TMinimální tlak vody ve vodovodu?

Reklama
JH Jiří Hrabovský @jiri.hrabovsky před 20 roky25.10.2003 13:08:00
TMinimální tlak vody ve vodovodu?

Bydlím v rodinném domku. Před 2 dny mi najednou skoro přestala téci voda, lépe řečeno - v přízemí skoro neteče, v 1. patře vůbec. Tlak vody v potrubí mám cca 50 KPa. Dosud bylo vše v pořádku, tlak vody v potrubí byl vyšší, i když hodnoty jsem v té době neměřil, protože nebyl důvod. Na druhou stranu je pravdou, že vodovodní přípojku mám již hodně starou a průtok vody nebyl nejlepší, např. když jsem v přízemí pustil vodu, tak v 1. patře se výtok z baterie viditelně snížil, ale vody tekla i v 1. patře dál. Zavolal jsem poruchovou službu z vodáren a ti mi řekli, že problém způsobila stará vodovodní přípojka a že jí musím vyměnit. Na dotaz, zda je v hlavním vodovodním řadu dostatečný tlak vody, mi bylo řečeno, že ano, ale nikdo mi nebyl ochoten říci, jaký tlak tam je a jaký tlak tam podle norem má být. Pokud si totiž ze školy pamatuji (je už to ale hodně dávno), tak tlak kapaliny je ve všech částech obvodu stejný, takže jestliže jsem naměřil ve svém domě tlak vody 50 KPa, tak tlak v hlavním vodovodním řadu by měl být stejný. Tlak jsem měřil pomocí manometru na kotli ústředního topení tím způsobem, že jsem ödpustil jsem vodu z rozvodu ústředního topení tak aby tlak v rozvodu poklesl na cca 10 KPa a pak jsem do kotle pustil vodu z vodovodu. Tlak vody na manometru kotle ÚT se vyšplhal na 50 KPa a dál ani píď. Jelikož se jednalo o uzavřený obvod (voda z rozvodu ÚT dále nikde neodtéká) tak jsem toho názoru, že tlak v kotli ÚT (= 50 KPa) se ustálil na tlaku, který byl i v hlavním vodovodním řadu. Řekl bych, že v hlavním vodovodním řadu by měl být tlak podstatně vyšší, ale nikde v normách a zákonech jsem o požadavku na minimální tlak v potrubí nenašel žádnou zmínku.
Chci se tedy zeptat, jaký vlastně tlak vody musí vodárny v potrubí zajistit? Protože pokud vodárny nezajistily v potrubí dostatečný tlak, tak je zbytečné (momentálně) měnit přípojku, protože pokud byl před "poruchou" tlak vody v potrubí "normální", tak jsem s vodou žádné větší problémy neměl.
Děkuji za informaci.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

3 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.