Diskuse ke článku: Bude Česká republika schopná naplnit výzvu 20-20-20 k úsporám energie v budovách do roku 2020?

Autor článku: prof. Ing. Miroslav Jícha, CSc.
Plné znění článku: Bude Česká republika schopná naplnit výzvu 20-20-20 k úsporám energie v budovách do roku 2020?
Anotace článku: V článku je podána informace o činnosti mezinárodního centra AIVC (Air Infiltration and Ventilation Centre), které se v novém cyklu od roku 2011 do roku 2013 zaměří na strategii 20-20-20, která zavazuje členské země EU k úsporám energie v budovách. Je vysvětlena struktura AIVC a její úkoly jako mezinárodního informačního centra, které má napomoci nejenom členským zemím AIVC při řešení problematiky větrání v nově stavěných budovách, které budou muset splnit velmi přísné požadavky na těsnost.

přidat ke článku nový příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Re: 20-20-20Miroslav Jícha20.07.2011 18:14
20-20-20Walter Komárek06.07.2011 11:31

Autor: Walter Komárek
Datum: 06.07.2011 11:31 odpovědět upozornit redakci

uživatel: 104973
reakce na ...
Po přečtení tohoto příspěvku mám dojem, že se vrací nebo už tu je komunismus. Už žádné doporučení, ale termínované nařízení typu poručíme větru dešti bez ohledu na realitu a možnosti a svobodné rozhodování. Pořád se to stupňuje, nejdřív zelený fanatismus, pak větrný, pak fotovoltaický, taď 20-20-20 a je jich samozřejmě mnohem víc. To byla revoluce 89 skoro zbytečná. A přístup, kdy jsou nesmyslná a omezující nařízení přijímána architekty, projektanty a i stavebníky, kteří by měli být schopni samostatně a realisticky uvažovat bez diskuze jako svatá, mne už nešokuje, jen mne znovu a znovu přesvědčuje, jak hluboko lidská společnost (nebo aspoň ta evropská) klesla.
Už je těch nesmyslných nařízení a regulací trošku moc, nemyslíte?
(No asi ne, vždyť jsem to už nahoře napsal, že ano?!)
Walter

Předmět: Re: 20-20-20
Autor: Miroslav Jícha
Datum: 20.07.2011 18:14 odpovědět upozornit redakci

uživatel: 105579
reakce na ...
I když jako autor článku bych mohl být podezříván ze sympatií k regulacím ze strany EC, opak je pravdou. Také se mi nelíbí. Pokud se ale ČR k něčemu zavázala (a je v tomto okamžiku irelevantní kdo byl iniciátorem, protože se většinou k takovýmto akcím dříve či později každá členská země připojí), pak se mi zdá přinejmenším potřebné, aby o takové akci věděli dotčení odborníci. A nelze popřít skutečnost, že od okamžiku, kdy se u nás začali "hromadně" zateplovat domy, začíná být velkým problémem větrání. Takže na jedné straně šetříme na topení (ponechám stranou, zda náhodou v létě při větších vnitřních tepelných ziscích v takových domech nemůže být za určitých podmínek tepleji než bez izolace), ale současně neřešíme, nebo spíše pomalu a nebo vůbec ne, otázku kvality vnitřního prostředí. A jedním z úkolů AIVC, o čemž článek pojednává, je přispět k řešení řízeného větrání. A to lze udělat pouze tehdy, pokud zabráním nekontrolovatelnému "provětrávání", které je důsledkem netěsnosti domů.
Toď jen stručná odpověď na reakci pana Waltera Komárka, s kterou souhlasím v tom smyslu, že regulací ze strany EC je někdy příliš.

přidat ke článku nový příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.