Jaké zvolit ekologické vytápění?Dobrý den. Koupil jsem staré vesnické stavení a řeším jaký instalovat otopný systém. Do domu je zavedený plyn a elektřina. Nyní je topení řešeno plynovým litinovým radiátorem + klasickým krbem (viz http://www.sweb.cz/orsen/ ). Je třeba vyřešit topení místnosti 10x6m - v této je situován krb, dále místnost 5x6m, kuchyňka 3x2,5m , předsíň 3x2m a koupelna 5x2,3m. Stropy jsou vysoké cca 2,3m. Zdi jsou převážně kamenné cca 50-60cm. I v největších vedrech je v domě cca 21st.
Topení je třeba volit tak, aby bylo samostatně provozuschopné, tedy i při týdenní nepřítomnosti.
Po prostudování diskusí jsem myslel,že by byla možné tato konfigurace:
Plynový kotel či tepelné čerpadlo pro vytápění při nepřítomnosti v kombinaci s akumulačním zásobníkem. Do akumulační nádrže by byla zapojena také krbová vložka kde by se topilo v přítomnosti uživatele. Do zásobníku by se později nechaly připojit solární kolektory pro ohřev TUV.
Nevím ale, jak toto všechno zkompetovat dohromady, jaky výkon čerpadla či plynového kondenzační kotle použít atd..
Existuje v Jihomoravském kraji firma, která se touto problematikou zabývá? Jde mi především o co nejvyšší šetrnost k ŽP. Nevím jestli existují automatické kotle na biomasu.
Předem velice děkuji za odpovědi.