YouTube - Tepelné čerpadlo v Trenčíně…
https://masterenergy.cz/ Tato realizace prokazuje ekonomičnost instalace tepelných čerpadel na Slovensku. Zkušenosti z praxe jsou nejcennější. Zde se je...
Kam dál pro informace ze stavebnictví
Rubriky:
Mám v RD nerezový akumulační ohřívač OVL 200 K. Přestože má záruční dobu na těsnost nádoby deset let, začal téct už asi za rok. V roce 96 ho firma bez problémů vyměnila za nový. Ten začal po nějaké době opět kapat. Protože času je málo a kapání provizorně vyřešil kbelík, začal jsem se problémem zabývat až letos. Firma Hlavačka a Čech mně nabídla řešení záruky formou výměny za nový, revoluční typ OV200KM stím, že doplatím 8900Kč. Můj typ už prý nevyrábí. Cena se mně zdá velmi vysoká a ještě moc nevěřím takovým novinkám. Jde vlastně o obrácený systém, kdy se voda ohřívá průtokem měděným šnekem. Jsem laik, ale nezdá se mně reálné, že v RD s dvěma (třemi) byty bude tento systém fungovat například při současném puštění vody na několika místech. Jaký máte názor na toto řešení. Kdybych tenkrát koupil obyčejný, levný bojler, bylo by to asi lepší. Jenže dvakrát jsem už zažil potopu po dosloužení starého bojleru a doufal jsem, že nerezový vydrží do konce života. Bohužel nevydržel ani tolik, co obyčejný.
Dobrý den! Moje adresa: mila.moulis@seznam.cz Moc děkuji!!!!!!
před 9 měsíci
Tipuji, že jde o problém se usazeninami na trubce stočené do spirály (asi 10m). Na vstupu TUV je nutné mít…
před 9 měsíci
Dobrý den, po létech jsem narazil na svoji odpověď. Boilery mám 2 kusy stále v provozu, bez závady. Je třeba mít…
před 9 měsíci
203 odpovědí
Zobrazit všechny reakceBojler nerez dvouplášťový je v provozu 21 roků. Druhý v pořadí, firma měla problém se svářením nerez, první kapal po 14ti dnech. Reklamace bez problémů, jen těch reklamací měli plnou dodávku.Pak už byl jen problém byl v rozdílném elektrochemickém potenciálu nerez/ocel, kdy opakovaně odcházelo hadicové připojení topné vody a pozink na přívodu pitné, ukázalo se, že hadice je kombinace Al a oceli. Část fitinků je v současné době z mosazi, hadici jsme u odborníků vybrali nerez a bez problémů do dnešní doby. Jen vnější plášť trochu zežloutl.
nerez není záruka doživotnosti. Jak prodloužit životnost bojleru ? https://www.youtube.com/watch?v=QliPgZmz…
Bojler Hlavačka na vysoce vápeníté vodě, po 20 letech provozu - No problem, nikddy ho nebylo nutno čistit : https://www.youtube.com/watch?v=10H8k-0L…
Nedokážu zhodnotit kvalitu či nekvalitu daného bojleru. Obecně však platí, že nerezové bojlery jsou citivé na výskyt některých kovů, např. ten pozink. fitinek ze železné litiny, možná pozink. nebo měď. potrubí rozvodu pitné vody, železný výměník v kotli atp. a pak korodují. Proto i do nerez. bojleru patří ochrana proti korozi - magnesiová tyč, co se musí hlídat a měnit nebo ochrana elektrická - dlouhodobě spolehlivá. Když se sejdou nepříznivé chemické poměry, možné je proreznutí i za rok. Nerez nenamená že nikdy neprorezne - za určitých podmínek neprorezne!
Nezkoumal jsem, jaké konkrétní podmínky výrobce pro instalaci svých nerez bojlerů předepisuje, ale měl by tam mít o tom zmínku.
JH Josef Hodboď @josef.hodbod342Bavíme se o výskytu kovů ve smyslu trubek nebo ve smyslu prvků ve vodě?
Mně nerez prorezl :( a je to barák 1939 tzn. asi plný železa, ale i v naší vodě je železo a mangan nad limity.
Tak já mám tento bojler v provedení nerez a zatím mi funguje dosud. Nedávno jsem ale měnil značně korodovane přívodní hadice a začal mi ukapavat redukční ventil teplé užitkové vody asi 1 l za 3 týdny. Nevíte někdo jak se to dá opravit, případně vyměnit, odstranit ventil, jaká tam jsou těsnění atd. nebo to nechat raději kapat. Dík za rady.
MH Milan Hloušek @milan.hlousek148nevím, o jaký redukční ventil se jedná. U bojleru je obvykle pojistný ventil a ten při ohřevu odkapává, vámi uvedené množství by asi odpovídalo.
problém vidím v tom že vyměník funguje opačně a spíše odebírá teplo z bojleru problém bude v instalaci s dražicema problém opravdu není
Mně právě neuznali reklamaci na nerez Baxi - asi půl roku po záruční době (2 roky). Prý, že by to museli rozřezat a pokud by to nebylo ve sváru tak bych to neuznali - 17 tis. Kč.
Takže velmi doporučuji Baxi.
