Vyhledávání
Naše další weby
Naše další weby
Prosím o názor na infračervený topný systém do rekonstruovaného RD.
Byt jsem si koupil když už na jedné půlce podlahové topení bylo, ale výkonově odpovídá pouze temperaci, jelikož se…
před 9 roky
Měl bych dvě otázky. 1. Neohřeje taky náhodou to podlahový topení i ten vzduch, tak na co ještě infrapanely? 2.…
před 9 roky
DObrý den, můžu se zeptat jaké panely jste si zvolil? Já osobně chci vyzkoušet panely od firmy sakutus ty ecora do…
před 9 roky
894 odpovědí
Zobrazit všechny reakceDObrý den, můžu se zeptat jaké panely jste si zvolil?
Já osobně chci vyzkoušet panely od firmy sakutus ty ecora do podhledu...
Na jedné polovině bytu mám podlahové topení o výkonu 60W/m2 a na druhé polovině kolem 90W/m2
Jelikož jsem byt rekonstruoval tak jsem snížil stropy a nechal jsem si udělat i rozvody pro infrapanely...regulaci jsem si vybral od firmy elektrobock takže budu moci regulovat teplotu podlahy podlahovým topením a teplotu vzduchu infrapanely...Jelikož jsem se o této kombinaci nikde nedočetl tak jsem zvědavý jak to bude fungovat...především co ale nemám vybráno ty infrapanely...Sám pracuji v zemědělství takže zkušenost mám se zelenými deskami firmy sakutus, které prodáváme do prasečáků a problémy s nimi nebyly... Můžete mi poradit zda jsem vybral dobře?
KM Kamil Mitáš @kamil.mitasMěl bych dvě otázky.
1. Neohřeje taky náhodou to podlahový topení i ten vzduch, tak na co ještě infrapanely?
2. Nesmrdí ten váš příspěvek tak trochu reklamou na danou firmu?
Ave PT Diskutéři,
(brutus marketingáče nevyjímaje).
Při studiu podobných přestřelek mezi relativně
zdravým rozumem a
hráči prastaré hry "Na Vodní Mlýn"
u mne vrozená limitnost myšlení přechází ke Kynismu.
Pokud budete chtít rozšířit vlastní kontext, nabízím vám:
http://www.airforum.cz/viewtopic.php?f=2…
iGoNY
P.S.: Hra na vodní mlýn? Vy si lehnete na břicho a já Vám budu čůrat na lopatky. Tož tak.
Schola Brutus
MI metball iGIN @metball.igin277to se nedá číst
Dobrý den,
Než jsem si pořídil infratopení (FŠ mark Jemnice), tak jsem si pročítal mnohé diskuze na toto téma a stejně tak jako teď, po pár letech, kdy si je opět pročítám, nevidím tady žádné stížnosti na hlučnost. Možná jsem tedy jediný, který má s tímto problém. Chtěl bych upozornit, že mne více než polovina topných infrapanelů s hliníkovým rámem při topení (respektive při ohřívání či ochlazování) nepříjemně a hlučně praská (lupe v nich) a to natolik, že jsem je alespoň v ložnici z tohoto důvodu reklamoval.. Lupání nás prakticky každou otopnou noc budilo. Po dvou „opravách“ (nic se neopravilo, ztráta času, lupalo v nich pořád stejně) jsem se domluvil s prodejcem na bezplatné výměně hliníkového rámu za dřevěný. Pak už problém ustal. (hraje samozřejmě roli tepelná roztažnost hliníku, která je úplně jinde než dřevo a samotné zpracování výrobce..) Nechci tedy paušalizovat, ale FŠ mark Jemnice infrapanely v hliníkových rámech zjevně bezhlučně dělat neumí. Nezáleží přitom na výkonu, úplně nejvíc mi praská 200W panel. Stejně tak jako nezáleží na uchycení panelů ke stěně či stropu, panely praskali i volně opřené o zeď i jakkoli jinak upevněné (zkoušel jsem všechno..). Pokud tedy zvažujete infrapanely do ložnice, bacha na hliníkové rámy minimálně tohoto výrobce a kupte si raději dřevěné, ušetříte peníze i starosti... Rád bych poradil i s dalšími zkušenostmi s inrapanely, ale bohužel topím doma krbovou vložkou a mám ji tak rád, že infrákama pouze některé místnosti dotápím. Měření spotřeby infráků při vytápení RD jako jediného topidla jsem zatím nezkoušel, to vás musím zklamat. Stavitelům a kutilům Zdar!
Dobrý den pánové, již pár dnů sleduji vaši diskuzi. Téma mě velmi zajímá, nebot budeme během následujícího měsíce kupovat domek kde jsou jen malá kamínka na uhlí. Takže nutně budeme řešit topení. Na 90% jsme rozhodnuti pro infratopení. Určetě to bude levnější a méně pracné než dělat plynové (kotel, radiátory, rozvody). Jen mám z vaší diskuze dojem, že všichni mluvíte o rakouských panelech. Máte někdo zkušenosti s jinými výrobci (sunnyhouse). Cena je poloviční oproti těm rakouským, ale jaké je kvalita? Máte je někdo vyzkoušené? Prosím o radu a děkuji za vaše názory.
KH Kateřina Hercíková @katerina.hercikovatento příspěvek byl redakcí odstraněn
Nemáte někdo spočítané přes palec investiční náklady na 1kW výkonu u potřeby cca 8kW výkonu u jednotlivých systémů: přímotop, infra, radiátory s nekondenzačním slušným kotlem? Řekněme, že ta potřeba výkonu 8kW je TZ 5ti stejně velkých místností celkem při mínus 17°C.
KP Karel Plaček @karel.placekUž dávno jsem uvedl náklady na investice pro můj dům v elektrických panelech a jenom 2x to překročilo topení vodní s plynovým kotlem.
Dobrý podvečer,
dovoľte mi opýtať sa Vás, či náhodou niekto máte skúsenosti s Ecofilm -om C (do stropov), ktoré sú osadené Horčíkovými doskami?: superdoska.sk
Dodávateľ týchto dosák mi oznámil, že infra zložka systému Fénix bude odrážaná podobne ako pri kachličkách a preto nebude môcť byť využívaná. Ostane iba zložka priamo-topná a keďže tieto horčíkové dosky majú výborné akumulačné vlastnosti, po ich ohreve budú ony zdrojom aj pre infra kúrenie.
Dodávateľ kúrenia (a zároveň môj staviteľ) mi odporučil omietnuť steny, ktoré sú tiež z MgO dosák 1,5 cm omietkou, čo podložil aj výpočtom relaxačnej doby steny zloženej z omietky o danej hrúbke a horčíkovou doskou, ktorá je τ = 128 hod.
Fénix -u som sa pýtal iba dnes, ale niekedy je fórum rýchlejšie a hlavne vždy je nezávislé.
Vďaka za každý konštruktívny názor.
