Zemný registerPrivítal by som nejake informácie a praktické skúsenosti so zemným registrom pre vzduchotechniku. Onedlho ma čakajú výkopové práce a neviem sa rozhodnúť, či zemný register pre rekuperátor vyrobiť alebo nie.
Najviac ma odradzuje "praktická stránka" - vedenie pomerne širokého potrubia - v dome nemám pivnicu a rekuperačná jednotka bude až v podkroví - 15cm potrubie nie je jednoduché schovať. Druhá vec je jeho údržba - neviem si predstaviť jeho čistenie po takej komplikovanej trase.
Nemá náhodou niekto skúsenosti s alternatívnym riešením? Možno by bolo jednoduchšie zakopať do zeme register z tenších, napr. vykurovacích rúrok a v nej nechať cirkulovať chladiacu/teplonosnú kvapalinu. Register bude môcť mať väčšiu aktívnu plochu/objem kvapaliny. Blízko vstupu vyduchu pred vetracou jednotkou by sa potom použil kvapalinový ohrievač vzduchu. Ten by v zime ohrieval, v lete chladil. Bol by možno problém s dimenzovaním takéhoto ohrievača, aby mal dostatočný výkon. Ale ak by to fungovalo, tak by mi to kvôli údržbe a jednoduchšiemu zabudovaniu asi stálo za to.