JB Jiří Burda @jiri.burda074me taky odesel mobil chvilku po zaruce za patnacku.. a taky to nikde nevytrubuju :) a urcite zasobnik na vodu je dulezitejsi nez mobil tak hura pro novej :)
Také mám velmi špatné, ale někdy i dobré zkušenosti s hlavačkou a čechem. Jedná se zřejmě o to, že někdo dokáže vychytat nejen výrobní problémy, ale i provozní problémy ke spokojenosti zákazníků, tzv. pro všechny něco. Co všechno dokáže ovlivnit výdrž boileru, to si člověk může jen představovat. Voda, kvalitní sváry, komponenty, princip ohřevu, atd. atd. Je pravda, že HČ jsme přestali doporučovat. Avšak zrovna nedávno jsem na dva 160 litrové narazil. Takže jak říkám, kus od kusu a kdo měl štěstí, ten se směje do teď.
Žiju v paneláku, teplá voda z centrálu. Tento rok jsem při těch vedrech zjistil, že studená voda je docela dobrá a dá se vydržet. Od té doby se koupu ve studené. Někdy sice žehrám na svoje rozhodnutí, ale držím se směle dál. 1 - ušetřím. 2 - otužím se. 3 - nebude mi vadit jakýkoli výpadek. Když nepoteče studená, hupsnu někde do řeky. Praktické, zdravé, jednoduché. Je pravda, že na mytí nádobí to zrovna moc příjemné není, ale kdo jí jen namazaný krajíc chleba, i ten by možná řekl, že teplá voda je příliš velký komfort. Tak to jen můj postřeh. Zdravím. K.
Dovolte, abych vám o bojleru Hlavačka a Čech napsal takový lehce humorný román.
Koupili jsme do RD ležatý nerez bojler 180l od této firmy v roce 1999. Po dvou letech nastalo první překvapení. Malá loužička. Dal jsem pod něj kýbl s tím, že se to druhý den prozkoumá a vyřeší. Odešel jsem pryč z domu a po dvou hodinách jsem přišel zpět a slyšel "šumění niagáry". Ve sklepě 8 cm vody, která přes práh tekla do dalšího sklepa. Vypouštěcí kohout ustřelený z bojleru a plný průtok 3/4 trubky se řinul ven. "Expert výrobce" totiž k mosaznému vypoušťáku dodal pozink redukci na šroubení v bojleru. Ta pochopitelně vlivem galvanického článku "zmizela" až ji nemělo v bojleru co držet. Jestli to byl krutý žert výrobce, jeho záměr, nebo naprostá neznalost...těžko soudit. Zakoupen nový mosazný vypouštěcí kohout, který měl průměr závitu odpovídající průměru nátrubku a tak nepotřeboval redukci. Je tam dodnes a bez problému!
Asi za rok najednou bojler studený. Proměřil jsem topné těleso a zjistil, že odešlo. Telefonát do Lobodic. Na topné těleso se záruka nevztahuje. Takže zakoupeno nové topné těleso značky ELTOP.
Po dalším půl roce opět studená voda. Těleso? Zase? Ne jen tepelná pojistka začala vyskakovat s železnou pravidelností. Pomohlo na termostatu nastavovat nižší a nižší a nižsí teplotu.
Finále ovšem teprve příjde vážení. Okolo příruby topného tělesa se začal tvořit nános sanitru, který zlověstně značil, že v tom místě začíná bojler lehce prolínat. Nějaký čas se to neřešilo-koho by pořád bavilo tancovat okolo bojleru...stačilo se to odpařit. Jenže pak už začaly loužičky větší a větší. Velkopotopa se nekonala, ale jednoho dne to prostě začalo téct jak Dunaj v Bratislavě. Proč? "Chytrý" výrobce totiž zavařil do nerezové nádoby přírubu na topné těleso z klasického "rezu" !!! Stačilo vzít malý magnet a bylo jasno. Ve sváru-i když masivním-opět vznikl článek a tak příruba pro topné těleso mizela a mizela až téměř zmizela.
To bylo po pěti letech od koupě. Záruka 10 let. No co..tak zavoláme výrobci. Je to v záruce-dodají nový a bude. Chyba lávky. "Tento typ už nevyrábíme, ale nabízíme vám řešení nad rámec záruky: špičkovou revoluční novinku Miroterm, který stojí 11500,- vám necháme za 5000,-". No udělali jsme si výlet do Lobodic a Miroterm přivezli. Jenže nátrubky má jinak než stávající a napojit ho by znamenalo překopat prakticky všechno. Takže Miroterm byl uložen v nepoužitém stavu na horší časy-ve kterém zůstal dodnes. Napadá mě úvaha dle zdejších obrázků-jestlipak to dřevo už v něm nesežral červotoč :-D
Protože jsme chtěli pokud možno nějak resuscitovat stávající bojler bez výměny a přepojování-byla zahájena operace Příruba. Tu starou(to co z ní zbylo) jsme z bojleru vyřezali a u soustružníka nechali udělat novou přírubu na topné těleso z nerezu. Upravili vybroušením velikost otvoru v nádobě a navařili ji tam-pochopitelně elektrodami na nerez.
Jelikož otvor do bojleru byl velký na pěst-mohli jsme pohledem zkontrolovat i stav vnitřku. Nádoba opravdu stále v dobré kondici bez známek koroze, vypláchli jsme tedy usazeniny a začalo napouštění.
Nu co dodat. Bojler od té doby funguje výtečně, zatím neteče. ZATÍM !!. Čili tento výrobek bych nazval DODO. Dodělej doma. Nevím jestli bylo záměrem výrobce zcela úmyslně vytvořit několik slabých míst tak, aby bojler odešel před zárukou a oni měli zajištěný odbyt nového Mirotermu...nebo to bylo naprostou neznalostí povahy a kombinace materiálů.
