Vytištěno z internetového portálu TZB-info (www.tzb-info.cz), dne: 30.07.2010
zdroj: http://www.tzb-info.cz/t.py?t=11&i=111613

Stavba a energie /

přímý ohřev topné vody

Autor: Cyril Tichý
Datum: 10.10.2009 21:45

Dobrý den,
mám "hotové" topení v domečku (podlahovka).
Hotové?:
- topné trubky jsou v podlaze a je v nich voda
- ukončeno směšovačem, který mi "roztahuje" teplou vodu do trubek v podlaze
- směšovač si pouze přisává v případě nutnosti teplou vodu ze zdroje teplé vody (kotel, nádrž,...)
- pokud si směšovač nepřisává teplou vodu ze zdroje teplé vody (v podlahovce je dostatečně teplá voda), tak pouze cirkuluje vodu v podlahovce.

Zatím nemám solár (finance nejsou) a zima je na krku. nevíte, jak zapojit přímým ohřevem ohřev topné vody (levný elektrokotel) + regulace (regulace teploty v domečku, regulace teploty vstupní teplé topné vody, HDO,..) + expanzní nádoba.
Sazba je D45.

Děkuji

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Jarka Černá08.03.2010 18:00
kocina petr08.03.2010 17:38
Jarka Černá06.03.2010 17:30
Cyril Tichý06.03.2010 16:37
Jarka Černá06.03.2010 16:14
Cyril Tichý06.03.2010 14:20
cyril tichý05.03.2010 17:44
Jarka Černá05.03.2010 12:02
Laďa Jaskva17.11.2009 13:15
Cyril Tichý17.11.2009 12:57
Cyril Tichý20.10.2009 16:33
Cyril Tichý11.10.2009 20:28
Honza Kopřiva11.10.2009 20:20
Cyril Tichý11.10.2009 20:19
Cyril Tichý11.10.2009 20:11
Honza Ringo11.10.2009 19:50
Honza Ringo11.10.2009 19:38
Cyril Tichý11.10.2009 17:14
Cyril Tichý11.10.2009 17:07
Laďa Jaskva11.10.2009 17:02
Honza Kopřiva11.10.2009 16:54
Honza Kopřiva11.10.2009 16:49
Cyril Tichý11.10.2009 15:43
Cyril Tichý11.10.2009 15:26
Laďa Jaskva11.10.2009 14:18
Honza Kopřiva11.10.2009 13:45
Laďa Jaskva11.10.2009 13:32
Cyril Tichý11.10.2009 12:28
Honza Ringo11.10.2009 08:36
Laďa Jaskva10.10.2009 23:16
Honza Kopřiva10.10.2009 21:57

Datum: 05.03.2010 12:02 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý deň,
prosím o radu, ktorá prispeje k dokonalosti nášho vykurovania.

Dom má TS 1,8 kW, kúrenie bude podlahové teplovodné v betónovej podlahe, voda ohrievaná cez výmenník v bojleri; kúrenie bude vedľajším produktom TUV. Podobne, ako je to v nákrese pána C. Tichého nižšie http://forum.tzb-info.cz/docu/diskuze/1116/111613/0010001.jpg . Na základe slovných bitiek p. Smrčku, Špora, Vintra atď. o regulácii podlahovky a využívaní sol. ziskov v inom vlákne (za čo Vám všetkým ĎAKUJEM) chcem pridať jednu vec: priestorový termostat, umiestený v obývačke na tehlovej stene tak, aby naň okolo 9°° zasvietilo priame slnko (čo je za normálnych okolností zakázané :-) ). Chcem čo najlepšie využiť solárne zisky zasklením, fasáda je smerom na JJV, slnko svieti do miestností do 15°°. Termostat, na ktorý zasvieti slnko, dá povel obehovému čerpadlu a zastaví sa, svoju činnosť obnoví až niekedy popoludní alebo navečer, keď solárne zisky odoznejú. Iste, môžem chodiť čerpadlo vypínať sama. ;-)
Zároveň prosím p. Kocinu a ostatných, ktorí v EPD bývajú, či si myslia podľa vlastných skúseností, že by to mohol byť dobrý nápad.

Otázka: Ako sa zapojí termostat a obehové čerpadlo? Treba tam ešte nejakú „krabičku“, alebo sa spojí káblik od termostatu s neviemčím na čerpadle? O tomto nemám ani šajnu... máte dovolené sa smiať ;-) Vopred ďakujem za odpovede.

