Diskuze ke článku: Problematika připojování větrných elektráren do distribuční sítě
Autor článku: Ing. Tomáš Sýkora Plné znění článku:Problematika připojování větrných elektráren do distribuční sítěAnotace článku: V dnešní době se hodně diskutuje o využití obnovitelných zdrojů energie k výrobě elektřiny a zejména o využití větrných elektráren a farem větrných elektráren. Tento článek se zabývá technickou problematikou připojení větrných elektráren do elektrické sítě.
Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
ahoj. Tady je odkaz na stránky státního fondu ž.p.: http://www.sfzp.cz/clanek/94/795/programy-podpory-obnovitelnych-zdroju-a-uspor-energie-pro-rodinne-a-bytove-domy-v-roce-2009/. V průběhu března tu bude info o dotacích na obnovitelné zdroje platný od dubna 2009. Co se stavebního povolení týká, na větrnou el. do 10m stačí ohlášení. Osobně bych ale na stavebním úřadě zvolil jiný název, např. alternátor na větrný pohon. Na to by Ti mohl stačit územní souhlas, což je nejjednodušší (dělám na SÚ tak vím, o čem je řeč). Jinak Distributor elektřiny je ze zákona povinnen 20let vykupovat Tebou vyrobenou kW a to ve výši necelých 13Kč. Každý rok s navýšením 3%. To na stránkách sfzp taky najdeš. Jestli můžeš, pošli mi info o elektrárně, kterou máš. Taky o něčem takovým uvažuju. Dík Míra
Předmět: Problematika připojování větrných elektráren do distribuční sítě Autor: Jiří Pail Datum: 12.08.2007 11:19 upozornit redakci
Chtělbych si přihlásit malou větrnou elektrárnu s přímým výstupem 230V 50Hz - 1kW ... Poradí mi někdo co je vše potřeba. Nemáte někdo zkušenost , zda je to u nás v ČR vůbec možné? Nikdo mi není schopen poradit, obrátil jsem se na ČEZ, ale ti odepsali že bych musel splnit úplně stejné podmíky jako kdybych chtěl přihlásit elektrárnu "Velkou" k čemuž je zapotřebí Živnost.list, Licence, projekt, atd. prostě 13 razítek! A to je pro normálního "smrtelníka" neprůstřelné, protože v zástavbě rodinných domů vám tzv."Velkou" nikdo nepovolí.A na malou není zavedena "kolonka" :o( Tak nevím . Prý buďme ekologičtí,a když chcem tak to nejde ... poraďte .
Malá domácí elektrárna je koupená a má všechny techn.náležitosti a dokumenty pro provoz. Proto jsem myslel, že připojení nebude problém , ale bohužel je !!!
Koukněte co povídá zákon : Vážený pane, děkujeme Vám za dotaz. Při výběru správné lokality pro umístění větrné elektrárny a případném čerpání některého z dotačních programů může být investice výhodná. Ke stavbě větrné elektrárny je třeba získat stavební povolení dle platného stavebního zákona,což může být v některých případech problematické. Provoz větrných elektráren jako energetických zdrojů upravuje zákon č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích, bez ohledu na výkon větrné elektrárny(předpokládáme následný prodej elektrické energie do distribuční sítě)je provoz ve smyslu výše uvedeného zákona klasifikován jako podnikání v energetických odvětvích (výroba). Podnikat v en.odvětvích mohou ve smyslu výše uvedeného zákona osoby na základě státního souhlasu, čímž je udělení licence udělená Energetickým regulačním úřadem, zde se jedná o licenci na výrobu elektřiny (další informace o udělování licence ve vyhlášce č.154/2001Sb.)Minimální výkupní cena z větrné elektrárny uvedené do provozu po 1.1.2005 je 2,6 Kč/kWh (vi.cenové rozhodnutí ERU 10/2004 ze dne 29.11.2004)
A DÁLE PAK CO NA To Stavební zákon:
Vážený pane,děkujeme Vám za dotaz. Ze stavebního zákona, toto technické zařízení podléhá stavebnímu povolení.Zákon nespecifikuje konkrétní parametry zařízení, stavební úřad si však může vyžádat další dokumentaci, vyjádření apod. Postup stavebních úřadů je velmi individuální, nejúčinnější bude navštívit přímo Váš příslušný stavební úřad a optat se, co bude požadovat.
TAK ŽE MÁM DOJEM ŽE MALÝM ELEKTRÁRNÁM U NÁS ODZVONILO JEŠTĚ DŘÍVE, NEŽ SE VŮBEC DOSTANOU MEZI LIDI. A věřte že z ohlasů co jsem na netu četl, by se o oficielní přihlášení malých "domácích" větrných elektráren zajímalo mnoho lidí. Proč u nás neustále něco nejde, i když v zemích EU je to běžné a naopak jim stát pomůže... U nás sice politici schválili 1.6.2007 zákon o obnovitelných zdrojích , ale na nás obyčejné lidi, kteří by také přispěli (i když ne tak velkými výkony)tak nějak opomenuli ! Nebo je 1 až 2kW nezajímavý udaj ? ...