Bydlení i vytápění jsou velmi drahé záležitosti a těžko tomu může být jinak. Tato diskuze o levném způsobu vytápění mi velice připomíná snahu o sestrojení perpetua mobile. V obou případech je vyhlídka na úspěch stejná. Jedinou cestou je zateplení a omezení nežádoucích větracích tepelných ztrát. Žádný zázračný a levný zdroj tepla bych nehledal.
PZ Pavel Zmrzlý @pavel.zmrzly287Rád bych reagoval na Vaše negativní názor na hospodaření s teplem. Stejně jako má vliv na spotřebu automobilu celá řada faktorů od vstřikování až po odvod spalin, tak i ve vytápění jsou při stejném použitém médiu zdroje tepla výrazné rozdíly. Nemůžete popřít že je rozdíl v provozních nákladech u vytápění akumulačkami, přímotopy, elektrickou podlahovkou, tak i při použití sálavého vytápění. Jde jen o to, jak převedu elektřinu na teplo a jak toto teplo předám prostoru. Přímotop vysokoteploní spirálou ohřeje vzduch, ten letí ke stropu, podlahovka zase akumuluje teplo do podlahy a ta ohřívá vzduch a mírně sálá do prostoru. Infrapanely mají největší sálavou složku a blíží se použití kachlových kamen a co si budeme povídat i vy jistě budete souhlasit, že pokud zde přispíváte ať pozitivně nebo negsativně o vytápění něco víte, tak z oblasti topení tuhým palivem jsou kachlová kamne jeden z nejúčinnějších topných systémů. A je to zejména tím že sálavým způsobem ohřívají celý prostor a palivo je dodáváno v malém množství a pomalu a rovnoměrně vyhořívá a odpadají výkyvy teploty na povrchu kamen i teploty v místnosti. Stejně rovnoměrně a dlouhodobě sálají infrapanely a ohřívají celou místnost. Doporučuji Vám vyhledat nějaké odborníky kteří se tím zabývají a nebo přečíst tyto diskuse. Nejlépe je najít někoho kdo toto topení používá a nejlépe když zrušil přímotopy a použil sálavé panely. Někde jsem tu našel link na firmu co to má v referencích. Shodou okolností myslím včera byli včera v televizi v "Rady ptáka Loskutáka". Mrkněte se do archivu TV Nova.
No vidím, že sa počas mojej neprítomnosti, tu rozprúdila celkom čulá debata. Kým budem mať k dispozícii podklady ktoré som tu sľúbil, sa spýtam takú zaujímavú vec.
Ako je možné, že túto "zlú" vec, používa pre svoje poľné nemocnice Bundeswehr a pokiaľ viem aj iné štáty NATO uvažujú o tomto spôsobe vykurovania ubytovní a hangárov. Dokonca viem aj ktorá spoločnosť dala ponuku aj pre ČR.
VG Vladimír Gondáš @vladimir.gondasNeodsuzuji infra topení jako takové. Vadí mi že mi nikdo není schopen vysvětlit ty obrovské úspory. Jak jsem psal na jiném místě do domu cpu nějakou energii která se rovná energii z domu vyzářené a výsledkem je konstantní vnitřní teplota. To je základní obecná vlastnost všech topných systémů.
Přijdete mi tu skoro všichni jako malé dětí, co se hádají, které má lepší autíčko. :-)
Kdo infra nechce nebo nevěří ať si ho nepořizuje. Já s tím topím a letos celý RD za 14000,- Kč, takže "Čest práci"
AP Aleě Pokoj @alee.pokoj304Vážený pane Aleš Pokoj, potěší mne každá zkušenost s infratopením, můžete mi zaslat pár údajů jak je velký domek, kolik a jaké panely infra používáte. Děkuji Volf volfe at volfe.cz
Paní Rychtrová o kolik vytápíte m3 a na jakou teplotu? Je to fakt nějak málo.
Spíš by mě zajímalo od někoho kdo ten systém už má jak je na tom s celkovou spotřebou, jestli se ta nějaká úspora vyplatí. Teorie je hezká ale nás zajímá doopravdová sptřeba. Měřil to tu někdo?
AS Andy Snydrova @andy.snydrovaDobrý den, vlastním infratopení www.infraheating.com od 11.1.2008. Tedy víc jak rok, naše očekávání se bezesporu naplnilo a byla jsem velice překvapena spotřebou.
Dříve přímotop týdenní spotřeba cca 110 až 120 kWh při provozu infraheating je spotřeba 50-55 kWh.
Odečty doposud provádím se stejným výsledkem.
Toto topení mohu jen a jen doporučit.
Co mi vrtá hlavou je jak je to s infra versus voda a vlhkost.
Krátkovlné infra(70-90°C) asi pustí dlouhovlné(20-35°C) infra asi pohltí, že?
viz skleníkové plyny.
Může zvýšená vlhkost spolu se špatným úhlem(kolmice 90° zhoršovat vytápění např. obvodové stěny při vytápění dlouhovlným infra, narozdíl od kratkovlného viz p. Vaněk infra na stropě?
Ptám se asi blbě samozřejmě nižší teplota=nižší infra výkon a ještě k tomu takové asi debilní co pohlcuje voda.
Páni!
Vaša nekonečná diskusia ma naozaj pobavila...
Pritom to je tak jednoduché. Infra (resp. quartzové)
ohrievače sú super, keď prídete na chalupu a máte vnútri
mínus 27 stupňov. Treba dve, aby ste z jednej strany nezmrzli
a z druhej nezhoreli, alebo keď príde speváčka do štúdia,
tak to na ňu nasmerujete a môže bliakať do aleluja.
V rodinnom dome je to tiež v pohode, pokiaľ v ňom bývate sám a neodchádzate z toho správneho bodu, kde to na vás "stereo" praží.
Inak je logicky jasné, že asi momentálne je finančnenajvýhodnejšie kúriť drevennými briketami (ale tými naozaj z tvrdého dreva).Pri nich je údržba minimálna, nezanášajú komín a nemusíte zháňať a rúbať drevo. Navyše na Slovesku zlacneli o 30 percent...
P.S. Musím ale trochu polemizovať s tou teóriou zachovania energie. Keď som mal zapnutý "přímotop" 2 kW, bola teplota v miestosti ráno 7 stupňou, vonku mínus 5 st.
O týždeň quartzové topidlo 1,6 kW- teplota ráno 11 st, pričom vonku bolo mínus 17 st.!!! Meral som na rovnakom mieste, najvzdialejšom od ohrievačov po ich vypnutí... Inak rovnakú skúsenosť mám aj z nahrávacieho štúdia a odkedy tam mám tie "quartze", tak sa nikto nesťažuje na zimu, pričom energie neminiem ani 50 percent...
Prajem všetkým ďalšie príjemné mesiace polemík!
IK Ing.Tomáš Kmeť @ing.tomas.kmetNo vidíte, přímotopem jste dosáhl venkovní teploty -5°C, kdežto quartzové topidlo se zmohlo jen na -17°C. Možná byste se měl spojit s mrazírnama!