Otázka 2: Expanzná nádoba musí byť zaradená zásadne na spiatočke podlahovky? Môjmu ženskému rozumu napadá, že keby bola na „teplom konci“, mala by voda väčšiu tendenciu sa strkať do expanzky než na „studenom“ a topení by bolo trošililinku menej efektívne. Pri teplotnom spáde 2-3°C čisto teoretická otázka...

Ďakujem.
Jarka

Autor: cyril tichý
Datum: 05.03.2010 17:44 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Nejsem elektrikář.
Mám doma jistě nákres, dle kterého jsem zapojil rozvaděč s dvěmi relé (najdu ho a vložím sem).
Pokojový Termostat jsem dal do série s relé a teprve toto relé spíná oběhové čerpadlo. druhé relé mi zapíná vlastní elektrokotel (2kW+2kW).
Je dobré, aby pokojovým termostatem tekl co nejmenší proud z důvodu jiskerek mezi kontakty (při rozepínání) pokojového termostatu (můj názor, který nikomu nevnucuji).
Jsou i termostaty, které zvládají vyšší proud, který tím termostatem prochází. Já takový nemám

Datum: 06.03.2010 14:20 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Fotogalerie:
Tak posílám zapojení, které u mne funguje na 100%. Jistě se někomu nebo všem nemusí líbit.

Autor: Jarka Černá
Datum: 06.03.2010 16:14 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Ďakujem, najprv som ostala zhrozená z toľkých okienok, ale už sa chytám. :-) Čo znamená "SP1 kont" ? Myslím, že nám bude stačiť úplne obyčajný analógový termostat za pár kačiek, netreba Auraton.
(Všetko, čo sa nachádza napravo od Relé SP1 ignorujem, jednak tomu nerozumiem a myslím, že sa ma to netýka.)

Datum: 06.03.2010 16:37 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Na začátku: čidlo motoru je v chodu pouze při nízkém tarifu (zakreslený čtverec čidlo motoru)

Popis zkusím následovně:
pokud HDO řekne, že je nízká sazba elektrického proudu a pokojové čidlo (Auraton) zjistí nižší teplotuv místnosti, tak dojde k sepnutí "relé SP1" (SP1=spínací).
Tím se sepnou "kontakty SP1" a začne se točit čerpadlo "Č". Toto čerpadlo se ale točí pouze za předpokladu, že teplota ody, která vstupuje do podlahy (čidlo motoru) je nižší než 45°C (dvě červené tečky na výkresu).
Pokud tepelné čidlo (40°C) na elektrokotli řekne, že teplota vody je nižší než 40°C a zároveň je sepnutý kontakt relé SP1, tak se zapne topení do vody (ohřev vody) - topení je uvedeno vpravo od L1, L2, L3.
Vpravo od L1, L2, L3 jsou jističe a spínací kontakty relé SP2. Na kontaktech SP2 je zapojeno topení do vody.

A nyní popis funkční:
čerpadlo se točí pouze za předpokladu (sepnuté relé SP1):
- nizká sazba (HDO)
- nizká teplota v místnosti (AURATON)
- teplota vody v systému je nižší než 45°C (červené kontakty na obrázku) - ochrana proti tomu, aby to podlahovky mohla vstoupit teplejší voda

Ohřívání vody pouze v tomto případě:
- nizka sazba (HDO)
- nizká teplota v místnosti (AURATON)
- teplota vody je nižší než 40°C

Ve skutečnosti jsem teplotu na kotli nastavil na 35°C (na obrázku 40°C) a do podlahovky nesmí voda (můj případ) vyšší než 40°C (výše jsem udával 45°C)

SP1 - relé - sepnutí celého systému
kontakty SP1 - kontakty relé SP1
SP2 - druhé relé - sepnutí ohřev vody
kontakty SP2 - kontakty relé SP2

Snad je to pochopitelné
AURATON - reguluji ruzné teploty přes den (denní teplota a noční teplota) + využívám snížení teploty po odbu nepřítomnosti (3 a více dnů)

Datum: 06.03.2010 17:30 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Áááá, pochopila. Váš výklad ma utvrdil, ďakujem. Máte to premyslené. Nám bude určite stačiť ten môj jednoduchší variant, keďže ide o pasívny dom, ktorý by mal byť teplotne stabilný.