Nicméně...vypadá to, že námi upravený bojler těch 10 let zdárně přežije. Budiš to jako němá výčitka pro výrobce. Když "amatéři" dokáží výrobek dotáhnout, narozdíl od výrobce, do konce.
TT Tomáš Tomáš @tomas.tomas635Re Autor: Tomáš Tomáš
Vářený pane!
Hezký příběh, nezávidím ani nepřeji! Nezdá se mi ale toto "Po dvou letech nastalo ...... k mosaznému vypoušťáku dodal pozink redukci na šroubení v bojleru. Ta pochopitelně vlivem galvanického článku "zmizela" ". Myslím, že takhle rychle, by redukce "nezmizela"! Nebyl zádrhel v něčem jiném? Redukce je vlastně ocelová, zinku je tam nulnulanic (při vrstvě 400 μm). Typuji na prosak a vyrezavění závitů redukce. Mike
Mám po tátovi 10 let starý bojler od H&Č typ OVL 160 KM (nerezový, záruka 10let), zakoupený v lednu 2001. Nevím jaké opravy na něm otec prováděl, ale vím, že minimálně do roku 2010 fungoval dobře. Asi cca 1 rok byl vypuštěný a nepoužíval se.
Teď jsem ho připojil a napustil vodou. Nikde nic nekape, termostat funguje, na teploměru je cca 65 stupňů. Problém je, že když pustím teplou vodu, tak po cca jednom kýblu horké vody začne teplota vody z kohoutku klesat až je skoro chladná (průtok i tlak je pořád stejný). Na bojleru je teplota pořád 65. Po cca dvou minutách pustím opět teplou vodu a opět teče a takhle se to opakuje. Tlak studené vody je konstantní (měststká voda).
Nevíte někdo co je špatně? Nejsem instalatér, nemám zkušenosti, poraďte prosím. Mám investovat do opravy bojleru od Hlavačky se mi po pročtení několika fór moc nechce,ale zase je mi ho lito vyhodit. Vypada jak nový. Neteče, hřeje...
RZ Radek Zetory @radek.zetoryDobrý den. V r. 2001 vyráběli ještě relativně kvalitně, proto je škoda ho vyhodit. Já mám také nerezový (od r. 1999) a po odstranění konstrukčních vad ho používám nadále a bez problémů. Takže, jestli mohu radit, pokud neteče, a funguje, nevyhazovat.
K Vašemu problému: předpokládám, že se jedná o dvouplášťový bojler, kdy uvnitř je 160 l TUV a ve vnějším plášti je topná voda z kotle, která ohřívá vodu uvnitř.
Při montáži zřejmě došlo k záměně vstupních a výstupních hrdel topné a ohřáté vody. V bojleru je tedy 160 l topné vody a v plášti cca 10 l TUV. Po odpuštění Vámi uvedených 10 l teplé vody začne téci opět voda studená, po uzavření se voda v plášti nahřeje horkou vodou z bojleru a opět teče teplá. Teplota takto ohřáté vody závisí jednak na množství odebírané vody a jednak na teplotě "vnitřní" vody.
Zdali tomu tak skutečně je, je potřeba najít návod na použití a na přiloženém plánku by měl být popis hrdel. Pokud se návod nenajde, domluvte se s dobrým instalatérem a zkuste jednu vodu vypustit - z vnějšího "topného" pláště jí bude výše zmiňovaných cca 10 l.
Odstranění problému je pak jednoduché - bojler správně zapojit.
Přečetl jsem si fórum o boilerech a ten Hlavačka & Čech je opravdu krám. Prohlížel jsem i fotky a je to hrůza. Bydlím v paneláku, ale jezdím na barák. Tam mám Tatramatky 120 litrů a to dva. Byli zakoupeny v roce 1993 současně a jeden z nich odešel v roce 2008. Porušilo se to někde uvnitř. Do oběhu kotle se tlačila voda z vodovodu. Tím pádem zvýšil tlak a manometr u kotle ukazoval 0,6Mpa místo nějakých 0,25Mpa. Prorezl někde uvnitř. Zvenčí to neteklo nikde. Je tam nějaká anodová tyčka, nevím z čeho. A elektrika byla v pohodě. Žádné problémy. Topné těleso je původní. Nic jsem s tím boilerem po zakoupení do roku 2008 nedělal. Druhý původní jede dále. Boilery jedou každý den. Barák je obývaný. Takže ten boiler vydržel 15 let. Přidávám fotky. Voda se ohřívá na 60°C. A minimálně 2 dny se udrží teplá. Zlatej Tatramat. Vtip je v tom, že Tatramat vyrábí boilery desítky let a tím pádem má hromadu zkušeností. Pan Hlavačka žádné. To se musí někde odrazit. Příště sem hodím fota štítků, zapojení elektriky apod. Nový boiler mám znovu Tatramat. Neosvědčené šunty nekupuji. Teta má Boiler Dražice. Taky jí vydržel 10 let. Teď má znovu Dražice. Ať si to každý přebere jak chce.
PS Papája Sajmon @papaja.sajmonPresne moje rec.Drive kdyz jsem bydlel u nasich tak tatramat vydrzel cca 20 let a to je diky tomu ze prorezl.Drazice na tom budou podobne.teda aspon doufam.)))