Tak jsem si precetl tady hodne prispevku, zdravim oponenty Jozefa Homolu a Tomáš Fuka(hezký nick:-)vůči propagátorovi topení infrazářiči Rom Hausovi. Také jsem dlouho nevěděl, co si mám o "zázračnosti" topení infrazářiči myslet. Tak jsem popřemýšlel, co znám, něco dostudoval, přečetl tady hodně příspěvků a mám jasno!Mísí se zde tepelná ztráta objektu se zdroji tepla a teplotní pohodou člověka.Rom uvádí účelové ůdaje, obvykle lákavě pozoruhodné, při rozboru však často báboly. Tak to zkusím rozmotat.
1.Tepelná pohoda je u každého člověka individuální, proto se jí nebudu zabývat a soustředím se na technické parametry.
2.Tepelná ztráta každého prostoru je dána rozměry a stavebním řešením a způsobem užívání. Lze ji přesně změřit nebo přesně spočítat. Vychází ze zadaných parametrů venkovního prostředí(teplota, vítr, oslunění) a zadaných parametrů uvnitř(obvykle stačí požadovaná teplota vzduchu v konkrétním místě). Jde o vyvážený(trvalý) stav.
3.K zajištění trvalé teploty uvnitř objektu za definovaných vnějších podmínek je třeba uvnitř objektu trvale provozovat zdroj tepla o výkonu rovném tepelné ztrátě objektu.
4.Nic víc , nic míň. Je tedy úplně lhostejné, co tímto zdrojem bude, zda plyn, uhlí, dřevo, elektřina nebo jakýkoliv stroj nebo systém vydávající teplo ve výši tepelné ztráty.
5.Čili množství-počet kWh tepla bude vždy stejné, ať je z čehokoliv.
6.Na faktuře za plyn, elektřinu, uhlí atd. bude vždy stejný počet protopených kWh, částka v Kč však bude různá podle toho, co stojí u té každé komodity 1kWh.
7.Rom uvádí jako princip a snad výhodu, že při topení infrazářičem jsou stěny teplejší než vzduch v místnosti a že se o tom přesvědčil měřením v jeho výborně zatepleném domě.No to bych chtěl vědět, jakým fyzikálním procesem v prostoru obklopeném stěnami o trvalé teplotě třeba 23°C, bude mít vzduch teplotu nižší, třeba 20°C. Jakým chladičem se vzduch ochlazuje? Stěny včetně podlahy a stropu to být nemohou, všechny mají aspoň 23°C podle Romova principu a měření.A protože fyzikální zákony platí, tak takové tepelné poměry u Roma trvale nejsou a Rom nemluví pravdu.
8.Ušetříš minimalizací tepelné ztráty a způsobem užívání prostoru.Na provozu ušetříš na takovém médiu, jehož 1kWh nejméně stojí. Jinak je to jedno. Infrazářiče(elektrické, plynové,nízkoteplotní 80-200°C,nízkointenzívní 200-900°C, vysokointenzívní nad 900°C)jsou běžně užívané zdroje sálavého tepla.Komu nevadí nebo je mu příjemná vyšší teplota ozářeného povrchu těla a neohřívaný povrch těla, kam nedopadá záření, tak má zajímavý zdroj.
9.Nástěnné infrazářiče(obrazy)jsou lepší kus elektřinou vyhřívaného tenkého plechu nebo kovové folie. Musí mít při prodeji šíleně zázračný zisk.
Hodně tepelné pohody přeje Karel.
KP Karel Plaček @karel.placekBeru to jako diskuzní příspěvek s jednou připomínkou.
Zapomněl jste porovnat náročnost topení.
Elektřina - možná nejdražší, ale bez další práce, čistota,
Plyn - číštění kotle, komínu a určitá nejistota,
Uhlí - zátop, číštění kotle, kominík, přikládání, popel,saze, špína,
Dřevo - pokud si ho neuděláte sám,tak se docela prodraží a musíte přikládat, nosit, řezat, čistit kamna, kominík, špína.
Tak se ptám, je topení elekřinou drahé? Podle mě ne - je
to LUXUS - cenově porovnatelný s ostatními způsoby topení a bez jakékoliv další práce a služeb.
pozn. : nepracuji pro ČEZ.
Dobrý den,dostali se mi do ruky panely EKOSUN-600..ne ECOSUN..Výrobce ZD Javorník,údajně už neexistující firma..
Lze nějakým způsobem poznat,jestli to je infra topný panel??Děkuji Jirka..
Dobrý den,je něco nového v oblasti infračerveného vytápění??
Nějaké recenze,poznatky??
TJ Tencer Jiří @tencer.jiriAno.Nové poznatky jsou.Všichni co někde sežrali i s naviákem informaci že infratopení nefunguje,zvu k sobě domů.Já totiž infra mám.Ale naštěstí to mám pečlivě spočítané.Dbám rad co mi řekne odborník.A nedávám vždy na selský rozum,když tomu prd rozumím.Pokud mi odborný poradce půjčí topidlo,a řekne mi že je na max 30 m3 v nezavlhlé místnosti ,že musí zaměřit vlhkost,atd.,tak ho nebudu zkoušet v místnosti která má trojnásobek udaného objemu a je mokrá.Bohužel to tak někteří i.....i dělají,a proto pak jdou,a všem vykládají,že objevili podvodníka.Ale myslím že je to problém generační.Prostě tady byli kdysi lidé naverbovaní do přímotopů,a všem kdo si je dali,se to dost prodražilo.Ale proč? Nebyli izolované domy jako dnes.Nebyli technologie jako dnes.Proto kdyz nekdo řekne infrapanely,první otazka je: To je na el.? ANO. NECHCI!!
Jen tak mezi náma.Spousta lidí místo toho aby pořád naříkala,radši zaizolojí dům,a klidně do dnes topí přímotopy.A jsou velice spokojeni.Narozdíl od jejich sousedů co nezaizolovali nic,a topí plynem,a protopí trojnásobek.
Co jsem tím vlasně chtěl říct? Že se topit elekřinou rozhodně dá,ale nesmí být lidé hloupí.
PS:Infra topení mi jede na 18W na M3.Topenář mi řekl at počítám minimálně 50W/m3.Pro mě to byla jasná volba.
Ještě jednou opakuji. ZVU VÁS K SOBĚ.
Dobrý den,mám částečně související dotaz.Plánoval jsem v koupelnách ve svém NED/je tam stále 20C/ teplovzdušné ohřívače na rychlé přitopení při koupání popř.sprchování.Zkoušel jsem 1200W - ohřívá, ale proud vzduchu na mokrou pokožku působí chladivě.Napadl mě použít infrazářič.Je to lepší řešení?Kde je nejlepší umístění?
