11:46 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Pokud navrhujete sol. systém na červenec, lze myslím počítat s vyšší teplotou absorbéru, klidně i 55°C. Záleží jen na akumulační nádrži, jak vysokou teplotu snese.
Tím se zhorší účinnost, takže plocha systému vyjde větší. To umožní systém lépe využívat v jarních a podzimních měsících.
Domnívám se, že navrhnete-li systém zbytečně malý, může ekonomika vyjít hůř než u většího systému.

Předmět: Re: teplota absorbéru
Autor: Petr Zíka
Datum: 22.07.2007 21:50 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Mohu potvrdit z praktické zkušenosti,červen+červenec: 7m selektivních kolektorů, 750 litrů zásobník (Dražice), 3-5 dospělých (dospělé "děti" občas na prázdninách) pračka na obě vody, myčka na teplou vodu, 2-3 sprchy denně, vana 2x týdně. Teplota v nádrži se většinou drží v rozsahu 35-55° nepřekročila 70°C, max. teplota kolektorů byla 110°C. Nemám zaizolovány 6x ventily připojení do akumulační nádrže a v místnosti ve sklepě u bojleru je relativně teplo. Při projekci jsem se obával, co budu dělat s teplem, a měl jsem obavy, jestli jsem nedal kolektorů moc. Teď vidím, že bylo to zbytečné.
Petr

Předmět: Re (2): teplota absorbéru
Autor: Jiri holub
Datum: 23.07.2007 15:55 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
No vy např. máte systém asi malý.
Každopádně si asi budu říkat pro sebe pravidlo velmi zhruba 100L a kolektor.
U mě např. včil vychází právě ten jeden kolektor.
Všiml jsem si z vlaku že někteří krizi mají a musejí včil zakrývat.

přidat ke článku nový příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.