Tak že jestli máte někdo zkušenost , zda je to u nás v ČR 1kW elektrárnu vůbec možné přihlásit prosím mužete mi napsat na Děkuji Vám. J.P.
Předmět: Re: Problematika připojování větrných elektráren do distribuční sítě Autor: Aleš Aleš Datum: 13.08.2007 10:01 upozornit redakci
Myslím, že už jste dostal odpověď od Čezu. Nakonec připojovat 1KW do sítě je hlouhost kolik myslíte že bude průměrný výkon ? 100W tj 870kWh ročně není lepší el. do sítě nepřipojovat a el. energii využít pro ohřev TUV nebo si pořídit měnič + akumulátor a připojit na to světelné rozvody v domě ? Pokud se jedná o mojí zkušenost se stavbou VE, je následující :
Já jsem na stavbě VE slušně vydělal: když mi bylo 20 a tak jsem pro stavbu VE koupil za cenu šrotu starý příhradlový stožár, s tím že el. někdy postavím, po 5 letech když jsem dostal rozum přišel jsem na to, že je to uplný nesmyst a tak jsem prodal příhradlový stožár do šrotu, vzhledem k tomu , že cena železa stoupla mezi tím o 100% dostal jsem dvojnásobek kupní ceny - zhodnocení investice 15% ročně ! Pokud chcete vydělat na stavbě malé větrné elektrárny doporučuji podobný postup!
Předmět: Re: Problematika připojování větrných elektráren do distribuční sítě Autor: Radek Novák Datum: 14.08.2007 11:37 upozornit redakci
Osobně bych vám doporučil využít vyrobenou energii u sebe doma pro napájení nějakého spotřebiče, ačkoli je škoda, že nemáte k dispozici alespoň 2 kW. Například by tím mohl být napájen mrazící box ve třídě A++ (skutečně dvě plus), který by měl udržet -18 stuupňů i při 24hodinovém výpadku elektrické energie. Dokud tady nebudou legislativní podmínky srovnatelné například s Dánskem, nemá cenu se vůbec připojováním tak malých zdrojů k veřejné rozvodné síti zabývat. Co se týká stavebního zákona - je tamm řada protimluvů. Například povolení stožáru nemusíte mít, pokud jeho výška nepřesáhne od patky k vrcholu 15m. Ale jak si na 8 metrový stožár dáte vrtuli, hned jde o stavbu vyzadující všechna povolení, jako by šlo o stavbu atomové elektrárny. Nejasnost je i v pojmu větrná elektrárna. Je jasné, že váš zdroj o výkonu ani ne 1 kW nesplňuje obecné znaky elektrárny. Ale zákon je zákon a tak se nedá nic dělat.
Předmět: Re: Problematika připojování větrných elektráren do distribuční sítě Autor: kocina petr Datum: 18.08.2007 10:30 upozornit redakci
ted jsem videl v nejakym poradu TV (tusim,ze to bylo na jednicce - cca mesic) jak si jeden manik na zabradli paneloveho domu postavil fotovoltaicke panely (celkem jich mel 6ks) a prebytek energie prodaval do site.jeste na to dostal dotaci 60 000kc a cele ho to stalo co rikal 120 000kc.navratnost mel spocitanou do 5 let s dotacemi. jak to dokazal pres razitka nevim.byl to asi 10 min. porad jen si pamatuji,ze to bylo vysilany ve vsedni den pred 12:00 hod.delal jsem akorat obed,tak jsem na to koukal. na netu by se to mohlo najit v hystorii poradu na CT1
Předmět: Re (2): Problematika připojování větrných elektráren do distribuční sítě Autor: tom tomas Datum: 22.08.2007 21:36 upozornit redakci
Zajímavý článek. S obnovitelnými zdroji "válčíme" v REAS dnes a denně, některé spolupracovníky z toho jímá až hrůza. Největší problémy máme s investory, co se "snaží" do el. sítě úrovně 22kV nacpat zcela nesmyslně vysoké inst. výkony, jako třeba 4 stroje VESTAS V90 po 2MW. A pokud možno někde v Horní Dolní, kde sice fouká, to věřím, ale jinak chcípl pes. Co se týče podmínek studie připojitelnosti, je adekvátní studii připojitelnosti posuzovat na základě nejhoršího možného provozního stavu, tj. na základě nestandardní konfigurace sítě (hlavně)? Pak může vyjít možná připojitelnost i na úrovni 1/3-1/2 hodnoty z běžného stavu.
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.