Co na to popř.SDK strop?Koup.č1. - 7,5 m2,vana od okna 2,2m. Koup.č.2. - 4,5 m2,sprch.kout se závěsem mezi oknem a sprchou 2,2m.Prosím o radu, sic mě žena pošle do světa..:-(
JN Jaroslav Novák @jaroslav.novak167s "foukáčkem" v koupelně má zkušenost tu, že ho nesmíte namířit na sebe, ale někam jinam. Teplo pak sice není okamžitě, ale za chvíle se vzduch prohřeje. Infrazářič jsme mívali kdysi doma v horním rohu naproti vaně - nad prostorem, kde se člověk utíral. Už ani nevím, proč ho naši přestali používat (jestli měl poruchu nebo jestli nebyl efekt dostatečný)
Pozorně si přečtěte původní dotaz.... jednoduše - lze infra topením samostatně bez pomoci krbu či jiných pomocníků vytopit dům??? Dle výrobce ano, ale v praxi jsem na nikoho kdo by topil pouze infra a byl spokojen "nenarazil"
Dosud jsem nenarazil na nikoho, kdo má v domě nainstalované pouze infrapanely a vytápí celý dům. Na to, jaká je to BOMBA v úspoře el.energie a vytápění rod.domu bych očekával rozšíření v používání tohoto způsobu vytápění mezi uživately. V příspěvcích se řeší jen, jestli je to možné, jestli to může fungovat, ale dosud jsem nenašel nikoho, kdo toto topení používá, kdo by doložil skutečnou spotřebu. jen doporučení od firmy, že to bude fungovat, se mi zdá málo. Pokud jsem se o tento druh topení u firmy zajímal, nebyli schopni mne poslat někam, kde bych toto mohl vidět v praxi, promluvit s někým, kdo infra už používá, předložit skutečné faktury za odběr...
PŠ Pavel Šibíček @pavel.sibicekTeď jste "udeřil hřebíček na hlavu". Nejkomičtější na této situaci je to, že když se internetem mrkněte (při správné volbě klíčových slov)do světa ani tam nenajděte nenajdete doporučení na tento způsob topení nebo někoho kdo by měl tímto druhem topení osázen celý barák a hodnotil to jako přínos jakýkoliv.
tak treba
https://forum.tzb-info.cz/102744-infravy…
topi to, ale je treba si dat pozor na nesplnitelne sliby, kvalitu, servis, zaruky. Daji se koupit cca od 1.000 Kc/ks
JJ jan jan @jan.jan625Fakt dobré. To se člověk víc pobaví než u televize. Jen tak ze zajímavosti jsem prolustroval svět a div se světě nic podobného na webu ve ohledně tohoto problému v tomto duchu nenachází, netvrdí a nenabízí.
pane Sládek, napište mě mob. Dík.
Dobrý den, než se rozhodnete ke koupi, přečtěte si následující článek :
Otázka:
V publikaci o infračervených topných panelech
jsem se dočetl, že výkon tělesa
o příkonu 600Wodpovídá výkonu 1300 W.
Je to možné?
Odpověď:
Odpověď na výše uvedený dotaz bude
trochu širší, neboť existuje řada zákazníků,
kteří si pořídili tzv. „Infračervený
topný systém“ a nejsou s jeho funkcí
skutečně spokojeni. Příčin nedostatečné
funkce těchto zařízení je několik.
Předně může být na vině skutečnost, že
taková zařízení jsou většinou dodávána
distributory a instalována bez projektové
dokumentace. V tomto procesu
neexistuje osoba, která by technicky
i právně odpovídala za skutečně dosažený
výsledek v konkrétních podmínkách.
Na nevyhovujícím stavu se může podílet
skutečnost, že podklady pro dimenzování
nejsou vždy korektní. Například
v podkladech pro dimenzování otopných
těles jsou výkony těles uváděny
v m3. Jednotlivým otopným tělesům
jsou přiřazeny m3 prostoru, které by
mělo konkrétní těleso vytápět. V pokynech
pro dimenzování je například přímo
doporučováno „požadované výkony
počítat podlem3 vytápěných prostorů.
Na 1 m3 připadá 13 až 20 W.“ Výpočet
potřebných výkonů podle m3 vytápěných
prostorů může být ale klamný.
Měrné tepelné ztráty v rozmezí 13 až
20 W/m3 se vyskytují jen výjimečně
u velmi dobře tepelně izolovaných
a velkých objektů. Obvyklé hodnoty
jsou v rozmezí 25 až 50 i více W/m3.
V obchodní dokumentaci se lze setkat
s následujícími údaji o výkonech těles:
IHS 900 – Příkon cca 900 W – Výkon odpovídá
přibližně 1800 W
IHS 600 – Příkon cca 600 W – Výkon odpovídá
přibližně 1300 W
IHS 400 – Příkon cca 400 W – Výkon odpovídá
přibližně 600 W
IHS 150 Příkon cca 130W–Výkon odpovídá
přibližně 250 W
Hodnoty odpovídajících výkonů mají
pravděpodobně vyjadřovat pocity
osob v přímém osálání od uvedených
sálavých těles v porovnání s pocity
osob vyvolanými sálavou složkou obvyklého
otopného tělesa.
To jsou však z hlediska dimenzování
otopných ploch klamné informace. Sálavými
topnými panely zpravidla nelze
zajistit, aby se osoby pohybovaly jen
v oblasti přímého osálání. Tepelnou pohodu
je nutné zajistit v celém obytném
prostoru.
Základem pro dimenzování výkonů
otopných těles je výpočet tepelných
ztrát dle ČSN 06 0210 nebo ČSN EN 12831.
Dimenzování výkonů tepelného zdroje
se provádí podle tepelných ztrát prostupem
tepla ochlazovanými stěnami
a větráním.
Pro sálavé vytápění se při výpočtu tepelných
ztrát neuvažuje přirážka na
vliv chladných stěn.
Teplota povrchu sálavých těles je 90 až
110 °C. Jsou to tělesa s výraznou zářivou
složkou tepla. Podle informací uvedených
v podkladech dodávaných prodejní
firmou se přibližně 80 % tepelné
energie přenáší sáláním, 20%konvekcí.
Reálně dosažitelné hodnoty pro otopné
deskové těleso bez rozšířené přestupní
plochy s povrchovou teplotou 90 °C jsou
přibližně 60 % tepla sdíleného sáláním,
40%tepla sdíleného konvekcí. Poměr sálavé
a konvekční složky předávání tepla
závisí na povrchové teplotě tělesa.
Zadní stranou sálavého topného panelu
je sdíleno přibližně 10 % celkového
výkonu.
Výkon přední sálavé plochy otopného
tělesa je dán vztahem:
Q = α·Sp·(tp – ti)
kde
α součinitel přestupu tepla [W/m2K]
Sp účinná plocha panelu [m2]
tp povrchová teplota panelu [°C]
ti teplota okolního vzduchu [°C]
q měrný tepelný výkon účinné přední
strany [W/m2K]
Součinitel přestupu tepla sálavého
otopného tělesa je složen ze součinitele
přestupu tepla sáláním a konvekcí.
α = αs + αk
Součinitel přestupu tepla sáláním:
( ) ( )
( ) αs p
p c
p c
C
t t
t t
=
+ − +
⋅ −
273 273
10
4 4
8 [Wm2K]
kde:
Cp součinitel sálání el. panelů
tc střední teplota povrchu okolních
ploch
Součinitel přestupu tepla konvekcí pro
topné panely instalované na stěnách:
αk = 1,6·(tp – tc)0,3
U stropních panelů je třeba kontrolovat
teplotu a intenzitu sálání ve výšce hlavy.
