Kotel pres dva paralelní průduchy

Rubriky:

Reklama
Kotel pres dva paralelní průduchy

Vážení,

před mnoha lety jsem v nějaké příručce o údržbě a rekonstrukcích starších rod. domků a bytů viděl, jak lze kotel na tuhá paliva připojit na komínové těleso s více průduchy tak, že spaliny procházejí současně dvěmi sousedními průduchy (průduchy byly dole v místě vyústění kouřovodu
propojeny a současně byly propojeny oba vývody nad horní betonovou deskou). Důvodem celé úpravy je zvýšení tahu komína.

Experimentálně jsem propojil průduchy jenom dole a zjistil jsem, že takto to skutečně fungovat nemůže, protože spaliny začnou proudit jedním nebo druhým průduchem a přitom začnou z druhého průduchu vzduch nasávat (proudí v něm vzduch opačným směrem - výsledný efekt je zhoršení tahu proti původnímu stavu).

V té příručce byl způsob propojení průduchů nahoře vyřešen jakýmsi speciálním tvarovým kusem, který připomínal písmeno Y opačně postavené. Ohnuté nožky byly nasunuty na vývody dvou průduchů a ústily do propojovacího kusu o dvojnásobné ploše průřezu. Celý propojovací kus musí být buď snímací nebo musí umožňovat čištění komínových průduchů.

Řekl jsem si že už jsem experimentoval dost a nemá cenu dále postupovat amatérsky a v souvislosti s tím horním propojovacím kusem jsem se s problémem obrátil na šest kominických firem v Ostravě. Výsledek byl ten, že tento postup nepoužívají, nedoporučují ho, nemají s ním buď žádné zkušenosti nebo zkušenosti v minulosti nebyly příliš dobré.

Dříve než uvedu věci do původního stavu, chtěl bych si ještě někde jinde nezávisle ověřit vhodnost nebo nevhodnost této metody. Nejlépe by bylo u někoho, kdo takovou věc úspěšně realizoval nebo realizuje a má s ní zkušenosti.

Nevím kam nebo na koho se mám obrátit, nemůžete mi prosím poradit?
Děkuji.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.