Má právo vláda přikazovat zákonem soukr.subjektům jak a čím regulovat ústř. vytápění panel. domů

Reklama
TM Tichák Miroslav @tichak.miroslav před 22 roky10.06.2002 19:02:00
Má právo vláda přikazovat zákonem soukr.subjektům jak a čím regulovat ústř. vytápění panel. domů

V našem městě dochází k hurá akcím na základě zák. č.406/2000 Sb.§6 odst.7 a následně Vyhláškou Ministerstva Prům. a Ob. č. 152/2001 Sb. Konkrétně závěr, že do 4 let od vydání zákona musí být všechny bytové jednotky osazeny termoregulačními ventily (zbývají necelé 2 roky). Na základě této věty a pod hrozbou vysokých pokut od "státu" dochází k tomu, že některá společenství vlastníků bytů v panelových domech podléhají tomuto strašáku a již nyní na vlastní náklady instalují nákladné regulační ventily s měřícími jednotkami s vidinou budoucích úspor.
Odmítám tuto davovou psychózu z mnoha důvodů o kterých se zde nyní nebudu zmiňovat. Jedná se mi pouze o to jakým právem rozhoduje stát čím si soukromí vlastníci bytů budou regulovat ústřední vytápění a jak s ním budou hospodařit. Tím samozřejmě nemyslím plýtvání teplem. Je mi jasné, že jako celý dům musíme dodržet určité normy spotřeby, které nesmí překročit stanovený limit.
A nyní jsem u jádra věci. Nikdo neprokázal (v našem městě), že by panelový dům bez termostatických ventilů osazený obyčejnými starými ventily překračoval "státem" stanovené limity, nebo spotřeboval více tepla než dům vybavený termostatickými ventily.
Jako předseda sdružení vlastníků bytových jednotek jsem při jednáních o tomto problému pod určitým tlakem a v mém okolí nemohu najít spřízněnou duši, která bude používat při argumentaci fakta a ne fráze typu "všichni už termost. ventily mají, nebo je budou osazovat, tak neblbni, ať nedostanete pokutu! A hlavně, když přidáte měřáky, ušetříte!"
Jelikož mě zajímají fakta a ne davová psychóza "odborníků", počkal jsem si na vyúčtování topné sezony v našem městě a porovnal spotřebu u dvou panelových domů s navlas stejnými m2, stejnou vyměničkou a stejným počtem podlaží.
1.dům má všechny radiátory osazeny termoventily, měření spotřeby tepla na všech radiátorech a zateplený štít domu
2.dům má staré klasické mechanické ventily, bez měžení tepla a nezateplený štít domu.
A nyní přichází finále !!!!
1.dům má celkovou spotřebu za topnou sezonu 2001 924,5 Gj
2.dům - " - 812,4 Gj (náš dům)
BEZ KOMENTÁŘE !!!
P.S.
Budu velice rád, když se mi ozvou odborníci, kterým nejde o kšeft, ale o rozumný a hlavně odborný náhled na věc. Uvítám názor právníka a budu rád když se ozve spřízněná duše se stejným dilematem. Dík za trpělivost.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

28 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.