Intenzita sálání nemá překročit
200 W/m2.
Nespokojenost zákazníků může být
dále vyvolána regulací takového sálavého
otopného systému pomocí termostatu
zapínáním a vypínáním jednotlivých
těles. Následkem bude přerušování
toku sálavého tepla, které bude
pociťováno velmi nepříjemně. Je-li sálavá
složka základem přenosu tepla, tak
její přerušení člověk velmi rychle pocítí
jako chlad. Regulace může pouze omezit
výkon tělesa. Máme-li mít možnost
regulovat, je nutné mít k dispozici přebytečný
výkon, který je podle potřeby
omezován. V praxi se osvědčuje cca 15
až 20 % jmenovitého výkonu.
Tvrzení, že výkon sálavého otopného
tělesa o příkonu 600 W odpovídá výkonu
1300Wběžného otopného tělesa má
tedy omezenou platnost.
Odpovídal: Ing. Jiří Matějček, CSc.,
autorizovaný inženýr pro techniku prostředí,
certifikovaný soudní znalec v oboru energetika,
Energetická zařízení s.r.o., Praha
Poznámka:
Jestliže je tepelná ztráta daného prostoru
1300 W, nelze jej plnohodnotně vytopit
příkonem 600W(záměrně používám
čísla z dotazu, ale platí to obecně). Sníženým
výkonem mohu plnohodnotně vytápět
lokálně např. pracovní místa. Současně
však mimo tato místa poklesne
teplota a tudíž se sníží i tepelné ztráty –
pohoda prostředí není dodržována na
stejné úrovni v celém prostoru.
Ing. Vladimír Jirout
Provádím rekonstrukci RD svépomocí a u mne zvítězily infrapanely z těchto důvodů: Možnost postupné investice, výborná regulace, poloviční příkon oproti přímotopům, bezpečnost, jednoduchost, bezúdržbovost a snad i dlouhá životnost. Navíc jsem alergik a astmatik :-( RD je zatím nezateplený a nyní 1. sezónu vytápím podkrovní místnost cca 30m3 dvěma panely 500W. Cena jednoho panelu byla 4100Kč. Na termostatu mám nastaveno 21°C a tepelná pohoda je výborná. Panely jsem umístil na jinak těžko využitelné šikmé podkrovní stěny, takže sálají volně do místnosti. Nejsem odborník, ale zatím jsem maximálně spokojen a celé podkroví určitě budu takto vytápět ( a možná celý dům ). Ještě zvažuji doplnit vytápění RD o krb, abychom nezmrzli až bouchne Temelín :-)
JO Josef Obršál @josef.obrsalJsem rád, že se ozval konečně někdo další s pozitívním názorem. Kombinace s krbovou vložkou je ideální, vřele doporučuji, mám to tak také.
infra topení doporučuji všem
Vážení diskutující,používám infra panely už dvě sezony na svém (letním-zimním) bytě který je obydlen jen občas a nachází se v drsném prostředí jeseníků.
Původně jsem měl namontovány tzv.minikotle na slevněnou sazbu přímo v litinových tělesech která již ke svému stáří dosluhovala.Vzhledem k pořizovací ceně nových článků atd.jsem na jejich místo osadil if. panely.Udělal jsem asi dobře protože úspora el.se projevila hned při účtování.Ovšem každý systém má své ale,u tohoto je to pomalý náběh teploty v místnostech (což u trvale obydlených objektů nevadí),to jsem vyřešil dálkovým spínáním přes mobil.V kostce jedná se o moderní na provoz velmi pohodlné a poměrně úsporné topení.
ML Milan Lapčík @milan.lapcikMusím upozornit všechny příznivce REDWELL, že výhodně se dá nakoupit od pána kterého naleznete na www.redwave.cz vše stejné, ale významná úspota (20%) pořizovacích nákladů.
/:-)))
Nechápu proč se tu prodejci infratopenní hádájí se zanícenými odpůrci tohoto topení, to si myslím že k ničemu nevede, hlavně mě mrzí že potom co jsem si přečetl příspěvky sem nenapsal nikdo, kdo by toto infratopení používal a napsal o něm ze svého pohledu klady a zápory, protože je jasný že každý topení klady i zápory má, nechápu dále proč prodejci tohoto topení zneužívají tuto diskuzi jen k prezentaci svých výrobků a matou tak lidi, kteří chtějí opravdu radu od uživatelů . . .
PA Patrik Altner @patrik.altnerTo jste asi špatně četl. Nejsem odpůrce sálavého vytápění (to bych mohl chtít být taky odpůrce větru a západu slunce), ale jsem alergický na bezostyšné a agresivní prodejce.
Vážený pane Škrabal,
nevím co jste si dobrého vzal z této diskuze, ale pravděpodobně jste nedostal co jste potřeboval...
Řešíme ten samý problém jako Vy. Kdybyste něco zjistil, dejte vědět, prosím. Totéž slibuji já Vám.
My nyní sháníme někoho, kdo tímto způsobem topí alespoň rok zpět.
Kdyby věděl kdokoli, dejte, prosím, info.
Děkuji
Káč. Ježková
Zdravím příznivce i odpůrce infračerveného vytápění...jen nezdravím prodejce... dlouhou dobu se rozhoduji o způsobu vytápění v mém právě stavěném RD. Byl jsem rád, že tahle diskuze vznikla...už né tak rád za její obsah...Chtěl jsem najít dobrý způsob vytápění elektrikou(musel bych prodlužovat STL plynovod a nejsu tak velkým zastáncem plynu). Měl bych rád rovnoměrně rozloženou teplotu v místnostech-ne mít zimu u nohou a u stropu vedro....panely se mě zdály ideální...ti co je mají je víceméně v diskuzi chválili a ti co je nemají na ně nadávali...což mě vedlo k tomu, že mohou být dobré(spnit svůj účel)...bohužel se zde objevili "obchodníci" a ty jejich přehnané bláboly...byl jsem i na veletrhu, když byl na jaře v Brně a nenechal jsem si ujít návštěvu ve stánku Redwell :)
Panely se mi líbily měl jsem pocit, že teplo z nich je příjemné..atd... bohužel se mi začal věnovat jejich "obchodník" a ty kecy co vypouštěl z huby...to bylo na ranu přes celou hubu...přesvědčil mě o tom, že Redwell nikdy... a tato diskuze mě přesvědčila o tom, že do přízemí dám topné kabely pod beton a do podkroví budu stále přemýšlet :) mějte sem a pokud někdo víte o doopravdy rozumném řešení(mimo podlahu) tak napište.
Aj keď táto diskusia prebehla hlavne v minulom roku,aj tak sa skusim prpojiť. Niektorí diskutujúci chceli kontakt na ine spoločnosti zaoberajúce sa infračerveným vykurovaním. Veľmi radi odpovieme na otázky v rámci diskusie,poprípade po dohode aj osobne. Okrem iného hľadáme aj spolupracovníkov v Čechách a na Slovensku.Kontakt:www.fontes.sk
SK Stanislav Kotlárik @stanislav.kotlarikVážený pane na vašich stránkách je spousta polopravd a lží, děláte si z lidí srandu a čekáte na lidi kteří jsou natolik hloupí a vaše údaje spolknou i s navijákem. A pokud už spolknou, tak ostatním nepřiznají jak vlastně naletěli.