Je zajímavé, co jsem se tady dočetl. Mé zkušenosti jsou úplně jiné. Od roku 1992 do 1997 jsem vyměnil 3 (slovy TŘI) klasické kombinované boilery, výrobce už nevím kdo, ale někde z Benátek nad Jizerou nebo okolí. Boilery byly smaltované, a po dvou letech prakticky totálně zhnilé.
V roce 1997 jsem po zvážení situace pořídil kombinovaný boiler H&Č systém MIRONET, a mám ho dodnes, bez jakýchkoliv problémů, a to jede denně bez přestávky a jen na elektriku.
Myslím, že systém MIRONET je velice vhodný především tam, kde je hodně agresivní voda (tím nemyslím, že jinde je nevhodný), protože tím, že se nedodává do zásobníku pořád čerstvá voda, elektrolyty z vody se vysráží a nepomáhají následné korozi (toto platí samozřejmě pří ohřevu elektřinou. Aspoň myslím).
Ono jestli boiler začne téct, je třeba zjistit důvod a podle toho reagovat a zařídit se pro příště.
A celkem chápu, že jsou vidět jen ty špatné zkušenosti, viz jiné příspěvky, ale je to naprosto logické - ti spokojení nemají potřebu své pocity ventilovat do světa. Taky jsem tady na tuto diskuzi narazil z úplně jiného konce a jen náhodou.
Další neštastník co má boiler Hlavačka Čech
http://www.ultrainzerce.cz/inzerce/daruj…
ŠB špatný boiler @spatny.boiler126Tak ten je hustej.to nevezmou ani ve srotu
chcel by som vediet kde sa daju zohnat nahradne diely na hlavacka,mam 120 litr.a tecie mi priruba,bojler ma 4 roky.
MJ masaryk jan @masaryk.jan491nejspis uz nikde.Jestli chcete usetrit nervy a penize kupte si jiny bojler.Ja to udelal a mam svaty klid a pokoj.Nebo si pockejte na reakci pana Skuty.))
Dobry den
mam doma vyrobek Hlavacka Cech jde o ocelovou nadrz a uvnitr je medena spirala (obraceny system), volba z duvodu moznosti ohrevu druhym zdrojem, cca 4.5 roku, zatim funguje bez problemu, provozni teplty cca 40 az 60°C (ucel predehrev TUV)
s pozdravem JURASEK
predám nerezový bojler Viessmann 500L stojatý,rozoberatelná izolácia, priemer 70 cm x V 180 cm,možno použiť aj ako akumulátor tepla cena 1500€
drahossitar at azet.sk +421911242266
chtěl bych napsat o bojleru ok term o ničem.koupil jsem sestavu solárního systemu který byl v ceně jako sestava a nemluvím o tom že jsem ho musel kompletně překopat aby fungoval.nemají tam ani ponětí co má patřit k soláru natož aby vyráběli takové bojléry.po namontování od výroby nefungovala ani topná spirála a proto možná i ten bojler do teď neteče.i když zákazník vyhodil zbytečně pár tisíc za univerzální bojlér.tak jsem ho chválil :-).ostuda jen pro mě a proto už nikdy!!!
AV aleš vymětal @ales.vymetal083To jsem zvedavej co na to pan Skuta??Zkratka a jednoduse jak to zavani Hlavackou je to pru....Vas je mi lito pane vymětal ze jste se nechal nachytat jako ja a nekolik ostatnich
Po přečtení všech příspěvků k danému tématu jsem rozpolcen rozmanitostí názorů.Mám instalovaný ohřínač H+Č, typ OVS300KM+S/Cu od r.2003, prozatím pracuje v součinnosti s kotlem na dřevo a akumulační nádrží ke spokojenosti bez jediné závady, v současné době jsem chtěl dokončit připravovanou aplikaci termických kolektorů,ale po přečtení příspěvků a shlédnutí dokumentovaných fotofrafií jsem na rozpacích a jeví se mi jako schůdnější alternatíva uvažovat o novém zásobníku stejné technologie průtočného ohřevu TUV a jednoho výměníku na solár,výrobku zařazeného v registru výrobků zelená úsporám pro nárokovost na dotaci,byť jsem věřil ve slibované dlouhodobé nasazení stávající ho ohřívače v ceně 24 000 Kč.Dovede mi někdo prosím fundovaně poradit?
no pánové tak já si na bojler Hlavačka a Čech nemůžu stěžovat mám 160l nerez těleso už ho mám 11 let nic se nezanáší nic nerezaví prostě paráda, má jen jednu vadu a to že sběrná trubice teplé vody byla vyrobena z umělé hmoty a za ty léta se prostě v horké vodě rozdrolila a rozpadla, nechápu proč to taky neudělali z nerezu tak by byl bojler opravdu navždy nicméně jsem bojler opravil sám trvalo to jen par hodin odstranil jsem topnou spirálu a přes ni rozdrolenou umělou hadicy vypustil :o) no a nahradil jsem ji měděnou tyčí a bojler je opět plně funkční zkoušel jsem i jak je natom s usazeninami rzi z trubek například ale když jsem doněj strčil ruku tak uplně čistoučký žádná rez nic neporušeno jako nové, vás co si na tento bojler stěžujete prostě nechápu je to nejlepší na trhu, kdyz si vzpomenu že jsem měnil klasicke bojlery co 3 roky tak ten nerezovy je k nezaplaceni a teď bych si dovolil řict že mi vydrží i dalších 20 let bez šáhnutí na cokoli, asi jste amatéři ale ten bojler je prostě super
TN TimeToDie Noobs @timetodie.noobs018Já Vám děkuji za oslovení AMATÉR! To jsme opravdu asi z 99% všichni. Troufám si říct, že vyrábět boiler pouze pro pár odborníků z oboru by bylo hloupé a nereálné.
