Diskuse ke článku: Návrh počtu zařizovacích předmětů

Autor článku: Ing. Josef Remeš
Plné znění článku: Návrh počtu zařizovacích předmětů
Anotace článku: Článek popisuje a shrnuje požadavky české legislativy a norem na počet a druh zařizovacích předmětů podle druhu provozů. Požadavky na WC, pisoáry, sprchy, umyvadla a hygienické kabiny.

přidat ke článku nový příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Re (2): Užitečná tabulka, jen mi nějak nejde do hlavy, proč...Lumír Gazda02.01.2012 14:34
Re: Užitečná tabulka, jen mi nějak nejde do hlavy, proč...Josef Remeš01.01.2012 17:29
Re: Užitečná tabulka, jen mi nějak nejde do hlavy, proč...PepaR PepaR01.01.2012 15:47
Užitečná tabulka, jen mi nějak nejde do hlavy, proč...Lumír Gazda29.11.2011 22:35

Předmět: Užitečná tabulka, jen mi nějak nejde do hlavy, proč...
Autor: Lumír Gazda
Datum: 29.11.2011 22:35 odpovědět upozornit redakci

uživatel: 107761
reakce na ...
...se ženám v administrativních shromažďovacích prostorech chce na záchod více než v jiných shromažďovacích prostorech. Jednoho by napadlo, že je to tím, že v administrativních shromažďovacích prostorech se častěji podává káva, ale pak nerozumím tomu, proč naopak muži chodí na malou méně než v jiných shromažďovacích prostorech? Že by byla u žen statisticky dokázána výrazně vyšší konzumace kávy než u mužů? A nebo je statisticky dokázáno, že muž v administrativní budově se bojí jít na záchod?

Mám-li se řídit citovanými předpisy, musím například u shromažďovacího prostoru pro 400 osob (200 ženy + 200 muži) navrhnout 5xWC ženy, 2xWC muži a 2x pisoár v případě, že shromažďovací prostor je součástí administrativní budovy, pokud se však jedná o jiný shromažďovací prostor, navrhnu 4xWC ženy, 2xWC muži a 4x pisoár. Můžete mi někdo prosím vysvětlit proč? Nebo jsem citované předpisy špatně pochopil?

Selským rozumem upřednostňuji postup dle ČSN 73 5305 (Administrativní budovy), kde je tabulka pro počet hygienických zařízení stejná již od roku 1979. Bohužel legislativně má navrch vyhláška 289/2009 i její předchůdkyně 137/1998, což asi vysvětluje, proč jsou před dámskými záchodky tak často fronty.

Předmět: Re: Užitečná tabulka, jen mi nějak nejde do hlavy, proč...
Autor: PepaR PepaR
Datum: 01.01.2012 15:47 odpovědět upozornit redakci

uživatel: 103436
reakce na ...
text

Předmět: Re: Užitečná tabulka, jen mi nějak nejde do hlavy, proč...
Autor: Josef Remeš
Datum: 01.01.2012 17:29 odpovědět upozornit redakci

uživatel: 108101
reakce na ...
Dobrý den pane Gazdo,

děkuji za pozitivní hodnocení i cenný postřeh. Samotného by mě též zajímalo, jak se k některým hodnotám přišlo. Popravdě jsem čekal po vydání článku více rozporuplných reakcí tohoto druhu, neboť mnohdy se využití budov různě kombinuje a vyvstávají tak požadavky, které je někdy obtížné splnit bez nutnosti nějakého kompromisu. Se selským rozumem nejde jinak než nesouhlasit, viz odstavec v článku "Je tedy vhodné zjistit si reálné zkušenosti z obdobného provozu a porovnat je s požadavky předpisů tzn., nezapomenout na zdravý selský rozum."

Předmět: Re (2): Užitečná tabulka, jen mi nějak nejde do hlavy, proč...
Autor: Lumír Gazda
Datum: 02.01.2012 14:34 odpovědět upozornit redakci

uživatel: 107761
reakce na ...
Dobrý den pane Remeši,
myslím si, že ti, kteří vědí, jak se k daným hodnotám přišlo, se již v požehnaném důchodovém věku věnují nějaké bohulibější činnosti. Pokud by se mi podařilo k této problematice zjistit něco konkrétnějšího, tak to sem ještě napíši.

přidat ke článku nový příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.