Nejlépe pro vás bude,když si najdete někoho,kdo používá systém Redwell v rekonstruovaném domě a zeptáte se přímo jeho.
Doporučuji ovšem vyhnout se obloukem firmě p.Fišla
a p.Mosnera,ten první lže,není jediným zástupcem fy Redwell v ČR,navíc demagogicky tvrdí něco,co ani Redwell nezvládne, předimenzováváním systému okrádá lidi a veškeré návrhy a projektování dělá od stolu.Druhý prodává něco,co může být skutečně životu nebezpečné ale ne z hlediska záření,ale z hlediska provedení .
Vše je v lidech,za hlupáky bez vzdělání v oboru systém infračerveného topení nemůže,ale že funguje,pokud se odpovědně a správně navrhne a instaluje,to vám garantuji.
Nikdy infracerveny topni system. proc? Protoze nejsem grilovane kure, ale clovek a topeni tymhle sytemem je maximalne zdravi skodlive. Lidi se nikdy nepouci na chybach jinych, pak se divi narustu ruznych onkologickych ochoreni
PS Petr Sladky @petr.sladky051Je vidět, že jste to nikdy nevyzkoušel. Kritizovat umí každý.
myslím, že mohu všem doporučit... o něčem takovém jako je "infračervené sálání stejně jako kachlová kamna" si nepořizovat!!! Trochu to zavání šarlatánstvím a naprostou ignorací fyziky, nemluvě o spoustě dalších drobností:
1) cena za přímotopné vytápění
2) povrchová teplota 80-90C ? nejlepší je ta fotka jak před tím leží pes.
3) výpočet nákladů na vytápění provedený od obchodního zástupce je možná správny, až na spoustu dělení a odečítání, protože k tam nízkým číslům by jste se dostali snad jen tepelným čerpadlem.
Na veletrhu Aqua-therm jsem měl tu možnost se zastavit na stánku jedné firmy a mohu doporučit dětem prodejců, ať se s těmi tatínky o fyzice raději nebaví, tohle nemůže projít ani na 2.stupni základky.
Jarek
proti redwellu nic nemám, ale objevil se další prodejce www.fsmark.cz ale ten prodává IHS co to je a proč se to tváří jako redwell?
BJ budulínek jan @budulinek.janTo je jednoduché. Původním prodejcům zřejmě vypršela exkluzivní smlouva o zastupování a tak teď Redwell a jejich klony může prodávat kde kdo.
Dobrý den, přečetl jsem si téměř všechny příspěvky k tomuto tématu a musím říct, že v tom mám ještě větší zmatek.Jen pro zajímavost bych chtěl doplnit stavím RD o velikosti 4+kk a příští rok plánuji montáž topného systému.Redwell jsem už oslovil výpočet jejich pořizovacích nákladů na topení do mého RD se pohybuje ve výši 120tis.Kč roční provozní náklady na vytápění dle výpočtů 10 300,-Kč.Existuje tuzemská firma, která nabízí podobný systém?Firma Redwell mě naštvala jednou věcí pro mě dost zásadní, při konzultaci s jejich obch. zástupcem mi bylo řečeno abych dům nestavěl s ytongu, ale cihlového zdiva, které prý lépe akumuluje a drží teplo.Dal jsem na jejich radu a dům postavil s porothermu a před týdnem na zahradě čech jsem narazil na jejich jiného obchodního zástupce, který mi zase doporučuje dům z ytongu, protože cihlové zdivo porotherm prý z 80% tvoří vzduch, který teplo nezadrží.Dovedete si představit mou radost z jeho poznatku.
LF Luigi Ferero @luigi.fereropst, ticho, Redwell je tady neslušné slovo.
příspěvek byl smazán
příspěvek byl smazán
Dobrý den, chtela bych se zepatat zda je tu nekdo kdo topí redwellem alespon jednu zimu? Momentálně se s přítelem rozhodujeme mezi infračerveným topením, redwellem a podlahovým vytapením? prosím napiste sve nazory..díky
MR míša rim @misa.rimNejmenším zlem bude volba podlahového vytápění(nikoliv však elektrického)
Je třeba se na věc podívat obecně, infrčervené vytápění je výhodné, protože zvyšuje pocitovou teplotu minimálně o 2°C , dále má rychlý náběh a eliminuje vliv chladných stěn. Jeho instalace je nejvýhodnější , když je objekt využíván jen nahodile nebo část dne - např. rod dům kdy obyvatelné chodí do práce , chata o pod.
Výborný systém u hůře zateplených staveb, protože ohřívá stěny ne vzduch. Dále snižuje výskyt plísní na stěnách.
Na druhou stranu cena el. energie je 1,7kč KW což je výrazně více než cena zemního plynu, která se pohybuje okolo 1,1kč kW ( záleží na účinnosti kotle)
Je třeba si uvědomit , že žádný systém tedy ani infa není perpetum mobile! Není to nic nového převratného jak je často prezentováno s patřičným ceníkem. Díky skutečně rychlému náběhu může být vytápění s ním ve výše uvedených případech poměrně levné. Proti přímotopům samozřejmě vždy ušetříte!
AA Aleš Aleš @ales.ales741Vidím, že zde opěvujete rychlý náběh infra topení, pak ale nechápu, jak jste mohl v diskuzi o vhodnosti použití litinových radiátorů obhajovat litinu, která má náběh pomalý???
jak tak koukám je to tu co člověk t názor KDO SI PAK MÁ VYBRAT?
ZS zita sekyrová @zita.sekyrovapříspěvek byl smazán
příspěvek byl smazán
PA Pokoj Aleš @pokoj.alespříspěvek byl smazán
celkem se mi tu ta vaše diskuze líbí,ale stále nechápu proč se k tomuto tématu vyjadřují lidi kteří s tímto systémem nikdy nepřisly do styku a haní ho, nejsem zastáncem žádné firmy,ale myslím si,že normální myslící člověk se ani nevyjadřuje k něčemu s čím nemá zkušenost přirovnala bych to k sexu .....kolik z nás si vyslechlo jaké to je na poprvé šílené a pak si myslím,že většina z nás je mile překvapena,že?
uvažuji o koupi tohoto systému a až s ním budu mít zkušenost tak se sem vrátím a napíšu vám jak to tedy je. není tu někdo z východních čech kdo má s redwellem zkušenost? předem dík
ZS zita sekyrová @zita.sekyrovapaní je také dýlerkou redwelu? jak jdou kšefty, dobrý? dnes jsem chytila 2 kavky.