Jarka

Autor: kocina petr
Datum: 08.03.2010 17:38 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
mate stejnou ztratu jako ja :-)
neresil bych teplotni codlo pri teto ztrate,ani ja ho neresim.
predpokladam,ze nastavim 25st topnou vodu do podlahy a bude to akorat.Slunce to tezko ovlivni a zareaguje.pokud mam teplo zdarma neni nic jednodussiho nez otevrit okno.zatim se mi to osvedcilo pri soucasnem slunecnim svitu.
tu podlahu stejne neuregulujete - ma obrovskou setrvacnost.
muzete chodit cerpadlo vypinat sama,zatim to tak praktikuji.sice to neni komfortni,ale nevadi mi to.nemam jeste TC.nema smysl to ted davat na ridici jednotku,kdyz se to za par mesicu zase cely prekope.nevim jak se to bude chovat potom.
spatny napad to neni.jenze kdyz ma slunce zdrama,proc to komplikovat technikou.

treba priklad ze vcerejska,kdyby bylo cely den jasno a solarni zisky byly hodne znat.
panely vyhraly boler z 36st na 73st.okolo 12:00hod preplo solarko do podlahy (bojler by na 70st) a topilo do podlahy.v 15:00 hod jsem obehove crpadlo do podlahy vypnul a zbytek sel do AN,ktera se stacila vyhrat na 28st.dneska rano nez jsem sel do prace jsem zapnul podlahove cerpadlo a prebytek tepla z AN sel do podlahy.
spocital jsem si,ze solarka 4,5m2 dodaly celkem okolo 17,5kWh energie.vecer byla teplota v dome i diky slunecnimu svitu pri venkovni teplote -5st 24st.dnes rano byla 21,7st.momentalne se pohybje na stejne teplote.slunce dnes svitilo cca 2 hodiny (mizerne).momentalni venkovni teplota je -3st.veskere zisky sly dnes do podlahy.

dam pouze termosmesovaci ventil a uvidime.potrebuji jen drzet stabilni teplotu podlahy.venkovni teplota me vubec nezajima i kdyby bylo -15st.to me tu zase ukamenuji :-)

do emailu jsem vam poslal svoje spotreby.myslim,ze vam napovi hodne.
s TC se vsechno zmeni,proto to nechci ted resit.rozvadec co nejjednodussi.jen kulove ventily bez obehoveho cerpadla.to se doda vzdy i s termosmecovacim ventilem.

Datum: 08.03.2010 18:00 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Ďakujem za obsiahlu odpoveď, budem o tom uvažovať.
Len mi nesedí "pokud mam teplo zdarma neni nic jednodussiho nez otevrit okno" - ja ho práveže chcem, lebo je zadara :-)

Autor: Honza Ringo
Datum: 11.10.2009 08:36 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Nebo tak jak to mám provizorně já, ale mám nízkoenergetický dům kdy stačí malý výkon zdroje a zároveň má dům dostatečnou akumulaci. V tomto případě jsem místo elektrokotle použil dva v sérii zapojené malé bojlery. Bojlery jsou desetilitrové, dohromady stáli 2 500,- Kč a dají celkem výkon 2.7 kW. Vnitřní termostaty ohraničí maximální teplotu topné vody, její skutečnou hodnotu vstupující do podlahovky zajišťuje termostatický ventil ESBE (asi 1000,- Kč). Tím několikrát za zimu přenastavím teplotu topné vody v závislosti na průměrné externí teplotě a vnitřní teplotě. Žádná složitější regulace není nutná protože těch ručních zásahů je cca 10 za zimu. Celé to je ještě doplněno pětilitrovou expanzkou a oběhovám čerpadlem.(rozvaděč je osazen jen průtokoměry).

Řešení je to taky dočasné protože po nových dotacích řeším kombinaci solárů a TČ vzduch-voda, ale časově se to bohužel protahuje (certifikace výrobku a další papírování) a tak asi i druhou zimu přežijeme s tímto provizoriem.
Problémem je že mám kromě podlahovky i druhý okruh (výměník teplovzduchu, konvektory a topné žebříky v provizoriu zatím nevyužívaný) a řešení pomocí dvou elektrokotlů s modulací výkonu je za cca 40 tisíc. Potom se už vyplatí ten solár (hlavně kvůli aku nádrži z které budu moci živit oba okruhy ˇplus TUV) kdy investice z vlastních zdrojů bude rovněž do těch 40 tisíc.

