Energie není pouze teplo

Rubriky:

Reklama
Energie není pouze teplo

Jsem rád, že na řadě internetových adres si již dnes můžeme lehce vypočítat náklady na vytápění. Bohužel, i v případě Vaší tabulky chybí jeden důležitý náklad, a to je počáteční investice. Náklady na vytápění totiž nejsou jen palivo, udržba a servis, ale hlavně je třeba mít kotel či jiné topidlo, které mi energii přemění na teplo, lépe řečeno na tepelnou pohodu domácnosti. Na Vaši obranu však musím dodat, že ceny takových zařízení jsou velice individuální podle toho, co od nich očekáváme a kolik na ně máme peněz. Přesto by neškodilo doplnit tabulku o několik základních druhů topidel u jednotlivých druhů paliv a rozmezí jejich nákupních cen.
Co se týče nadpisu příspěvku, rád bych upozornil, že teplo a příprava teplé užitkové vody se na spotřebě domácnosti sice podílejí zhruba z 80 až 85 %, ale při využití kombinovaného plynového kotle na otop a přípravu TUV s částečným využitím pro vaření a využitím elektřiny pro ostatní činnosti v domácnosti s průměrným vybavením elektrospotřebiči je poměr nákladů zhruba 2 ku 1. Tedy asi 66 % za plyn a zhruba 34 % za elektřinu. Měli bychom tedy pomalu veřejnost směrovat k celkovému zásobování energii pro chod domácnosti. Jak jsem již uvedl v záhlaví, energie není pouze teplo.

S pozdravem Pavel Kaufmann, Teplárenské sdružení České republiky, tscr at tscr.cz, 040/641 44 42, www.tscr.cz

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.