Uvažuji o vytápění rodinného domu infračevenými panely. Uvažuji o panelech STROPTERM nebo Sarah od firmy Kopřiva. Máte s nimi někdo zkušenosti? Znáte někdo přibližně jejich životnost?
no já nevím, našel jsem
Vážený pane Klímo, Panely topí i pří -15°C, ale dejte si pozor na vlhkost zdiva a správné nadimenzování, protože vlivem velice drahých pořizovacích nákladů je tento systém poddimenzovávaný, z důvodu nižších pořizovacích nákladů a tudíš nedostačující a slyšel jsem, že panely mají hahradit jiné a lepší výrobky. Tyto výrobky mají být podobné se stejnými nebo vylepšenými vlastnostmi, ale poměrně levnější a o to jde. Můj kamarád si tento systém pořídil, měl ho celou zimu a jelikož nebyl spokojen a nevytopil místnosti, tak celý systém vrátil, raději než by musel dokoupit další panely. Potom by se pořizovací náklady neůměrně zvedly. Ale o tomto se zatím nikde nepíše a co jsem slyšel z jiných kruhů, tak na tento předražený systém nadává více lidí a mnozí jej vrátili.
Abych upřesnil, systém je dobrý, pořizovací hodnoty jsou vysoké. Inu počkáme si na levnější panely, které jsou již ve výrobě někde u Prahy.
Novák
Prosím uživatele infračervených panelů,ať svoje poznatky napíší do nové diskuze na http://tencer.webzdarma.cz/forum/
Dokaze tady nekdo napsat,kdo ty infracerveny panely ma a jak je s nima spokojeny??
A ne ta osoba,co sem porad vnucuje nejake nizkoteplotni panely na strop,to se dava do prasecaku k selatum!!
Dekuji Jirka.
JI Jirka @jirka197neurážejte naše zákazníky!!!
Mimochodem, mi panel Redwell vlastníme, tak že jsme tedy uživatelé, máme ho totiž zapojený, a proto se zde vyjadřuji...
nejlepší způsob vytápění. Vřele doporučuji. Obrovská úspora energie.a navíc výborný pocit tepla.
NT Novák Tomáš @novak.tomasJeště chybí dovětek ..."tisíce děkovných dopisů"....
Ale vážně, můžete upřesnit a doložit, co je to "obrovská úspora energie" ?
Jednoznačné posudky typu "nejlepší způsob" a podobně jsou totiž vždycky podezřelé. Jaké máte tepelné ztráty a příkony nejlepšího způsobu vytápění?
nejlepší způsob vytápění. Vřele doporučuji. Obrovská úspora energie.a navíc výborný pocit tepla.
Vážený pane Smítale, co říkáte na tyto stránky: http://infratopeni.petriny.net/index.htm a po přečtení i na osobu p. Fišla? Je to důvěryhodná obchodní firma???
Děkuji
HY Hynek @hynekTěžko radit, firmu neznám a je zřejmé, že nejsou kamarádi s panem Fišlem. Nejsem soudce ani arbitr a proto Vám nemohu poradit. Myslím si, že tato rozepře jim moc neprospěje před očima zákazníků...
s přáním pěkného dne
Martin Smital
Je nutné si uvědomit, že lidi, co mají vyřešeno vytápění již na tyto stránky většinou nechodí. Naše společnost již 15let prodává různé el.topné systémy a denně prodá daleko více sálavých topných panelů než kdokoliv jiný v této republice a určitě ne v horších parametrech nebo kvalitě a nikdo ze zákazníků zde nepíše svoje reakce. Myslím tím kladné i záporné...
Příspěvky typu mám doma něco super a je to skvělý je většinou jen marketingovou záležitostí a podvodem na zákazníky.
Nás jen trápí to, že sálavé vytápěcí systémy jsou vychvalovány na mnohdy až pseudofyzikálních základech a zákazníci od nich očekávají víc, než je realita. Což se však může brzy obrátit ve velkou averzi vůči sálavému vytápění obecně a přímo poškodit i náš výrobek.
PS.Zatím nám tento marketingový přístup konkurenční firmy přináší jen ovoce, jelikož zákazníci hledají levnější výrobky a obracejí se na nás. My se samozřejmě snažíme uvést věci na pravou míru…
MS Martin Smital @martin.smitalDobrý den,
jsem asi špatný člověk, tedy podle Vás. Jsem ale svůj a vždy doufám zůstanu. Nikdy jsem netvrdil o vašem výrobku, že je špatný. Nemůžu používat přece všechna auta na světě. Náhodou jsem se dostal k systému Redwell. Mám ho v bytě a on funguje. Kdybych byl kontaktován Vámi, třeba by situace byla jiná. Já se nesnažím nikoho hanit a nikoho marketingově vyzdvihovat. Jenom konstatuji. Ať se zákazníci podívají na webové stránky sálavých a infračervených topných systémů, domluví osobní schůzky a sami rozhodnou, co je lepší. Zajistě budete se mnou souhlasit, že tento systém je v soušasné době opravdu nejlevnějším topným systémem na území České republiky. Vaníček.
Dobrý den,
podívejte se na příspěvky ode mne z minulých dnů. Systém od společnosti Redwell je vhodný jako samostatný topný systém do každého prostoru. Postup je velice jednoduchý. Podívejte se nejprve na www.redwell.cz poté zavolejte na zastoupení pro ČR a SR se sídlem na Praze 6, Dusíkova 10. Domluvíte si schůzku a pak sám usoudíte, jestli bude pro Vás výše uvedený systém vhodný a finančně dostupný či nikoli. Vaníček.
Dobrý den,
přeji všem zainteresovaným. Systém Redwell používám ve svém bytě na Letné, Praha 7 od listopadu loňského roku. Mám tedy praktické zkušennosti s tímto druhem vytápění. Ono to opravu funguje a navíc to neuvěřitelně šetří peníze. Teoretické řeči jsou jedna věc, ale praxe zase druhá. Nevím, jak dát vědět lidem, že je něco dobré a nebo naopak. Pokrok se však nedá zastavit. Topit za tyto peníze je prostě velice zajímavé. Můžu jenom poradit. Nekupujte zajíce v pytli. Pořiďte si jeden panel do nejmenší místnosti ať zjistíte, zda se diskutující strany mýlí či mají pravdu. Já to vím, ale přesvědčit se musí každý sám a po svém. Děkuji za jakékoli dotazy, protože i negativní názory mě přesvědčí, že o systému Redwell přemýšlíte. Vaníček.
OV Otakar Vaníček @otakar.vanicekPane Vaníček byl nějaký problém s žádáním sazby D45 u ener. závodů,pokud jí máte? Panely jsem osobně viděl na For Archu.Četl jsem i nformace o redwellu na jejich ofic. stránkách.Je neštasné, že spoustu lidí odradí marketingový propaga text, skutečnost je jiná řekl bych lepší.Chce to vyzkoušet a nezatracovat nové topení. Já osobně uvažuji o těchto panelech do novostavby RD.
Vážení odpůrci REDWELL, pokud nemáte zájem o vysvětlení nebo o provoz systému, nechte se překvapit, až si systém zakoupí vaše sousedka, ráda pak vám vše objasní.