Datum: 11.10.2009 12:28 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Fotogalerie:
Dobrý den,
já to mám také tak řešené, ale nefunguje mi to, protože čerpadlo pouze prohání vodu trubkama v podlaze a směšovačem (pouze si "občas" nebo jen trochu přisává vodu z bojleru - kámen úrazu).
Já jsem použil obyčejný bojler na 80 litrů, kde teplá voda je do směšovače přisávána z horní části bojleru (viz obrázek) a když se mi v horní části bojleru nahromadí vzduch (nevím proč se tam hromadí), tak přisávání teplé vody nemá sílu na to, aby se vzduch (bubliny) dostaly z bojleru do směšovače, kde jsou odzdušňovače.
Expanzní nádobu mam otevřenou (celkem 5l) a je postavena přímo na bojleru. - že by zde byl problém s nízkým tlakem v systému?
Domek je dost zaizolovaný, že jsem tuto sezénu ještě nezatopil (jen využívám zatím vnitřní zisky)
Cyril

Autor: Laďa Jaskva
Datum: 11.10.2009 13:32 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý den. Nerozumím tomu popisu , že si směšovač přisává. Jestli to má správně fungovat s jedním oběhovým čerpadlem, musí ta voda přímo cirkulovat pomocí oběhového čepradla přez ten bojler. Jinak byste musel mít dva okruhy, kdy jeden bude honit ve smyčce vodu z bojleru a z této smyčky si směšovač bude přisávat teplou vodu. Určitě lepší řešení je vřadit bojler přímo do topného okruhu, vyřadit směšovač a teplotu topné vody řídit termostatem na bojleru. Pak by neměl být problém.
S pozdravem Laďa.

Autor: Honza Kopřiva
Datum: 11.10.2009 13:45 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Nemusí přímo cirkulovat pomocí oběhového čepradla přez ten bojler.

Datum: 11.10.2009 14:18 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý den. Aby to bylo jasné, nakreslete Vaši představu. Jinak tu Vaši větu vytrženou z kontextu nelze přiřadit téměř k ničemu, co bylo řečeno.
S pozdravem Laďa.

Datum: 11.10.2009 15:26 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Fotogalerie:
Zdravím,
vyfotil jsem směšovač.
na levé straně je vidět bílý kohout, kterým se reguluje, jak teplá voda bude vstupovat z "bojleru" do směšovače.
Čerpadlo, které je na obrázku "pouze" cirkuluje vodu v podlahovce.
Jelikož tlaková ztráta v podlahovce je daleko vyšší než v okruhu bojleru, tak při otevření bílého kohoutu (automatika) dojde k proudění vody bojler-čepadlo-horní část směšovače-červené trubky do podlahovky-spodní část směšovače-zpět do bojleru.
Když bílý kohout "řekne", že ve směšovači je dost teplá voda, tak se zavře a dochází k cirkulaci vody (směšovač-podlahovka).
ještě vytářím obrázek, jak je vše zapojené.
hned ho připojím
Cyril

Datum: 11.10.2009 15:43 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Fotogalerie:
topení (aktuální stav)

Datum: 11.10.2009 17:02 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý den. Tak mě pouze napadá, že byste mohl pouze vyzkoušet tyto dvě alternativy:
Připojení čerpadla na spodní sběrač zaslepte. Potom bude voda
proudit přímo přez boiler. Její průtok bude ale závislý na míře otevření termostatického ventilu. Druhá možnost - vymontujte
oběhové čerpadlo a namontujte ho naopak. Voda bude proudit opačným směrem, ale to u podlahového topení je úplně jedno.
Čidlo bude na zpátečce a průtok topením bude konstantní.
S pozdravem Laďa.

Datum: 11.10.2009 17:07 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
u toho druhého zpusobu se bojit toho, ze v bojleru bude vznikat stale vice vzduchu v horni casti bojleru a ja to nezjistim.

otázka je:"proč mi v bojleru vznika vzduch?" a to dokonce i v létě, když netopím (stale se zvyšuje hladina v expanzce) a ja musím 2x za rok vypustit vzduch z bojleru přes instalované kohouty.
poznamka: obcas je slyset v bojleru, jak bojler nasal vzduch (ze by v nem byl nizky tlak?).

