Diskuse ke článku: Okna pasivního domu

Autor článku: doc. Ing. arch. Hana Urbášková, Ph.D.
Plné znění článku: Okna pasivního domu
Anotace článku: Okno v pasivním domě je výrazným výtvarným prvkem ovlivňujícím celkový charakter domu a zároveň ovlivňujícím i jeho energetickou spotřebu. Okna i dveře jsou díky slunečním ziskům klíčovým prvkem vnějšího obvodového pláště, zejména v pasivním domě.

přidat ke článku nový příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Re (2): výpočet výhodnosti velkých okenpetr kocina11.06.2011 07:28
Re: výpočet výhodnosti velkých okenMiroslav Sázovský21.02.2011 17:10
výpočet výhodnosti velkých okenPavel Pleva21.02.2011 16:55
Co znamená kvalitní okno?Miroslav Sázovský17.05.2010 13:38

Autor: Pavel Pleva
Datum: 21.02.2011 16:55 odpovědět upozornit redakci

uživatel: 100099
reakce na ...
Dobrý den paní docentko Urbášková,
líbí se mi formulace :
"I kdy zima 2009 byla velmi chladná a dlouhá a počet slunečních dnů byl malý, spotřeba elektrické energie na vytápění, ohřev TUV, vaření, praní a ostatní elektrospotřebiče byla menší než v projektu vypočtená potřeba el. energie pouze na vytápění".
Předpokládám, že ve výpočtu není počítáno s výtápěním dřevem. Alespoň Vy hodnotíte pouze spotřebu na vytápění el. proudem. Já bych uvítal hodnocení celkové spotřeby na vytápění.

Píši proto, že zatím z ostatních příspěvků zatím vychází, že u nás jsou okna ztrátová. Dům nikdy nezíská během topného období tolik tepla se sluníčka, kolik ho v noci uteče. A to i u těch nejdokonalejších oken. Pokud Vaše výpočty dokazují opak, rád se poučím.

Předmět: Re: výpočet výhodnosti velkých oken
Autor: Miroslav Sázovský
Datum: 21.02.2011 17:10 odpovědět upozornit redakci

uživatel: 100205
reakce na ...
Výpočet vhodnosti velkých oken je založen především na správném složení a zadání všech správných hodnot. Pokud někdo ve výpočtech předpokládá kolmý dopad slunečních paprsků, tak se pro zimní období dopouští významné chyby. Ze spektrální analýzy jednotlivých tabulí skla vychází, že při různém úhlu dopadu slunečních paprsků dochází ke snižování prostupu světla a tepla. Významnou roli při získávání tepla v zimním období hraje tepelná jímavost interiéru.
Pokud je celý objekt správně navržen, tak sluneční paprsky mají významný vliv v zimním období. Spíše je otázkou kolik dní v zimě svítí slunce. Za tuhle zimu bych to mohl počítat na svých prstech, kolik dní svítilo slunce celý den. Především v inverzních oblastech mají majitelé problém.
Sluneční zisky ano, ale na horských pasivních domech z Tyrolských Alp :-)

Předmět: Re (2): výpočet výhodnosti velkých oken
Autor: petr kocina
Datum: 11.06.2011 07:28 odpovědět upozornit redakci

uživatel: 104814
reakce na ...
Spíše je otázkou kolik dní v zimě svítí slunce. Za tuhle zimu bych to mohl počítat na svých prstech - toto rikam neustale,ale nikde jsem jeste necetl hodnoceni v pripade 10 slunecnich dni za celou zimu.

kazdej tu operuje s tim,ze trojskla jsou vzdy ziskova - ano jsou,ale za cely rok.jenze toto nebude majitele pasivu zajimat.jeho zajima hlavne topne obdobi listopad - unor a tam jsou trojskla bilancne ztratova.

jedinej kdo delal objektivni mereni v podminkach ceske republiky byla ATREA.

Předmět: Co znamená kvalitní okno?
Autor: Miroslav Sázovský
Datum: 17.05.2010 13:38 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý den paní docentko Urbášková,
přečetl jsem si pozorně celý článek a musím uznat, že se jedná o velmi zajímavé praktické čtení, který výstižně popisuje problematiku navrhování oken do pasivních domů. Našel jsem v návrhu okna, které popisujete (zaprvé mě mrzí ty komerční názvy) velkou zásadní chybu. Navržené nadlimitní okno nevyhovuje vyhlášce zákona o obecně technických požadavcích na výstavbu. Při návrhu jste opomenula zohlednit několik základních pravidel návrhu, které jsou kladené na výplně stavebních otvorů.

Pro více informací si Vás dovolím odkázat na 10 základních požadavků na stavební sklo v praxi

P.S.: Prosím neberte můj příspěvek jako negativní kritiku, spíše jen doplnění a opravu.
Miroslav Sázovský

přidat ke článku nový příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.