tepelná ztráta a způsob vytápěníDobrý den!
Pracuji na budoucím RD. Víceméně předělávám a upravuji jeden typový projekt, který se mi velice zamlouvá a zajímalo by mě pár věcí.
1) RD měl dle pův.návrhu tep.ztrátu 14,4kW, vnější stěny Porotherm 40cm s omítkami bez zateplení, odpor cca 2,89m2/K/W, resp. 0,35W/m2/K, zast.plochu 70,7m2, obest.prostor 476m3, plocha obvod stěn bez oken a dveří cca 160m2,plocha střechy 81m2 s odporem 2,44m2/K/W, plocha oken a dveří cca 25m2, sklo 1,4. Dokážete někdo říct, jak se změní - alespoň přibližně - tepelná ztráta, když stěny změní odpor na cca 5,94 m2/K/W (cih.blok. 36,5cm+PPS 15cm), resp. 0,17W/m2/K, zast.plocha ze zvýší na 104,8m2, obest.prostor na 601m3, plocha obvod.stěn bez oken a dveří cca 180m2,plocha střechy na 115m2 a její odpor na cca 5,94m2/K/W, plocha oken a dveří bude cca 26,65m2, sklo 1,1?
2) U zateplení PPS mám obavy o životnost PPS a také o to, aby se nestalo to, co sousedovi, kterému mezi stěnou a deskami silně kondenzuje voda a možná i kvůli tomu se začaly některé desky odlepovat. Lepil na starší dům a nebyl dodržen prac.postup, resp. použity všechny materiály (lepení lepidla bylo všelijaké, PPS byl obyčejný, ne fasádní, nedal tam síťovinu). Myslíte, že hrozí to, že se i u nového RD bude mezi PPS a stěnou srážet vlhkost? Nebylo by vhodnější k zateplení použít např. Rockwool, která je "vzdušnější"? V některém z dřívějších příspěvků také někdo uvedl, že Ytong nedoporučuje zdivo dále zateplovat, ale mnoho lidí to provedlo a myslím, že to funguje. Stále totiž ještě váhám mezi cihel.bloky tl. 36,5cm a Ytongem tl.30cm. Jaké s tím máte zkušenosti?
3) Vytápění chci teplovodní podlahové - obývák, kuchyň, předsíň, dětské pokoje a koupelna (tam ještě i klas.radiátor-žebřík). V garáži počítám s radiátory. V ložnici ale váhám mezi radiátory a podlahovkou. Někde psali, že v ložnici je podlahovka zbytečná, že tam stejně člověk chodí pouze spát a je lepší použít radiátory, protože je rychlejší náběh tepla. No nevím, ale podle mě zase umím celkem v pohodě regulovat podlahovku, takže stačí pootočit "kohoutem" a tepla tam dostanu kolik potřebuju. Jaké máte zkušenosti s podlahovým teplovodním topením, resp. jeho kombinací s radiátory?
4) U vytápění je jasný krb (krbová vložka+teplovodní výměník). Teplovodní výměník by v prvé řadě ohříval TUV a poté byl přepojen do systému topení. Předpokládám výkon vložky 10-14kW a výměník je schopen využít - podle toho, co jsem z netu zjistil - cca max. 60% výkonu, tj. asi 6-8,5kW. Nejsem zcela rozhodnut mezi plechovou vložkou se šamot.cihlami uvnitř a litinovou vložkou. Každá má své pro a proti, ale zatím se mi nejvíc zamlouvá litinová Blanzek 700,resp. 71 s výměníkem UTV 10, ale taky pokukuju po plechových od Hakrcompany (Zeus 101, 201, 203) + výměník. Máte někdo vložku zmíněných výrobců, jaké jsou vaše zkušenosti, jaká si myslíte, že bude životnost vložky při denním topení po dobu zimního období?
5) Asi největší starosti mi ale dělá způsob ohřevu TUV v době, kdy nebude v provozu krb, resp. pomocný dotápěcí zdroj v době velkého mrazu. Plynovod je sice asi 12m od RD, ale když spočítám náklady na přípojku, kotel, bojler a paušál za plynoměr a vezmu v úvahu, že pojede jen pár týdnů a většinou by sloužil jen pro ohřev TUV v letních měsících. Navíc má většina kotlů - pro mé potřeby - zbytečně vysoký výkon (stačilo by tak 4-10kW) a při tak nízkém a mnou předpokládaném výkonu tedy kotel nebude nadvakrát účinný. Elektrický kotel a bojler má výrazně nižší pořizovací náklady, ale mám strach, že se mi při běžném tarifu časem nevyplatí. Myslíte, že by šlo "nějak" ten nízký tarif získat? Uvažuju nad TČ, ale na hotové od nějakého výrobce nemám tolik financí, nehledě k faktu, že jim moc nevěřím. Rád bych si ho postavil sám při stavbě RD (bylo by to z více důvodů výhodné), ale nepodařilo se mi sehnat nějaký schopný návod. Dotaz na ing. Žeravíka: Je ještě někde možné koupit Vaší knihu Stavíme TČ?
Omlouvám se za takovéto množství dotazů, ale snažím se získat co nejvíce informací. Děkuji všem, kteří mi v něčem pomůžou a poradí a rovněž Vám všem přeji mnoho zdaru v další tvůrčí práci.