Datum: 11.10.2009 19:38 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Hlavní rozdíl co vidím v mém a vašem řešení je kromě té otevřené expanzky (já mám uzavřenou a vše natlakováno na 1.8 baru) použitý ventil - já mám skutečně třícrestný což ten váš není. Ve schámatu je zapojen místo toho téčka kde se vám sbíhají tři šipky-na vstup teplá voda z bojlerů, výstup jde na čerpadlo a skrz něj dále do rozděvače. Druhý vstup je zapojen do zpátečky z podlahovky které dále pokračuje do bojleru. Veškerá topná voda tak vždy prochází třícestným termoregulačním ventilem který určuje kolik vody vezme z bojleru a kolik ze zpátečky (a kolik naopak do bojleru pustí). Funguje to opravdu spolehlivě.

Datum: 11.10.2009 16:49 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Jaký tip a výrobce ventilu jste použil a na jaké teplotě výstupu jej používáte?
díky

Datum: 11.10.2009 17:14 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Toto je rohovy termostat. ventil
http://www.topeni-koupelny.cz/termostaticky-ventil-r401tg-3-8-quot-rohovy

"bílý kohout" + drátem zapojeno na horní část směšovače
http://www.arnema.cz/eshop/detail.php?id=311&id_podkapitola=6

Datum: 11.10.2009 16:54 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Je to jak píše pan Tichý a později i má v nákresu. Je to naprosto běžné zapojení trojcestného směšovacího ventilu s čerpadlem.

Datum: 11.10.2009 19:50 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Já tam ten trojcestný ventil nevidím :-)

Datum: 11.10.2009 20:11 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Fotogalerie:
Vysvětlím na obrázku (viz příloha)
červeně je označen pohyb vody ve směšovači, kdy je bílý ventil zavřený. Čidlo na levé horní hraně říká, že teplota vody ve směšovači je "OK", v červené zóně je vyšší tlaková ztráta - snad všichni souhlasí

pokud ventil zjistí, že je v systému nižší teplota než požadovaná, tak se pootevře bílý ventil (doufám, že zde je nižší tlaková ztráta) a tak dojde k "vysávání" vody z bojleru (modrá šipka).
Pokud byl bojler odvzdušněn, tak vše fungovalo, ale při zavzdušnění byl problém (odzkoušeno prakticky).

Datum: 11.10.2009 20:19 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
našel jsem krásný obrázek
http://www.tzb-info.cz/t.py?i=4362&h=5&t=2&pl=39
hledejte tento název "Rozdělovač R557S"
Cyril

Datum: 11.10.2009 20:20 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
V prvním příspěvku je psáno o směšovači a to jsem bral jako trojcestný ventil a v nákresu ho má taknějak nakreslenej. Vlastně jen šípky, co mě trochu v rychlosti zmátlo. Ale jinak se to takhle s tím trojcesťákem a čerpadlem zapojuje. Tak jsem to myslel :-)

Datum: 11.10.2009 20:28 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Já si myslím, že rozdíl je pouze v tom tlaku v systému...

Já mám expanzku pouze "položenou" na bojleru a bojler si občas "natáhne" vzduch přes nějaký ventil vuvnitř bojleru či co.
Zvýšením tlaku v systému bych zamezil možnosti nasávání vzduchu (nasávání je slyšet v pravidelných intervalech - nevím kolik minut)
Cyril

Datum: 20.10.2009 16:33 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Fotogalerie:
Dobrý den,
sehnal jsem spirálu 6kW (do každé fáze 2kW). Má na sobě napsáno ELTOP 14011/05CE, včetně nějakého pouzdra (z nerezu). Vše je smontováno do sebe, takže celek tvoří docela pěkný přímotop. na nerezové pouzdro je možné osadit teplotní čidlo.

1)
Je možné tento celek napojit na tento rozdělovač (směšovač) a nebo musím tento směšovat předělat, tak aby přímotop ohříval přímo cirkulovanou vodu v systému a přímotop byl nastaven na cca 30 °C.

2)
Nebo mohu ponechat stávající stav směšovače (viz obrázek), který by "pouze" nasával teplou vodu ze zdroje teplé vody (přímotop) v případě, že v oběhovém okruhu je studenější voda, než požadováno.
Jakou nastavit teplotu na přímotopu?