Jako třeba automobilka, také nevyrábí auta, jen pro řidiče z povolání.
Pokud si ale nechám boiler nainstalovat výrobcem doporučenou odbornou firmou, tak očekávám, že bude fungovat. Pokud je závada, tak v rámci záruky očekávám, že se výrobce o problém postará. Když mi najdou chybu v montáži (budu bombardovat montážní firmu), či mém špatném zacházení, pak sklopím uši a nesu důsledky.
Pokud však výrobce vyrobí špatným zpracováním a kompletací zmetka, ke kterému se po 2 letech nechce znát(záruka 10 let), tak je to svinstvo a podvod největšího zrna! Přeji Vám odborníkovi, aby Vám vše nadále skvěle fugovalo a nikdy se Vám nestalo třeba to, že Vám opravář odborně zapojí třeba pračku, po čase porucha, výrobce dělá mrtvého brouka a Vám někdo v diskusi napíše, že je to Vaše vina, páč nejste odborník (pradlena)!
Omlouvám se, za tak blbý příklad, ale jsem Vašim příspěvkem,
tak naštvaná, že jste vůbec nepochopil, jak podlé je chování takového výrobce! Troufám si říci, že jste možná odborník v oboru instalérství a topenařiny, ale asi už jste AMATÉR v oblasti obchodu, marketingu a základních platných předpisů a zákonů, které vyplývají z kupní smlouvy a dodržování záruční doby výrobků.
Po mých špatných zkušenostech, radím s firmou Hlavačka a Čech, už nikdy více!!!!!!!
Amatérka.
Bojler Hlavačka a Čech jsem si koupil jen jednou , ale už nikdy více.Za 4 roky tekl . Po zavaření to vydržel týden a opět tekl , ale na opačné straně . Takže už nikdy více ! Nyní mám už 9 let Tatramat - bez problému !
Tiež som si myslel,že nerez od HČ je kvalita,ale plne súhlasím s prispievateľmi,že je to vážny šmejd,mám OVL/E125,síce bude mať 10 rokov,no zberná nádoba sa pod ním veselo plní už 8 rokov,takže najvyšší čas ho vyhodiť.HČ už určite nie!!!
Tiež som si myslel,že nerez od HČ je kvalita,ale plne súhlasím s prispievateľmi,že je to vážny šmejd,mám OVL/E 125 síce bude mať 10 rokov,no "zberná nádoba"pod ním stojí a priebežne sa plní už 8 rokov-takže neváham a idem ho tiež vyhodiť.
Tento takzvaný revoluční systém mám a předem říkám že kdybych mohl tak ten bojler vyrvu ze zdi a omlátím to těm šmejdům o hlavu. Ten úžasný systém je trvale zanešený sanytrem a každý rok je třeba za mírný poplatek asi 1800 CZK nechat šneka v bojleru vyčistit. Takže když slyším značku Havlačka a Čech tak si jen odplivnu.
MZ Michal ZUB @michal.zubNo, když si přečtete pořádně návod ke klasickému boileru, tak zjistíte, že byste ho měl pravidelně čistit taky. Rozdíl je v tom, že klasický boiler to zarůstání snáší déle, a vy si nevšimnete postupného zhoršování vlastností (kapacita, spotřeba energie) protože je pozvolné.
Ja sjem rad ze jsem se bojleru od HC zbavil.Nasel se i neadsenec ktery vazna veri ze to je kvalita.Loupil jsem si 200l Drazice a mam svaty klid a pokoj.Rozebirate zde slozeni nerezu coz me jako uzivatele vubec nezajima.Chci bojler ktery vydrzi a abych nemusel mit strach se jit vecer vykoupat teplou vodou a ne mit husi kuzi jak pralinky.HC uz nikdy.Hezky den vsem.Marek
K bojlerům Hlavačka Čech vám mohu říci akorát:je to jeden z nejhorších výrobku jaké jsem montoval.Úplně zanedbaná výstupní kontrola,Systém který popisujete je (tedy obrácený)Je u nich(HČ)dotažen k dokonalosti.V případě že vám vydrží top.těleso a nespálí se,(není totiž chlazeno vodou a tak dochází k jeho přehřáti),Zcela jistě se vám zanese systém průtokového potrubí vodním kamenem.(Není totiž chráněno jak je u normálních bojleru běžné anodovou tyčí.)Jeho pročištění je takřka nemožné.Takže ze sušeností radím.Tento typ zásadně nebrat.
Me sice Bojler 200l od fa Hlavačka a Čech netece ale za to musim menit kazde dva mesice topna telesa.Je mi ho lito hodit ze strane tak prosim opomoc co s tim.Dekuji
MM Marek Máslo @marek.masloPane Maslo, nevím jestli vám někdo bude schopen odpovědět na váš dotaz, když neuvádíte přesně o jaký typ bojleru se jedná ani blíže nespecifikujete závadu na topném tělese.
Pokud vím tak na ohřívačích HČ Miroterm byly používány přímotopné ohřívací tělesa (přímo ponořené ve vodě, na rozdíl od keramických topných těles vložených do pouzdra - trubky).
