Kotel s nízkým výkonem

Reklama
Kotel s nízkým výkonem

Potřebuji poradit s plynovým kotlem s relativně nízkým výkonem 12kW. Domnívám se, že otázku je možné i zobecnit.

Dnešní RD (přiměřených rozměrů) díky stále kvalitnějším materiálům dosahují nižších tepelných ztrát, odhadem kolem 12kW. Většina vyráběných kotlů ale vychází z nároků na průtokový ohřev a tepelných ztrát kolem 24kW.

Takže rozumným konceptem se mi zdá kotel s výkonem plynule regulovatelným do zhruba 12kW. Ta spodní hranice výkonu by měla být co nejnižší, aby kotel příliš často nevypínal. Takto malý kotel už nemůže ohřát vodu průtokově, takže k němu zásobníkový ohřívač vody na min 60 l. Otázkou je, zda při větších objemech zásobníku nedojde k poklesu tepelného komfortu, protože pro nahřátí vyčerpaného zásobníku bude třeba delší čas.
Někdo může navrhovat tepelné čerpadlo, ale upřímně řečeno návratnost této investice se mi zdá přinejmenším pochybná.

Takže prosím o radu:
- Je můj koncept správný?
- Jaký plynový kotel zvolit (běžný/nízkoteplotní/kondenzační) a proč?
- Kterého výrobce (poskytuje někdo delší záruku)?
- Jaký ohřívač a nedojde při větším objemu zásobníku k poklesu tepelného komfortu?

Děkuji za vaše náměty.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

15 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.