Předmět: Připomínky firmy SGLASS - Stavební sklo v praxi Autor: Miroslav Sázovský Datum: 28.11.2009 17:33 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Fotogalerie:
 | Dobrý den, předem musím poděkovat. Je dobře, že něco takového vzniklo. Pozorně jsem si pročetl celý dokument. Pěkné! Připomínky: 1) Nelíbí se mi v dokumentu uvádění výrobců u některých typů výrobků. Je to skrytá reklama. 2) Odstavec 2.5.3 – jsou zde odkazy na normy, ale v názvosloví jsou uvedeny jiné zkrácené označení (např.: solární faktor, světelná propustnost). Normy uvádějí jiné názvy a jiné označení (viz. obr) 3) Výplně meziskelního prostoru (řádek 490) – některé plyny se nesmí z ekologických důvodů používat. 4) Řádek 498 – třída bezpečnosti. Zde bych text volil z větší opatrností. V ČSN EN 12600, je pouze popsání a vyhodnocení zkoušky zasklení o určitých rozměrech a podepření. Zasklení je bezpečné až potom, co je správně namontované a bezpečně uložené. V odstavci je uvedeno drátosklo, které této zkoušce nevyhovuje. 5) V kapitole 2.5. mi chybí zmínka o primárním a sekundárním tmelu, který zabraňuje unikání plynu, a dále zdůraznění na návrh tloušťky zasklení dle norem na zatížení staveb. Tmel má velmi důležitou vlastnost a rozhoduje o životnosti a správné funkčnosti. 6) Dále bych doporučil spojit informace se Slovenskou normou: STN 73 3134 Každopádně klobouk dolů. Tento dokument mi je zajímavým podmětem a odpovídá vizi firmy SGLASS – Stavební sklo v praxi. Ukázat lidem sklo nejen z pohledu norem, ale i praxe, a zdůraznit co vše je třeba na stavbách řešit a čemu se věnovat. Stavařina je v dnešní době věda a je potřeba studovat a vzdělávat se stále dál. O skle se toho inženýři a projektanti na středních, ani na vysokých školách, moc nenaučí. To je příčinou častých chyb a špatné funkčnosti. Za firmu: SGLASS - Stavební sklo v praxi Ing. Miroslav Sázovský
|
|
 | Předmět: Re: Připomínky firmy SGLASS - Stavební sklo v praxi Autor: Roman Šubrt Datum: 28.11.2009 22:44 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Zdravím a děkuji za informace. Prosím o upřesnění jednotlivých bodů. Ad 1) které výrobky máte na mysli a případně jak byste to jinak pformuloval? O který řádek se jedná? Ad 2) můžete mi, prosím, napsat co má být dle vás nahrazeno a jakým pojmem? O které řádky se jedná? Ad 3) zřejmě máte na mysli hexafluor - co se nyní místo něj používá jako zvuková izolace? Ad 4) Jak byste řádek přeformuloval? Ad 5) Asi máte pravdu o důležitosti tmelu. Článek je však určen primárně kupujícím oken a proto v něm tmely neřeším a domnívám se, že do textu ani nepatří. Pokud máte jiný názor, tak jak byste si představoval formulaci? Ad 6) článek je určen pro Čechy kupující okna. Slovenskou normu bohužel neznám a nemám k disppozici, takže ji nejsem schopen zapracovat do textu. Na závěr: jako autor myšlenky a spolutvůrce textů jsem se snažil o vytvoření textu, který by pomohl při koupi oken. Nejsem však oknař, zabývám se tepelnými izolacemi a toto je odskočení od mého oboru, takže jistě jsou v něm i další chyby. Snažím se ale posbírat co nejvíce připomínek tak, abych podle nich mohl text aktualizovat a příapdě jej nabídnout k dalšímu použití v co nejvyšší kvalitě. Zdraví Roman Šubrt
|
|
 | Předmět: Re (2): Připomínky firmy SGLASS - Stavební sklo v praxi Autor: Miroslav Sázovský Datum: 28.11.2009 22:55 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Znovu musím uznat, že je to kus práce a vážím si ji. Proto jsem napsal své připomínky. Prosinec se mi, dle diáře, zobrazuje jako volnější měsíc, proto bych Vám odpověděl v průběhu příštího měsíce. Text je pro mne velmi inspirativní a již teď v něm vidím velké uplatnění a využití. Rád pro jeho vylepšení (v některých pasážích zjednodušení a doplnění) udělám potřebné kroky. Miroslav Sázovský SGLASS - Stavební sklo v praxi
|
|