Teplovzdušné vytápění

Reklama
Teplovzdušné vytápění

Stále uvažuji o systému řízeného větrání s rekuperací spojeného s teplovzdušným vytápěním tak často diskutovaným na tomto serveru. Většina obsáhlejších materiálů, které jsem dosud měl k dispozici je nějakým způsobem spjata s firmou Atrea. Jejich systém je jistě zajímavý, ale pro konečné rozhodnutí mi názor jedné (navíc zaujaté) strany nestačí.
V časopisu Topenářství instalace čísla 3/2004 a 3/2002 jsem narazil na články tak trochu z druhé strany. Jistě řada argumentů z článku se dá rozporovat, ale určitě nutí k zamyšlení.
V článku 3/2004 jsou mimo jiné uvedeny termovize, které mají dokazovat, že při teplovzdušném vytápění není okno dostatečně ohříváno. Hezky je tam vidět negativní vliv rámečku na vlastnosti celého okna. Bez srovnání s ostatními způsoby vytápění se mi však tento argument nezdá dostatečně průkazný. Jsou někde takové termovize k dispozici?
Recenzent článku dále upozorňuje na možnost potřeby v jedné místnosti přitápět a v druhé odvádět tepelnou zátěž což při cirkulačním oběhu kde se mísí vzduch ze všech místností není dost dobře možné. Možná by to řešila soustava rozvodů s přívodem a odvodem z každé místnosti a dohříváním až konkrétních větví, ale složitost a nákladnost takového systému se mi zdá neúnosná. Existuje snad něco takového i v praxi?
Moje další pochybnosti se týkají akustického propojení místností. Doma máme pod jedněmi dveřmi bez prahu menší mezeru než v případě řízeného větrání a i tak mi akustické přeslechy přijdou nepříjemné.
Uvítám jakékoli komentáře a odkazy na zdroje informací.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.