náhrada podlahového topeníVážení,
opět se na Vás obracím s prosbou o radu, jak vyřešit následující problém. Vlastním dosti velký rodinný dům
/od října / ,ve kterém krom stavebních úprav jsem prováděl
kompletní výměny rozvodů vody, odpadů, elektřiny a zároveň
všech podlah. Původní podlahy byly z hurdisek, na nich asi
5 cm betonu, na něm pak dřevěné trámy 8x8cm prosypané škvárou,
pobité prkny o síle 28 mm a na nich pak položeny parkety o síle
25 až 28 mm. Jelikož parkety i prkna byly ve velice špatném stavu, nahradil jsem trámy, prkna i parkety betonem o tlouštce
5 až 7 cm. Na vytápění domu používám plynový kondenzační kotel
31 kw o tepelném spádu 90 / 50 zn. Interconti, radiátory
mám litinové Kalor 3. Nyní,když 2 měsíce bydlím, si uvědomuji,
že v kuchyni a v koupelně, kde mám již položenou dlažbu, jsem si měl nechat krom radiátoru udělat i podlahové topení.
Nyní /i když pozdě bycha honit / se na Vás obracím s prosbou o radu, zda je nějaká možnost tyto podlahy vyhřát. Sám jsem si
vymyslel možnost, která možná nic nevyřeší, ale přesto mi dovolte, abych Vám ji napsal. Dům je celopodsklepený, já bydlím v přízemí, do prostoru sklepa mám přiveden přívod a zpátečku topení. Chtěl bych toto využít následujícím způsobem.
Pod omítku stropu sklepa / pod kuchyní a koupelnou / bych připevnil smyčky z měděných trubek používaných na rozvod topení,/asi ve vzdálenosti 50 cm od sebe/,pak bych mezi smyčkami udělal kostru z hranolků 5 cm a celé to zakryl dřevotřískovými deskami o síle 1 cm. Do vzniklého prostoru
bych chtěl vložit nějakou izolaci s hliníkovou folií aby se teplo odráželo do stropu /podlahy mé kuchyně a koupelny/.
Nevím, zda toto mé řešení není nesmyslné, proto Vás ještě
jednou prosím o radu, jak by se to dalo vyřešit bez vybourání
dlažby a podlah. Předem mnohokrát děkuji
Krečmer Zdeněk
jamazd at tiscali.cz
nebo jamazd at volny.cz