Cyril

Datum: 10.10.2009 23:16 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý večer. Já zase vycházím z toho, že chcete topit a nemáte dostatečné finance na dokončení celé akce. Nouzové řešení je svépomocná výroby elektrokotle. Dostanou se koupit topná tělesa různých výkonů a tuším že největší výkon na jedno těleso je 7.500 W. Pokud bude stačit tento výkon, necháte si udělat z trubky o průměru 89 mm , nebo 102 mm takový malý průtotokový kotlík. Jedna strana bude zaslepena, na druhé straně bude navařena příruba se závitem 6/4 palce na zašroubování topného tělesa. Z boční strany pod přírubou bude navařený nátrubek 1 palec ( vstup vody ) a u zaslepeného
konce na druhé straně opět nátrubek 1 palec ( výstup teplé vody ). V celém systému musíte mít vloženou nějakou expanzku
a oběhové čerpadlo. Expanzka by mohla být i otevřená, ale musí být umístěna aspoň u stropu. Při malém tlaku v systému tam ta mrcha voda špatně cirkuluje. V případě, že by nestačil výkon 7.500 W, je možno poskládat ze dvou topných těles jakýkoliv
výkon do 15.000 W a uspořádání bude ve stejné, ale delší trubce - dvě tělesa proti sobě.
PS. Toto provizorní řešení provozuje známý již 15 roků a nemá to chybu.Expanzku má otevřenou u stropu v patře ).
S pozdravem Laďa.

Datum: 17.11.2009 12:57 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Fotogalerie:
obrázek č. 1 obrázek č. 2
Dobrý den,
nakonec jsem vše vyřešil tímto způsobem.
- Výkon přímotopu je 3x2kW, každá fáze je samostatně spustitelná (samostatný jistič)
- na prvním obrázku vlevo nahoře je krabička, která nepustí do rozdělovače teplotu teplejší než 40°C (tu si mohu změnit potenciometrem)
- oranžové je příložný termostat nastavený na 35°C
- pojistný ventil je vlevo od expanzky - 1,8 bar (funguje :-) )
- dráty ještě nejsou zastrkané v instalačních krabičkách (internetové krabičky bez vnitřností) - vlevo od čerpadla

Druhý obrázek je tlak v celém systému (konečně umím tlakovat topení + odvzdušňovat :-) ).

Je mi jasné, že mám rozdělovač s funkcemi, které právě nevyužívám (termostatický ventil vlevo od čerpadla, regulační šroubení vpravo nahoře rozdělovače).
Snad po zakoupení solárních panelů a akumulační nádrže využiji všechny přednosti tohoto rozdělovače - princip míchání teplé vody z akumulační nádrže a studené ze sběrače mi není úplně jasný. Trojcestným ventilem by to bylo jednodušší

Cyril

Datum: 17.11.2009 13:15 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý den. Předpokládám, že to bude dobře fungovat a topit bez problémů. U podlahovky je důležité ze začátku kontrolovat odvzdušnění, protože to probíhá pomaleji, jako u klasických radiátorů. Ona ta voda, potvora jedna, obsahuje celkem dost rozpuštěného vzduchu, který se postupně uvolňuje. Jinak podle perfektního provedení přímotopu a celého systému předpokládám, že to dočasné nouzové řešení bude nakonec trvalé, neboť se určitě osvědčí.
S pozdravem Laďa.

Datum: 10.10.2009 21:57 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Vycházím z toho že jak píšete tak asi budete mít solární kolektory.
Varianta je takováto.
Buď rovnou koupit akumulační nádrž s výměníkem pro kolektory kterou stejně budete tak i tak potřebovat, do ní osadit elektrickou topnou vložku nebo dvě, tím máte vyřešen elektrokotel, odpovídající expanzku, a ekvitermní regulátor který bude spínat stykače elektroohřevu a regulovat šměšovák podle venkovní teploty a nejlépe s vlivem teploty vnitřní.

A nebo koupit nějakou malou nádobu nebo si jí svařit, do ní osadit elektrické topné vložky a zbytek stejný jako v první variantě.
Přikláním se k první variantě protože to vše později budete stejně potřebovat. A regulátor nekupujte nejlevnější.

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.

Diskusní fórum

Hledání v diskusích

E-mailový zpravodaj

Nejnovější články

Reklama