Zumpa nebo COV - kanalizace bude do dvou let

Reklama
Zumpa nebo COV - kanalizace bude do dvou let

Vazeni,
jsem postaven pred problem, kdy kanalizace v obci kde se chystam stavet RD bude do dvou let. Do te doby musim najit nejake nahradni reseni. Kriterium pro vyber bude jak jinak nez ekonomicke.

Zajimavy clanek o porizovacich nakladech na zumpy septiky atd viz. https://www.tzb-info.cz/2087-nova-publik… ukazuje, ze reseni plastove nadrze vubec nemusi byt tou nejlevnejsi variantou.

Citace z clanku
"spotřebou vody 150 l/osoba/den, což vyžaduje velikost žumpy 15-20 m3 pro čtyřčlennou rodinu při četnosti vyvážení 1x/měsíc

Pokud bude žumpa plnit svou funkci, tzn. nebude prosakovat, náklady na odvoz naakumulovaných splašků do vzdálenosti 25 km činí cca 1000,- Kč/měsíc. Odvoz se provádí na nejbližší centrální ČOV s volnou kapacitou. Náklady na pořízení plastové nebo betonové jímky jsou zhruba stejné: 55-85 tisíc Kč"

Po te moje jednoducha kalkulace:
Jelikoz jsme zatim pouze 2-clena rodina (treti na ceste) uvazuji odvoz jednou za dva mesice.

Zumpa: 60 000Kc + 12 odvozu 1000Kc celkem 72 000Kc

COV: Veskere mnou nalezene nejlevnejisi COV do 5 obyvatel stoji cca 50000 Kc. Stacila by mi nejaka mala do 3 obyvatel. Zatim nemam predstavu kolik stoji zbytek realizace, instalace a provoz.

Ocenil bych vase prakticke komentare k problematice. Pokud jste obdobnou situaci resili popripade usmerneni v cenach a uvitam typy na technologii.

Vyhoda zumpy spatruji pote pouze, ze napojeni na kanalizacni rad mi zustane nadrz na destovku - zalevani zahrady i kdyz jinde jsem videl plast nadrze pro tento ucel v radech 2-3 tisic po te nevim zda i toto zbytecne drahe reseni.

Vrely dik.
Jirka

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

5 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.