Také jsem nevěřil a odzkoušel, dříve jsem také nevěřil mikrovlnce, kdy před 30 lety mi říkali, že za pár watů a za minutu bude polévka teplá a dnes ji používá a zná každý.
Dnes jen vím, že mikrovlny jsou prý něco jiného než infravlny.
.Ž uživatel.redwell @uzivatel.redwellredwell: tento příspěvek plně odpovídá úrovni www rudých vln. Nebylo už té přihlouplé reklamy dost, soudruhu?
páni , má niekto skúsenosti s topnými panelmi ?
osobne som sa stretol s výrobkom Rednex na výstave a je to proste bomba , aspoň ako zrkadlo do studenej kúpelne , kde by mato vyhrievalo , ak vídem z horúcej sprchy :O). Osobne mi nieje jasné , ako dosiahnuť vyžarovanie tepla pri teplote žiariča 100 stupňov(hoci plocha je veľká. nepopálenie sa , mi bolo vysvetlené tým , že pri dotyku izolantu (sklo) sa nestihne teplo premiestniť do tela skôr ako stihnem odtiahnuť prst (inú končatinu som neskúšal) . Každopádne stojí za pokus použiť panel ECOFILM a prinútiť ho vydať 1000W na štvorcový meter, pritlačiť ho na zrkadlo a od zadu nainštalovať hliníkovú odraznú fóliu a izoláciu. fólie ECOFILM je nutné buď napojiť na vyššie napätie , alebo ich zložiť na seba. Reguláciu teploty skla na 90-100stup. vidím ako nutnosť.
... pri cenách ako sa tieto panely predávajú by som odporúčal zapožičať si ohrievač na 1deň najlepšie v zime pri nevykúrenom byte :O) a potom si to až kúpiť (ako skušobná jazda :O)
s pozdravom kuznec
Zdravím Vás, po přečtení Vašich příspěvků jsem nabyl dojmu, že v podstatě nebylo odpovězeno na původní dotaz. Tak co, dáme tady dohromady něco konkrétnějšího??
Tedy otázka zní - Redwell (nebo obdobné infračervené topné soustavy) .
Je to úspornější na vybudování topné soustavy a následné topení než plyn??
Existují s tím u nás nějaké delší zkušenosti? Je někde na netu nějaké jiné forum na danné téma? (zatím jsem v začátcích prohledávání...)
Chlapi kdo o tom něco ví tak to pište! termíny se dopřesní...
Díky
P2 Pavel 2 @pavel.2Pokud jste ani po přečtení příspěvků a reklamních pseudo-technicko-fyzikálně-ekonomických žvástů zmíněné firmy nic nepochopil, pak je mi Vás líto.
Pořiďte si to, čekají na Vás.
Jen tak zběžně jsem kouknul na stránky redwell a nestačím se divit.
Tolik pseudo-technických žvástů na jednom místě se hned tak nenajde.
"Na tomto fyzikálním způsobu prostřednictvím vysokého podílu tepelných vln je založen princip kachlových kamen."
"Za pomoci elektrické energie a speciálního karbonového vlákna, které je vyráběno pro kosmický průmysl je dosaženo zdravého, výhodného a energii šetřícího tepla."
"tepelnou deskou vydané tepelné vlny procházející vzduchem aniž by změnily fyzikální stav"
"Lyžař a horolezec nemrznou ani v tom případě, že jsou obklopeni mrazivým a studeným vzduchem. Důvod: Jsou obaleni tepelnými vlnami, které vycházejí přímo ze slunce "
"Speciální materiál, používaný pro lety do vesmíru, vytváří tepelné sálání vysokého stupně účinnosti při minimální spotřebě elektrické energie, přičemž neobsahuje žádný elektrosmog"
Nemám sílu a ani nemá smysl tyto blafy dál číst.
Kdo chce, ať si tento zdravý a úsporný systém pořídí. Podvodníci čekají na zájemce a jejich peníze.
Jinak se domnívám, že jde o klamavou reklamu a o případ zralý pro úřad na ochranu spotřebitele a další.
PA Pavel @pavel535však Ti to nikdo nenutí
Viděl jsem to taky.Pan Filip Mosner v Doubku u říčan mělasi vypito. Je jasný jak facka, že infra sauna redwillu žádný těžký kovy nevypotí.To je nekalá soutěž vobchodním styku. Lak na lákání zákazníků. Karel No ale pozor na redwill amazaný ptáky loskutáky
Opravdu dodavatel infračervenéhotopení redwill v ptáku loskutákovi mzslel vážně vzpocení těřkých kovůz těla v infra sauně? A to po patnácti minutách? Co je to za podvodnou strategii prodeje? Milan
Dobra tedy a jak je to s tim REDWELLem? V cem je lepsi/horsi, kdyz je o tolik drazsi? Vi to tu nekdo? Hezky je, ze to je levnejsi, ale ....
Jsou nějaké nové poznatky o tomto systému vytápění? Existují i nějací další výrobci? Zatím vím jen jaké mají typy a něco málo o cenách. Mají topná tělesa o příkonech 130; 150; 280; 300; 350; 600; 900; 1400 W. Cena IHS 600 cca 10000,-Kč a cena za IHS 900 cca 13000,-Kč. Oproti klasickým přímotopům je ta cena o dost vyšší a tak by mě zajímalo jak je to se spotřebou el.enrgie a schopností těles vytopit místnosti. Děkuji
Nemyslel puvodni tazatel spise toto www.redwell.cz
Mate na tento system nejaky nazor ?
Dik Cestmir
CE Cestmir @cestmirAno, mám na tento reklamní příspěvek svůj názor...
Jedná se o nízkoteplotní sálavé panely, o kterých jsem již psal.
Jaké máte ceny?
Jenom by mě zajímalo, co si pod tím infra. topný systém představuješ. Hodně systémů topení využívá převážně sálavou složku šíření tepla. A to "sálání" není nic jiného než infračervené vyzařování.
Ale mám takový pocit, že ty jsi asi myslel infračervené sálavé panely-(např na www.sefen.cz)Sám o nich docela dost uvažuju. Určitě to bude příjemné-ohřívat si tělíčko teplým sáláním. Rozhodně to bude lepší než žhavý vzduch z přímotopu. Navíc, záleží na konstrukci topidla, ale bývá tam nějaký materiál, který akumuluje teplo-např. skleněná,
nebo kamenná deska, takže topíš i když ti tarif vypne elektriku. Další výhoda bude i zajímavý vzhled. No,ale jestli to chceš použít jako hlavní zdroj tepla, tak si dobře spočítej tepelné ztráty, abys pak nemrznul.
ON Ondras @ondrasPro vytápění obytných místností, kde je výška stropu max. 2,7m je infračervený topný systém vhodný jen s použitím nízkoteplotních sálavých panelů. Vysokoteplotní sálavé panely ( 350°C ) nebo infrazářiče ( 650°C ) jsou velmi ostrý zdroj tepla a je potřeba je zavěsit výše, aby teplotní pole mělo max. výkon 200W/m2 ( hygienická norma ). Pokud se jedná o starší dům, a je výška stropu 4,3m použil bých také NT sálavé panely.
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.