Popravdě mě nenapadá jediný důvod, proč by měly po tak krátké době "odcházet". Neměl jsem s nimi za ta léta problém na žádném typu (značce) ohřívače. Konkrétně na ohřívači Tatramat 200L "neodešlo" ani za 20let každodenního provozu. Závadu bych hledal spíše v elektro-instalaci, zemnění, apod. S pozdravem R.Lorenz
Vážení bojler Hlavačka sem si kupil tesne po rozdelení republiky su ze slovenska tekel za dva dni pri špatný svar
dodali promptne nový ešte byl problem z celnici ,byl jiný museli sme znova vrtat otvori na uchytení tekel za dva mesíce
ty hovada tam navarily kružek na toné teleso který mel
výšku 4mm vešli sa tam dva!závity ešte ktemu nebyl nerezový ale obyčejné železo.potom sem musel rychlo kupit nový lebo sme zostali bez teple vody znacka Tatramat za polovičnu cenu
toho hlavačkového a mam ho už víc jak 10roku aje ok .
Mnoho lidí si dnes myslí, že si koupí výrobek někde v Tescu a místní "Lojza" jim to namontuje. Výsledky máte nafoceny.
Ohřev TUV je systém. Musíte zvážit, že při ohřevu voda nad 60 stupňů, se mění až 400 parametrů vody. Tedy i chemický rozbor vody studené, bude jiný, než teplé.
Zpravidla s nějakým "italským" levným bojlerem dlouho spokojeni nebudete. U nás, je jiná voda než v Itálii.
Je to složitější, bylo by to na diplomku, musím na služebku. Nejsem státní zaměstnanec, nemohu zde dlouho zadarmo diskutovat. I kvalitní výrobek chybnou instalací snano pokazíte. Chce to mít štěstí a znalosti.
SP Sykora Pavel @sykora.pavel825400 parametrov vody - to by ma skutočne zaujímalo! Nemáte nejaký zoznam?
Mnoho lidí si omylem myslí, že nerez je kvalita. Dle mých zkušeností nerez je značka. Ne kvalita. To pochopili i výrobci nerezových bojlerů, kteří snížili záruku z 10 let na 5 let. Proč to ale říkat zákazníkovi, když na nerezovém vyděláte víc ? Tímto heslem se řídí řada montážních firem, nebo to ani nevědí.
Již se nám přihodilo, že nerezové ponorné čerpadlo ve studni , za půl roku provozu vypadalo, jako by ho okousaly myši. Železité baktérie. Oprava studny byla snadná a levná.
Pokud máte "starší" nerez, mohou to být bakterie, pokud novější, tak transkrystalická koroze.
SP Sykora Pavel @sykora.pavel825Jsem strojař a tak vím, že spávný nerez, na správný výrobek = kvalita. ( nerezový nůž je hezký, ale né kvalitní, je měkký )
Ať už se dělá cokoli, musí se použít vhodný materiál. A když to ani potom nejde, tak nedělám z lidí blbce a odejdu od toho.
Ferox Děčín vyrábí obrovské nádoby z nerezu ( kapalné plyny, extémní teploty....) má tým inženýrů, který se tou výrobou zabývá. Jinak to přece nejde.
zdraví M. Bartoš
Dobrý den,
zabývám se topenařinou 11 let. Poradenstvím v energetice 9 let. Vyřídil jsem stovky státních dotací.
A nějakou stovku Hlavačkových bojlerů doporučil instalovat. Nikdy se to nědělá bez expanze !!!
Při teplotách nad 60 stupňů vždy s magnetickou úpravou vody a směšovacím ventilem.
Za ta léta jsme Hlavačkův Bojler reklamovali jen 1 x u solárního systému. Estetická vada.
Myslím, že hodně potíží může způsobit nekvalitní instalace. Znáte to, firma si přibije nade dveře ceduli montujeme tepelná čerpadla a hledá někozho, na kom by se učili. ( tím myslím zákazníka). Prvních 40 tepelných čerpadel jsme se učili i my. To je normální.
Konstrukce tohoto bojleru je tak zajímavá, že se v čr do výroby tohoto bojleru , v posledních 2 letech, vrhla spousta dalších firem. I velkých.
Kdyby byl tak problémový, nešli by do toho.
Dobrý den,
s hrůzou čtu informace o "kvalitách" ohřívačů vody fa. H+Č.
Mě se ovšem objevil jiný problém u výrobku OVS125 KM, nežli proreznutí a tečení, ale naopak netečení teplé vody.
Výrobek máme teprve 1rok, a už asi před 5 měsíci se snížil průtok teplé vody tak, že když chci naplnit 10 L kbelík, tak čekám půl hodiny.
Je možné, aby se tak rychle v měděný šnek ucpal vodním kamenem (voda ze studně), v případě že odhlédnu od skutečnosti, o jaký výrobek a firmu jde.
Možná, že je šnek skřípnut dřevěným trámem v bojleru :)
Radíte reklamovat ??
Díky za případné postřehy
LP Lumomír Pavlík @lumomir.pavlikNa 10-ti litrový kbelík teplé vody jsem čekal i déle, tak jsem se rozhodl jednat. Odpojil jsem dole studenou a teplou vodu a pomocí ponorného čerpadla jsem přes měděný šnek postupně prohnal:
1) 12 litrů octa
2) roztok kyseliny octové
3) roztok kyseliny citronové (1 kg na 6 litrů vody)
4) kyselinu chlorovodíkovou (1l 36%-ní na 10 litrů vody)
5) kyselinu chlorovodíkovou (2l 36%-ní na 10 litrů vody)
Ze začátku jsem vyplavoval jemnou usazeninu a průtok se nezměnil ("pokusy" 1-3).
