Vytápění-zdroje - Prosím o radu či názor

DJ Dalibor Jakubec @dalibor.jakubec před 20 roky31.03.2004 09:41:00
Vytápění-zdroje - Prosím o radu či názor

Dobrý den Všem kteří mě mohou poradit,

Bydlím s rodiči v dvoupatrovém, dvougenračním domku,který je starý 30 roků. Tedy žádná skvělá tepelná izolace, stěny 38 cm cihla, kastlová okna a původní vytápění kotlem na uhlí, kde teplovodní rozvod obsahuje velké množství vody - původní rozvod + původní plechová topná tělesa. Nyní navíc je téměř jisté že tato vesnice nikdy nebude plynofikována.Každé ze dvou pater má asi 95 m2 plochy.Všichni se vracíme domů ze zaměstnání pozdě a když se má zatopit a potom čekat na dlouhou odezvu než je teplo - je to velmi nepohodlné a chtěl bych to vyřešit.
Původně jsem uvažoval o topení elektrickém i když budou náklady vyšší, tak určitě pohodlné. To by asi nutně znamenalo vyměnit všechna tělesa a osadit systém maloprůřezovými trubkami, jelikož bez toho asi by byla spotřeba energie příliš vysoko (To to stejně bude v budoucnosti asi nezbytný krok pro efektivnější topení jakýmkoliv zdrojem asi kromě použití tepelného čerpadla). Samozřejmě zateplení domu by bylo vhodné pro každý systém, bohužel pro tak velký dům pro tuto chvíli jde o opravdu velkou investici. Dále jsem uvažoval o tepelném čerpadle, velice se mě líbí ale návratnost investicí je poměrně také velká a není jisté že v tomto domě zůstanu na vždy.
Takže je tu ještě varianta automatický kotel na uhlí.
Tady bych se chtěl otázat, mohl by mě někdo poradit který kotel se zdá nejvhodnějším výběrem.Já znám auto. kotle od
Viadrus, Benekov (asi stejné jak Viadrus ?),Ekoefekt, Varimatik,Verner.
Prosím , napište mě vaše hodnocení, názory či hodnocení který kotel by jste si vybrali v kterém případě a proč:
A)bude spalovat hnědé uhlí (pravděpodobnější varianta)
B)bude spalovat dřevěné peletky.
Ocením, jestliže mě i můžete poradit který druh na které palivo se Vám zdá vhodnější - uhlí či peletky? Peletky jsou sice EKO a čištší ale uhlů mě zatím vychází tak o 30 % levnější.
Jen dodávám že dříve jsme protopily asi 90 metráků hnědého uhlí a nyní to je asi 70 metráků koksu, což teda za ten nabízený konfort není vůbec levné.
Ocením když mě dáte názor, jestli třeba by jste nešli raději přece jen do elektřiny či jiného zdroje.
Omlouvám se za dlouhý popis situace,ale budu opravdu velmi rád za každou informaci, jelikož to musím řešit poměrně brzy a rozhodně nejsem žádný odborník.
Děkuji předem za všechny podněty a odpovědi.

Přeji hezký den.
Dalibor Jakubec

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

14 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.