Kyseliny chlorovodíková ("pokusy" 4-5) úspěšně rozpouštěla, v bojleru to bouřilo, hadice zapojená na výstup a ponořená do vody parádně bublala. Pak ale vše ustalo (po dvou hodinách), nebublá a nebouří nic ani při použití kyseliny chlorovodíkové, průtok se změnil jenom malinko k lepšímu.
Když vidím ty fotky rozpáravého bojlehu tak si začínám myslet, že tam shnily ty trámy a spirála se nějakým způsobem deformovala.
Chci to ještě zkusit protlačit ocelovým drátem, ale myslím, že se nedostanu přes úvodní zalomené "kolínko", pak to ještě natlakuji kompresorem a pak to rozmlátím krumpáčem . . . když dojdou nápady. Celkem jsem při tom "vyplachování" byl asi PADESÁT hodin.
Rád si přečtu nějakou radu.
JT
Přikládám pár fotografií skvělého ohřívače Hlavačka + Čech OVS200 EM uvedeného do provozu 25.1.2003. Od února 2006 začal kapat.Na doporučení výrobce přetěsněn odvzduš.šroub v horním víku - bez jakékoli změny k lepšímu. Koncem srpna 2006 demontován pro případnou opravu. Po odkrytí vrchního víka - šokující pohled - celé na několika místech prorezivělé. Další překvapení čekalo uvnitř - nosná konstrukce výměníku je ze dřeva a plastových kolíků na hrábě (opravdu důmyslný výdobytek techniky). Při důkladněším ohledání je zřejmé, že největší díry jsou právě v místech kde bylo dřevo v kontaktu s víkem. Před pár lety jsem si myslel, že máme od problémů s bojlerem nejméně na 10let klid (to je mimo jiné výrobcem udávaná záruka na nádrž) teď jsme měsíc bez teplé vody a řešíme otázku zda technicky dořešit a opravit stávající bojler nebo investovat dalších 11 000,- či více tisíc a pomoci tak s vývojem další firmě. Z pochopitelných důvodu se nám ani do jednoho nechce. Další zarážející věc je objem který měl být 200 litrů, ale po výpočtu dosahuje sotva 180 a ten ještě snižuje objem výměníku. Firma HČ tedy HAVAČKA a ČECH s.r.o. Lobodice 34 TOVAČOV už zřejmě neexistuje, ale firma http://www.okterm.com/index.htm či http://www.ohrivace.com/ ji zřejmě nahradila - ke spokojenosti dalších zákazníků. Přeji hodně úspěchů při výběru :-(
RL Roman Lorenz @roman.lorenztohle nema cenu ani komentovat.snad takove firmy zmizi z povrchu zemskeho.
Mám doma pět let bojler TATRAMAT, je to 8měsíců po záruce a teče. Jaké máte zkušenosti? Je to abnormalita? Voda je z městského řádu.
MS Martin Smital @martin.smitalPne Smital, jak můžete jako zaměstnanec Fenixu mít bojlér jiné firmy?.-)
Máme 10 let (z r.1996) nerezový ohřívač HČ v nepřímoohřívaném provedení vnějším vodním pláštěm. Ohřívač zatím nikde nekape, ale pozoruji jiný jev - v topné vodě se postupně zvyšuje tlak a musí se odpouštět. Podle mého názoru to bude vlivem tvořících se mikrotrhlinek a prolínáním TUV do topení.
MK Míra Kouba @mira.kouba590tak jsem se včera rozhodl, že bojler měním, po sedmi letech. S výrobcem dohoda nemožná, ani nevím jestli existuje, ale s touto firmou jsem skončil, asi nějaký takypodnikatel. Nevím, jestli mám pak bojler rozpárat a poslt to Hlavačkovii, ať vidí, jak kvalitně vyrábí. Jsem maximálně nasr...
Mám taky bojler Hlavačka 180 l stojatý kombynovaný s obyčejnou nádobou a mněděným šnekem .Problé u stojatého je že se nedá úplně odvzdušnit a tak se do systému topení stále dostává vzduch.Dále by pro kombynovaný provoz mněli dodávat regulaci se servoventyly,protože když ho nezavřete a přestanete topit tak vám teplá voda uteče do topení a další problém je že se musí ohřívat na hodně vysokou teplotu,aby se vám dostatečně ohřála voda protékající šnekem.Jediná výhoda je že z nej teče stále čistá voda.Mám ho 4 roky zatím neteče.
JO josefi @josefi189Jak ho máte napojený,někde jsem četl,že se to dá vyřešit napojením teplé vody.Je to ale dávno tak už nevím jak to má být
Po roce kapání jsem se konečně odhodlal zničit část izolace a zjistit, kde bojler teče. Doufal jsem v možnou opravu pomocí svářečky s možností TIGu, pokud to bude špatným svárem. Při první výměně mně řekli, že dříve byly sváry nekvalitní, ale na novém už je vše v pořádku. Přesto jsem doufal. Utvrzovalo mě také to, že kapání je stále zhruba stejné. Po odkrytování jednoho čela až ke sváru jsem zkutečně našel místo ve sváru, kde se objevovala voda. Měl jsem z toho radost a začal shánět argon na opravu. Bohužel druhý den jsem objevil další kapku a po důkladnější prohlídce našel asi pět míst, kde se objevují kapky. Protože je bojler horký, voda se stačí odpařit a nestéká. Všechna dosud nalezená místa jsou v ohybu čela, který je zřejmě nejvíce namáhán při lisování.
Tiež mám bojler od Hlavačka a zatiať prasklo iba tesnenie, ktoré žiaľ neviem na Slovensku kúpiť a kontakt s výrobcom /alebo s gestorom servisu/ sa mi nepodaril. Prosím o informáciu kde sa tesnenie dá kúpiť. Ďakujem za každý tip.
SI simurda @simurdapokud nekomunikuje vyrobce,tak ja to v prde...
pred lety jsme neprozretelne koupili baterie od italskeho vyrobce a to byla chyba lavky.baterie se daji pouze vyhodit nebo koupit nove,tesneni proste nebylo mozne sehnat.
asi jsem vas nepotesil,ale takova je holt zkusenost.
Podlehl jsem reklamě a twké jsem si pořídil nový ohřívač vody od fy Hlavačka/Čech. Starý ohřívač mi sloužil 20 let, než se proděravěl zásobník. Nový bojler H/Č 180 l začel kapat po 4,5 letech. Nemá cenu reklamovat, raději pořídit nový od jiné firmy. Podobně postižené zdraví Václav.
Tak mně začal téct bojler od fy Hlavačka po cca 4 letech, ale už předtím jsme měli problémy s tím, že nehřál - bylo nutno vyměnit topná tělesa.
Z tohoto bojleru máme opravdu radost, protože předchozí (značku nevím) nám vydržel asi 15 let.
ještě něco k nerezovým bojlerům. Nerez sice nekoroduje, ale je dost silně ohrožena elektricky nabitými ionty, které stěnu nádrže doslova prostřílejí. Důležité je dokonalé přizemnění nádrží, pravidelné odkalování (zejména v oblastech se starými potrubními rozvody) a ochrana. Firma ROLF používá (bohužel zatím asi jako jediná) elektronickou ochranu ACES (nemusíte měnit anodové tyče).
MM Miloslav Mužík @miloslav.muzikZajímavý názor na korozi nerezu.I tento materiál podléhá korozi.Z hlediska koroze je však výrazně odolnější než ocel.V systému s více materiály je pravděpodobnost vzniku galvanických článků vysoká.Elektrochemická koroze může tak ve velmi krátké době způsobit perforaci materiálu.Nelze se proto divit,že i nerezové bojlery děraví.Jako pasívní ochrana se používá hořčíková tyč,která je v tomto článku anodou a rozpouští se.Je více firem,které používají aktívní ochranu vloženým napětím proti této korozi.
Systém je známý. Voda protéká šnekem a ohřívá se od ohřívané stabilní kapaliny(vody).V podstatě jde o takový dá se říct průtokáč. Ovšem použití nerezu je velmi ošidné. Nerez je dobrý materiál, ale ne pro tlakové zásobníky. Při vyšších tlacích se nerozpíná natolik jak třeba měď a vznikajínapř. mikropraskliny. Není známo kolik máte tlak v řádu, ale vše by měla řešit regulace tlaku a pojišťovací ventil na 6bar. Pokud není jiná možnost jak ohřívat vodu než zásobníkem doporučoval bych zásobník s měděnou nebo obyčejnou smaltovanou nádobou. Z celkového počtu výrobků je nejméně náročný měděný i s měděnou topnicí.Atd...
podobné příspěvky jsou i na http://vytapeni.maincube.cz/cz/forum.htm…
Dobrý den,
před třemi roky jsem při rekonstrukci koupelny zakoupil nerezový bojler H+Č a byl jsem ochoten zaplatit cenu 2x vyšší než byla cena běžných ohřívačů. ( Také jsem si bláhově myslel, že mne musí bojler přežít ) Po třech letech začal bojler kapat, výrobce ho prohlásil za neopravitelný a z důvodu, že již tento výrobek nevyrábí mi nabídl následující :
- prodej ohřívače s Cu spirálou za 1/2 kupní ceny
- odstopení od kupní smlouvy a vyplacení 1500,- Kč ( což má být cena nádoby )
S navrhovaným řešením nesouhlasím, výrobce (p. Hlavačka ) se nechává zapírat a tak mi nezbyde jiná možnost, než se obrátit na soud.
Proto chci a musím všechny, co si chtějí pořídit výrobek od fy. H+Č varovat !!!
A na závěr jedna perlička. Při tel. hovoru jsem se zeptal p. Hlavačky, proč jsem platil dvojnásobnou cenu než je cena smaltovaného ohřívače ( za kterou mimochodem vyplácejí též 1500,- Kč )
Odpověď p. Hlavačky " cena je vysoká proto, že na sebe bereme riziko spojené s desetiletou zárukou ".
S pozdravem MB
MB Miroslav Bartoš @miroslav.bartoscim vice takovych kritik bude tim lepe.
jen je mi lito,ze jste radoby podnikateli naletel.to jsou ale holt zkusenosti draze zaplacene.
priste,az neco koupim,radeji si danou firmu prolustruji na tomto serveru.v diskuznich prispevcich.
Přesně stejný problém jsme měli i my už před cca dvěma lety a na jejich nabídku jsme přistoupili. Bojler vyměnili, máme dva byty a nepozorujeme problémy, že by někdy teplá voda tekla málo. A zatím neteče :)
Bylo nám vysvětleno, že s nerezovými bojlery byl problém, že je svařovali špatnými elektrodami, čili nerez vydržel, ale sváry nikoliv. Jestli je to pravda nebo ne, těžko říci.
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.